Islam

Richard Dawkins tør ikke uttale seg om IS-kvinner eller Salman Rushdie

Richard Dawkins er en av verdens mest frittalende intellektuelle og er uredd i møte med woke-kultur, kansellering og uttalt ateist og vitenskapsmann. Den ellers tøffe britiske atferdsbiologen, evolusjonsteoretikeren og populærvitenskapelige forfatteren Dawkins ble derimot taus som en østers på ett punkt under innspillingen av programmet Piers Morgan Uncensored. Han ville ikke si noe om islam eller islamister. 

Programmet, som er tilgjengelig i sin helhet på YouTube, presenteres på denne måten:

Piers Morgan Uncensored får besøk av evolusjonsbiolog Richard Dawkins for å diskutere hans kontroversielle syn på religion, kjønnsidentitet og mye mer.

Richard mener at religion bare er et redskap for å prøve å forstå ting som er for komplekse for mennesker å forstå. Piers stiller spørsmål ved hvordan han kan si med en slik selvtillit at Gud ikke eksisterer, Richard svarer med å si at det er mulig, like mulig som å ha «feer nederst i hagen».

Richard forklarer så at som biolog som studerer evolusjon, kan han med sikkerhet si at når det kommer til kjønn «Det er to kjønn og så greit er det». Richard antyder også at folk som JK Rowling har blitt mobbet på sosiale medier for å stå opp for sine meninger, og hevder det er skadelig for samfunnet å ikke ha en bredere debatten om dette.

Så langt, så godt, og Dawkins er da også frittalende så lenge han kan omtale religioner generelt og i flertall. Han prater i kjent stil om det aller meste, helt fram til programleder, Piers Morgan, dreier samtalen inn på den britiske IS-kvinnen Shamina Begum, som i likhet med flere av de norske IS-kvinnene, dro hjemmefra som ungjente for å slutte seg til Den islamske staten i Syria.

— Jeg vil helst ikke si noe om det, sier Richard Dawkins. Man kan tydelig se at han opplever samtaledreiningen som ubehagelig, og han sier lavt at han ikke har satt seg noe særlig inn i den saken.

Piers Morgan spør deretter om Dawkins er bekymret for trusler eller vold, siden Salman Rushdie for ikke lenge siden ble utsatt for et attentatforsøk da han uttalte seg offentlig. Dawkins gjør det enda tydeligere for seerne at han er ukomfortabel i situasjonen, ryster på hodet og sier «nei», og når programlederen spør om han svarer nei fordi han ikke vil snakke om temaet, svarer Dawkins «ja».

—Jeg burde gjort det klart før vi startet, legger Dawkins til.

– Hjerteskjærende

Flere eksmuslimer har delt klippet der Dawkins frykt kommer til syne i sosiale medier, derav Jaleh Tavakkol og Yasmine Mohammed. Sistnevnte omtaler det som en «hjerteskjærende scene».

Det er heller ingen tvil i programmet om at programleder Piers Morgan synes det er fryktelig at Dawkins ikke tør uttale seg. Samtidig viser Morgan forståelse for det – for å leve under konstante drapstrusler er ingen blid skjebne for dem som utsettes for det, noe attentatet mot Rushdie i fjor er et tydelig bevis på. Truslene avtar ikke med tiden, de blir hengende og de er reelle.

Men visst er det hjerteskjærende at en av vår tids største tenkere i praksis er truet til taushet – ikke minst når det skjer under en «usensurert» samtale om de største truslene mot menneskeheten.