Innvandring

Frykter terror under Paris-OL neste år

26. juli 2024 går sommer-OL av stabelen i hjertet av Europa, Paris. Det hardt terrorrammede landet frykter nye angrep fra fundamentalistisk islam under OL, og har nå bedt USA om hjelp. Frankrike tror ikke landet alene kan forhindre terrorangrep neste sommer.

26. juli – 11. august blir merkedager i Frankrikes historie. Landet har fått æren av å arrangere sommer-OL. Det er grunn til å stille spørsmål ved tildelingen av OL, all den tid Frankrike er det hardest terrorrammede landet i Europa. Vi glemmer aldri 13. november 2015 da en rekke terrorister fra ulike land i Europa gikk til vansindige angrep flere steder i Paris, ikke minst på Bataclan og drepte 130 personer og skadet over 400, 100 av dem ble kritisk skadd.

Vi glemmer selvsagt heller aldri angrepet på Charlie Hebdo 7. januar 2015. Nesten hele redaksjonen i det ledende satiremagasinet ble drept grunnet islamharselas. Listen over islamske terrorangrep er langt lengre, og at fransk sikkerhetstjeneste har hendene fulle med å hindre flere angrep er ikke en dårlig skjult statshemmelighet. Så også når vi står overfor OL neste år.

Den franske innenriksministeren, Gérald Darmanin, har nettopp vært i Washington, New York og FN for å styrke politi- og rettssamarbeidet mellom Frankrike og USA, som er fastsatt i en avtale fra 2016. Formålet med møtet var sikkerhet rundt OL.

Trusselen fra islamsk terror er så sterk at Frankrike selv ikke kan garantere sikkerhet. Derfor ba den franske innenriksministeren USA om hjelp til en antiterrorinnsats under OL. Uten hjelp frykter den franske regjeringen at det kan gå svært galt under OL.

Terror fra islamsk hold er nå den største enkeltstående terrortrusselen mot Europa, sa den franske innenriksministeren i et intervju med AP.

– Vi har kommet for å minne dem om at for europeere og for Frankrike er den primære risikoen sunniislamistisk terrorisme og at kontraterrorsamarbeid mellom etterretningstjenester er absolutt nødvendig, sa Darmanin til nyhetsbyrået AP.

Darmain frykter en ny oppblomstring av terror knyttet til OL. tilstrømningen av migranter fra islamske stater har tatt seg voldsomt opp i år. I tillegg frykter franske myndigheter fundamentalistiske og voldsparate muslimer som har fått fotfeste i Afghanistan og i Saleh-regionen i Afrika, der vestlige myndigheter har trukket seg tilbake.

Hele verdens øyne vil neste sommer være rettet mot Paris. Det vil selvsagt være en stor seier for voldsislam om jihadistiske krefter skulle lykkes med spektakulære angrep under selveste OL.

Hovedillustrasjon: HRS

Den korte avis