Fundamentalisme

IS-tvillinger fratatt dansk statsborgerskap

To danskfødte somaliske tvillingsøstre er fratatt det danske statsborgerskapet. De dro til Syria i 2014 i en alder av 16 år og tilsluttet seg Den islamske staten. Et par uke retter ankomst giftet de seg med hver sin IS-kriger som begge ble drept kort tid etter ekteskapsinngåelsen. Søstrene var aktive på nettet etter å verve andre unge kvinner til IS. De vokste begge opp i England, Manchester, og var ansett som svært intelligente, godt likt av andre ungdommer i sin krets, og aspirerte for å bli leger. Deres far drev en koranskole i Manchester og blir beskrevet som "konservativ", mens deres bror også vervet seg til IS og ble drept.

Igjen ser vi at Danmark viser vei. De to tvillingsøstrene, Salma og Zahra Halane, omtales som «terrortvillingene», og befinner seg fremdeles i al-Roj-leiren i Syria. De kan beskrives som en del av «Radikal generasjon», tittelen på en fransk rapport fra 2015. Ifølge rapportørene er det en overvekt jenter og unge kvinner som er en del av det nye «massefenomenet» med totalt å avvise nasjonalstaten de er født og oppvokst i. Hvordan kan dette ha seg? Jo, det er en form for frigjøringskamp som pågår. Kvinnene frigjør seg fra den sosiale kontrollen, i familiene og i nærmiljøene, der islamske dogmer struper friheten deres. Ikke minst omgivelsenes kontroll over seksualiteten deres, uttrykt ved
kjønnssegregeringen og krav om arrangert ekteskapsinngåelse, fører til at jenter og unge kvinner mister ankeret som danske, norske, franske etc. statsborgere. Det samme fenomenet har britiske myndigheter notert seg.

Myndighetene mener at særlig somaliske jenter er utsatt for et strengt kontrollregime, den nasjonale gruppen unge kvinner som er mest radikalisert. Somaliske jenter helt ned i midten av tenårene forlater i stillhet og uten tydelige forvarsel de britiske øyene og reiser til Syria. «Terrortvillingene», født i Aarhus på Jylland og danske statsborgere, har særlig vakt oppsikt. Dette fordi begge utmerket seg som meget dyktige elever ved en velrenommert skole i Manchester, og begge hadde som mål å utdanne seg til lege. Det var ingen åpenbare ytre tegn til radikalisering av de vestligkledde jentene som flyttet til England 10 år gamle. Like etter at de forlot Manchester sommeren 2014  dukket de opp med twitterkontoer fra Syria iført det heldekkende plagget burka og AK-47-rifle i hendene foran det svarte og hvite flagget til Den islamske staten. Begge ble raskt gift med hver sin IS-kriger, som kort tid etter ble drept.

Søstrene valgte å bli jihadi-hustruer. Slik tok de kontroll over valg av egen ektefelle og egen seksualitet.

Tvillingene ble mer og mer ekstreme under oppholdet i Syria. De feiret 9/11 på Twitter, det samme da terrorister angrep Charlie Hebdo i 2015 og 11 personer ble drept. De var notorisk opptatt av «ummah», det muslimske verdensomspennende fellesskapet, og notorisk opptatt av å stemple ikke-muslimer som «kuffar», altså vantro uten menneskelig verdi. Tvillingenes identitet var helt og holdent knyttet til ummah, sier forskere bak rapporten «Till Martyrdom do us appart (se om tvillingene fra s. 19). De dehumaniserte oss andre. De så jihad som en religiøs pålagt plikt. Muslimer som ikke valgte jihad ble omtalt som «skamfulle». Dette tolker forskerne som en «særlig sterk rekrutteringstaktikk».

Skjermdump fra den omtalte rapporten.

Tvillingene var gift i underkant av et halvt år før de ble enker i desember 2014. På Twitter ga de begge klart uttrykk for at de var stolte av sine martyr-ektemenn. Dette også for å glamorisere sin egen status som enker, i henhold til rapporten.

I oktober 2020 gikk tvillingene til sak mot den danske staten fordi Danmark fratok dem det danske statsborgerskapet. Dette mente Danmark de hadde hjemmel til all den tid tvillingene også er somaliske statsborgere. De blir altså ikke statsløse, mener Danmark.

Tvillingene ble danske statsborgere da de var fire år gamle. Deres advokat, Eddie Omar Rosenberg Khawaja, hevder derimot at tvillingene har mistet sitt somaliske statsborgerskap. Storbritannia har også annullert deres britiske oppholdstillatelse.

De to søstrene fikk hver sin sønn med sine første ektemenn. Den ene gutten ble drept i et angrep i 2019, forteller danske TV2, som møtte dem i Syria i den kurdiskkontrollerte al-Roj-leiren i 2021. Da uttrykte søstrene at de angret sine handlinger. De ville dog ikke fortelle hva de da hadde gjort i Syria de siste syv årene. De hevdet at de var danske, og kun danske, og derfor hadde lovmessig rett til å vende tilbake til Danmark.

– Vi ble ikke med i en terrororganisasjon. Danskene må forstå at alle skal respektere menneskerettighetene. Akkurat nå er min rett at jeg skal komme hjem til landet mitt. Og jeg vil ha sønnen min med meg, sa den ene av tvillingene.

Ingen av tvillingene snakker dansk.

Når de ble spurt om hvorfor de er i Syria, hvis det ikke var for å slutte seg til Den islamske staten, henviste de til sin advokat.

– Vi støtter ikke IS. Vi gjorde en feil. Vi kom hit som barn og håper å komme hjem, uttalte de til TV2.

Britiske medier har tidligere beskrevet hvordan tvillingsøstrene tok en ledende posisjon blant kvinnene i Den islamske staten. Ifølge flere internasjonale medier har søstrene også dukket opp på bilder der de poserer med rifler og deltar på kamptrening.

Hovedillustrasjon: Angivelig tvillingene i kamptrening i Syria, gjengitt av Telegraph som ikke refererer kilde til bildet. Tvillingene har selv lagt ut mange bilder på nettet