Aktuelt

Høyre fosser fra Ap

Høyre får en oppslutning på 34,1 prosent, mens Arbeiderpartiet må nøye seg med 18,4 prosent. Med FrPs 11,9 prosent er det nå flertall for en blå-blå regjering, ifølge Dagbladets nye måling.

Vi kan trygt slå fast – om meningsmålingene det siste året har rett – at både vanlige og uvanlige folk er svært lite fornøyd med dagens regjering bestående av Ap og Senterpartiet. Sp får 5,2 prosent på denne målingen, en nedgang på over 8 prosentpoeng siden stortingsvalget 2021. Tiden da Sp nasjonalt snuste på 20-tallet er definitivt over for en tid fremover.

Hadde denne målingen vært valg, ville Ap og Sp til sammen oppnådd fattige 46 mandater, der 30 nåværende stortingsrepresentanter måtte finne seg en jobb. Sps stortingsgruppe ville endt på 11 representanter, 17 representanter ville være forsvunnet.

Jubelen kan imidlertid slippes løs i Høyre, i alle fall med tanke på et stortingsvalg. Med et resultat på 34,1 prosent kunne de hanket inn 26 nye stortingsrepresentanter, totalt 63 – mot Aps 35 (mistet 13). FrP ville med et resultat på 11,9 prosent økt stortingsgruppe med én, totalt 22 stortingsrepresentanter.

FrPs nestleder Terje Søviknes sier til Dagbladet at partiet har høyere ambisjoner, men at «et klart borgerlig flertall på flere målinger tyder på at folk er lei av en regjering som ikke evner å ta vanlige folks problemer på alvor». Og det skjer samtidig med at regjeringen, sammen med SV (og pusher Rødt), ikke tar signalene fra næringslivet på alvor.

– Denne regjeringen er sannsynligvis den mest næringsfiendtlige og venstreorienterte regjeringen vi har hatt siden krigen, og resultatene for folk er ikke spesielt gode. På grunn av usikker styring og handlingslammelse forsvinner verdier og arbeidsplasser ut av landet, sier Søviknes.

Hos Ap står bortforklaringsvariablene fortsatt i kø. «Sikker og trygg styring» gjentas ikke bare til det kjedsommelige, men fremstår mer og mer som en illusjon i mangel av vett og forstand. Statsminister og partileder Jonas Gahr Støre tror derfor at folk flest misforstår:

– Vi er blitt assosiert med intern uro. Det mener jeg vi nå har lagt bak oss med et samlende landsmøte. Jeg opplever en glød og en ny gnist i partiet, fremholder Støre til Dagbladet.

Men velgerne bryr seg nok langt mer over økte priser, økte renter og svak krone, enn hva man roter med internt i partiet. Det er Ap-ledelsen som ikke klarer å komme ut av personmaktstrid-bobla, vi andre vil ha politikk og konsekvenser til det beste for folk flest og landet. Hvor trygt tror Ap det oppfattes når de som skaper arbeidsplasser flykter fra landet på grunn av regjeringen? Sjalusien til Rødt, SV, Ap og Sp fordi at noen evner å tjene masse penger tjener i alle fall ikke de som ikke lengre har en jobb å gå til. Og hva tror de samme om hva det grønne skiftet vil komme til å koste oss? For det skal visstnok koste hva det koste vil fra regjeringens ståsted, med SV, Rødt og MDG på slep. Sistnevnte sliter imidlertid for tiden, de er nå nede på 3,8 prosent, mens SV gjør det relativt bra med 9,1 prosent på denne målingen. Rødt ligger på 5,3 prosent.

Hva Høyre skal levere på hvis de vinner neste stortingsvalg, er en helt annen sak. Høyre selger seg inn på ikke å rope høyest, men stort sett sier de lite eller ingenting. Til denne målingen peker Høyre-leder Erna Solberg på at det er særlig regjeringens helsepolitikk som fører til at regjeringen mister støtte. Solberg kunne fint nevnt de fleste politikkområdene, om det så gjelder skole, næring, økonomi, ja, bare rams opp.

Nettopp Solbergs påpekning av helsepolitikk er interessant, fordi Helsepartiet har slått seg sammen med Industripartiet (INP) – uten at INP har gjort noe nummer ut av det. På flere målinger begynner INP å gjøre seg gjeldende, på denne får de 1,6 prosent, så kanskje litt mer helsepolitikk hadde tjent dem?