æreskultur

Svenskenes terroristjakt

Etter at det ble kjent at svensk politi pågrep fem menn for terrorplanlegging i Sverige, er det blitt rimelig klart at landet huser mange tidsinnstilte bomber av lettkrenkelige og voldsparate muslimer. Og mange av dem er svært unge. Landet presses nå både fra interne og eksterne krefter.

Etter at fem menn, eller fire menn og en gutt på 15 år, i Sverige ble anholdt for terrorforberedelse i begynnelsen av april, ble det rimelig taust. Fra NTB der det tørt ble konstatert at de pågrepne knyttes til ekstremistorganisasjonen IS.

En av de fem skal raskt ha blitt løslatt, mens 15-åringen og de øvrige tre ble varetektsfengslet for å forberede en eller flere terrorhandlinger i Sverige.

Bakteppet – eller de sedvanlige dårlige unnskyldninger – var fornærmede muslimer, her brenning av koranen iverksatt av aktivisten Rasmus Paludan.

Men historien skal ha langt flere tråder til utlandet enn hva som kom fram.

Kjenninger av politiet

Historien sprer seg fra Sverige til Syria via IS og dypt inn i en stor og farlig parallellverden i de svenske forsteder, ifølge forskning fra svenske ACTA.

Da svensk politi hentet de fem mistenkte ut av boliger i Eskiltuna, Linköping og Strängnäs (sistnevnte hvor statsminister Ulf Kristersson har sin store, hvite villa), var det tre personer som er tildelt svensk statsborgerskap og to med syrisk pass.

Ifølge sikkerhetspolitiet (Säpo) hadde det over tid vært kjent at de over en lengre periode hadde planlagt terrorangrep mot ett eller flere ukjente mål i Sverige. Men det ble også klart at planleggingen ikke var kommet så langt at de hadde funnet konkret(e) mål eller hvilke personer de ønsket å ramme.

Samtidig kom det frem at dette er menn, i alle fall de fleste av dem, som er godt kjent for politiet og etterretningstjenesten fra før.

ACTA har således laget en kartlegging av de impliserte sin fortid.

Ung og hyperkrinminell

Sett med «terrorbriller» er 15-åringen den mest ukjente, kanskje ikke så rart gitt hans unge alder.

Men med «sosialbriller» er han en velkjent figur. Han har flere ganger vært meldt til de svenske sosialmyndigheter. Flere, antakelig lærere, har rapportert deres bekymring for hans kontakt med  kriminelle grupper og han skal selv identifisere seg som en «kriminell».

I Allahs navn, får vi anta.

Han har vært mistenkt for flere voldssituasjoner og har hatt en voldsom, aggressiv atferd.

I tillegg har han og hans familie tette familierelasjoner til en kjent jihadistsympatisør, som ikke navngis, og det gjør heller i guttens Facebook-kontakter til flere andre kjente jihadistsympatisører.

Når vi så vet at også Sverige sliter med mange voldsparate unge med innvandrerbakgrunn, så sier det seg selv at vi står overfor et ukjent antall unge som kan sympatisere med IS.

IS- og jihadistsympatører

De tre pågrepne mennene er i 20-årene, og er godt kjent i politi- og etterretningskretser. Samtlige har vært medlemmer – og også vært administrator – i lukkede grupper på sosiale medier med støtte til IS og Syria-krigere.

ACTA beskriver hvordan de har samlet inn penger til jihadister og også til «svensker» (noen er sikkert konvertitter) som har ønsket å tilslutte seg IS.

I tillegg har de deltatt i arbeidet med å støtte en rekke imamer som er blitt utvist fra Sverige, fordi disse imamene har oppmuntret deres tilhørere til å reise til Syria eller Irak for å bistå IS.

Säpo har fulgt med disse over tid, og dermed var det ingen overraskelse at det ble slått til mot deres hjemmeadresser.

Hva er det neste gang?

Som kjent utløste Paludans koranbrenning opptøyer i Sverige hvor rasende muslimer gikk til angrep på politiet der svært mange ble såret. Men også i utlandet har svenskenes «manglende respekt for islam og muslimer» utløst reaksjoner. Tyrkias Erdogan blokkerer for eksempel for Sveriges Nato-medlemskap og svenske myndigheter har besluttet å stenge den svenske ambassaden i Pakistan av sikkerhetsgrunner.

Men dette er bare én brikke av islamisters press. For ikke lenge siden var det konspirasjonen om at svenskene stjal muslimenes barn.

Spørsmålet er bare hva de neste gang mener de «legitimt kan hate» og dermed «aksjonere».

De mange innvandrertette svenske forsteder bærer på mange hemmeligheter, og når vi samtidig vet hvordan gjengkriminaliteten utvikler seg hos våre naboer, har vi all grunn til å være bekymret.

Via Berlingske