Aktuelt

– Vi skal oppover på målingene, fastslår Støre etter ny krisemåling

Ny VG-måling viser at krisen er blitt normaltilstanden til Ap og Sp. Høyre på sin side kan bare glise godt.

VGs partibarometer for februar, levert av Respons Analyse, bare bekrefter hva vi har sett etter stortingsvalget høsten 2021. Stadig flere av det norske folk tror ikke lengre på Ap og de har fullstendig mistet troen på Sp. Det tjener Høyre godt på.

Høyre får på 32,4 prosent; opp 2,3 prosentpoeng fra januar og opp 12 prosentpoeng fra stortingsvalget.

Ap får 18,6 prosent; ned 0,6 prosentpoeng fra januar og ned 7,7 prosentpoeng fra stortingsvalget.

Sp får 5,3 prosent; ned 1,6 prosentpoeng fra januar og ned 8,2 prosentpoeng fra stortingsvalget.

Frp holder seg mellom 10 og 15 prosent: 12,8 prosent ved denne målingen (11,6 prosent ved valget). Venstre er nå over sperregrensen med 4,8 prosent (4,6 prosent ved valget), mens KrF er under med 3,5 prosent (3,8 prosent ved valget).

SV med 9,5 prosent (7,6 prosent ved valget) ligger høyere på denne målingen enn en del andre målinger i de siste. Rødt får 6,3 prosent (4,7 prosent ved valget), mens MDG nedtur fortsetter, de får 2,3 prosent (mot 3,9 prosent ved valget).

Det gir Høyre og FrP hhv 59 og 23 mandater, til sammen 82 (flertall på 85). Tar vi med Venstres 9 mandater har de flertall med 91 og dytter vi på KrFs ene mandat er vi på 92 mandater til sammen.

For Ap/Sp-regjeringen er uttellingen således laber. Ap med sine 36 mandater og Sp med sine 10, gir fattige 46 mandater til sammen. Heller ikke SVs 17 mandater kunne redde dem, da det til sammen tilsier 63 mandater. Tar vi med Rødts 11 mandater og det ene til MDG, ender vi på til sammen 75 mandater.

Bakgrunnstallene viser at 50 prosent av Aps velgere ennå har troen, den andre halvparten er delt i to: 25 prosent har satt seg på gjerdet og 25 prosent har gått til andre partier. For Sp er det enda verre, kun i underkant av en tredjedel (31 prosent) av velgerne fra valget har de beholdt. 28 prosent har satt seg på gjerdet, men hele 48 prosent har funnet et nytt parti.

Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre liker ikke tallene i dagens måling.

– Jeg er ikke fornøyd med disse tallene og tar tilbakemeldingen fra velgerne på stort alvor. Vi skal oppover på målingene, og jeg er optimist ved starten av et nytt år og har tro på at vi vil klare det, fordi regjeringen tar Norge trygt gjennom krisene.

Det er vanskelig å vite hva Støre mener med at regjeringen «tar Norge trygt gjennom krisen», men det vet han neppe selv heller. Og det er vel der hunden ligger begravet.