Innvandring

Båtmigranter får ikke asyl og utestenges på livstid

Storbritannias regjering har fått nok av den illegale transporten av migranter over Den engelske kanalen fra Frankrike. Nå settes foten kontant ned. Statsminister Rishi Sunak sier at alle som forsøker å ta seg i små båter til de britiske øyene automatisk vil bli nektet asyl. De skal fraktes til et tredjeland, typisk Rwanda, og de utestenges på livstid, sier Sunak.

Dette er dårlig nytt for både menneskesmuglerindustrien og alle aktivistene som arbeider i såkalte veldedige organisasjoner for å sikre at Storbritannia skal preges av åpne grenser.

Til Mail on Sunday sier statsminister Rishi Sunak følgende : «Gjør ingen feil, hvis du kommer hit ulovlig, vil du ikke kunne bli.»

Med ny lovgivning vil kanalmigranter bli fjernet fra Storbritannia, utestengt fra fremtidig gjeninnreise og utestengt fra å søke om britisk statsborgerskap.

Tilhengere sier at statsministeren «får et grep» om ulovlig migrasjon.

Regjeringen er ventet å skissere planene i disse dager.

De foreslåtte tiltakene vil gjelde for alle som ankommer britiske kyster i en liten båt, typisk fra franske migrantleire. På topp over asylsøkere i 2022 ligger Albania etterfulgt av Afghanistan, Iran, Irak og Syria. Også tusener fra Bangladesh, India og Pakistan søkte asyl i fjor.

En uløselig floke?

Den uholdbare situasjonen der titusenvis av migranter årlig tar seg over til de britiske øyene har lenge vært en nøtt å knekke for den britiske regjeringen. Motstanden mot å løse floken er sterk hos grupper som Refugee Council (RC). De anklager statsministeren for å bryte sine internasjonale forpliktelse i henhold til FN-konvensjonen om retten til å kunne søke asyl. De samme organisasjonene ser ikke ut til å ha et svar på hvorfor dette er et brudd på FN-konvensjonen all den tid migrantene tar seg fra et trygt europeisk land til et annet. Som kjent er man forpliktet til å søke asyl i første trygge land man ankommer. Dette prinsippet bryter samtlige illegale migranter.

I tillegg hevder RC at planen til regjeringen er «ubrukelig, kostbart og vil ikke stoppe båtene».

Det antas at lovgivningen vil pålegge innenriksministeren en plikt til å fjerne alle de som kommer med båter til Rwanda eller et «trygt» tredjeland «så snart det er praktisk mulig – uansett hvor de kom fra – og vil også permanent utestenge dem fra å komme tilbake.

For tiden har asylsøkere som ankommer Storbritannia rett til å søke beskyttelse i henhold til FNs flyktningkonvensjon og den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Ingen sendt til Rwanda foreløpig

Mail on Sunday sier at en klausul i lovforslaget om ulovlig migrasjon forventes å bruke en «rettighetsbrems» for effektivt å tillate at konvensjonene kan omgås. Det er ikke klart hvordan dette vil fungere.

Den foreslåtte lovgivningen vil også stoppe de som kommer til Storbritannia i små båter fra å søke om britisk statsborgerskap.