Aktuelt

Drosjesjåfør hengt, fem tenåringer siktet – fire av dem brødre

Vi snakker selvsagt Sverige, men saken er spesiell da det er en jente (15) og fire brødre, 16 til 18 år, som er mistenkt for å ha drept drosjesjåføren. Politiet holder kortet tett til brystet, siden de mistenkte er mindreårige. 

Mye er fortsatt ukjent om denne merkelige saken. Det er på det rene at en mann ble funnet død  i Hjälstaviken-området utenfor Örsundsbro i Enköping kommune, mistenkt for å ha blitt myrdet ved henging, der drapet skal ha funnet sted en gang mellom 24. mars og 1. april i år.

Fire tenåringer har sittet i varetekt siden 13. april. En 15 år gammel jente, en 15 år gammel gutt og to 16 år gamle gutter. De er alle tidligere ustraffede, og skal være registrert på tre ulike adresser i Midt-Sverige. De nekter alle for å ha hatt noen med forbrytelsen å gjøre. Politiet har bekreftet at den drepte ikke er i slekt med de antatte gjerningspersonene.

Nylig ble det kjent at en femte tenåring (18) er pågrepet og at de fire guttene skal være brødre.

18-åringen ble pågrepet på Arlanda flyplass på lørdagen «etter å ha kommet tilbake fra en planlagt reise», rapporterer Aftonbladet. Men han skal ha vært mistenkt i drapsetterforskningen siden 31. mars, altså 14 dager før de øvrige fire ungdommene ble varetektsfengslet. Politiet har derimot ikke gått ut med opplysninger om at 18-åringen har vært pågrepet i sitt fravær og etterlyst i Sverige. Så hvilken «planlagt reise» det er snakk om, fremstår høyst uklart. Ifølge 18-åringens advokat, Olle Hancock, har han ikke vært på flukt.

– I utgangspunktet var han mistenkt for kidnapping. Det var i den perioden den drepte fortsatt var savnet og ikke funnet, og da hadde vi fortsatt håp om å finne ham i live, forteller aktor Moa Blomqvist.

Ifølge Aftonbladet har 18-åringen en trøblete bakgrunn og har tidligere blitt tatt hånd om av barnevernet (svenskenes LVU).

Men hva som er motivet for dette groteske drapet, vil ikke politiet si et ord om. Ifølge Expressen etterforsker politiet et hevnmotiv som er knyttet til den pågrepne 15-årige jenta, noe Blomqvist verken vil bekrefte eller avkrefte.

– Jeg kan ikke si mer enn det vi har sagt før, at vi har ulike tanker om hva det kan være. Og vi har ulike teorier som vi jobber ut fra, og vi jobber bredt for å dekke alle muligheter, sier Blomqvist, som påpeker at ingen av dem vil bli satt fri før eventuell siktelse er tatt ut.

I tillegg er det en annen 15-årig jente, som ikke er varetektsfengslet, til tross for at hun er mistenkt for å ha truet vitner i drapsetterforskningen.

– Ved bruk av vold og trusler om vold har hun forsøkt å påvirke vitner i denne etterforskningen, det dreier seg om ett eller flere vitner, sier Blomqvist, som også forteller at jenta har en sterk tilknytning til fremfor alt guttene i saken.

Fem tenåringer, 15 til 18 år, herav fire brødre, har ifølge mistankene altså hengt en mann i et naturreservat, muligens fra et fugletårn, der motivet muligens er knyttet til den 15-årige jenta og der en annen 15-årig jente prøver å påvirke vitner. Det er så grotesk at man knapt tror det er sant – men det fremstår svært «usvenskt» og man får problemer med å kategorisere det som ungdomskriminalitet.