Den kulturelle revolusjonen

Sosialdemokratene kryper til korset

Først avviste Socialdemokraterna (S) kategorisk at det var begått et politisk kupp i den tungt innvandrerdominerte kommunen Botkyrka forrige helg. Kommunenes leder ble avsatt og informasjon peker i retning av at kriminelle nettverk har infiltrert partiet. Nå kryper imidlertid S til korset og sier de vil ha full granskning av hendelsen som førte til av lederen som aktivt bekjempet gjengkriminelle måtte ta sin hatt og gå.

Sosialdemokratene vil «komme til bunns» i det angivelige stemmekuppet ved S-valget i Botkyrka forrige helg – etter tips til partiet om forbindelser til gjengkriminelle.

Det opplyser nå partisekretær Tobias Baudin, samme Baudin som senest i for få dager siden kategorisk avviste slike koplinger:

Det finnes ingenting som peker mot at valget skulle ha skjedd på et udemokratisk vis. I den nåværende situasjonen finnes det ingenting å gå videre med.

Nå sier partisekretæren dette: – Vi fikk et navn i går, vi skal nå gjøre det vi kan for å komme til bunns i det. Er det en gjengkriminell i vårt parti, uansett hvor, kan du ikke være medlem, sier han i et intervju med «P1 Morgon».

Narko, vold og kriminelle nettverk

Det var i helgen at S-toppen Ebba Östling, kommunestyrets leder i Botkyrka, ble stemt ut av et flertall av partimedlemmene.

Ifølge medieoppslag deltok flere personer med tilknytning til kriminelle gjenger på møtet og pekes på å stå bak et «stemmekupp». Expressen trekker frem en 28 år gammel mann i gjengmiljøet i Alby som en av de kriminelle som hjalp til med å kaste ut Ebba Östling.

Mannen er dømt for flere lovbrudd og har nære bånd til minst to tidligere ansatte ved ABF, Socialdemokraternas folkeopplæringsforening, hvorav den ene er aktiv i en ny partiforening innen S i Botkyrka. 28-åringen har figurert med personer som tilhører det kriminelle Vårby-nettverket i Alby og som er knyttet til narkotikasmugling og vold.

Samtidig med at Baudin nå sier valget skal granskes, mener han også at alt tyder på at avstemningen foregikk på en demokratisk måte og at den ble overvåket uten at det ble oppdaget uregelmessigheter.

– Det er ord mot ord. Det viktige for meg er at møtene foregår på en demokratisk måte og jeg har ingen grunn til å tvile på partidistriktet vårt som var der, sier han til radioen.

Det kan se ut som det særlig er en person som nå er i søkelyset, den allerede nevnte 28-åring. Han er gift med en tidligere operasjonsleder ved Alby Fritidsgård (som inngår i ABF). Kvinnen er søster til en tidligere ansatt i ABF, som er aktiv innenfor Socialdemokraterna i Botkyrka og en av dem som startet den lokale partiforeningen «Folkbildarna» i begynnelsen av fjoråret.

28-åringen er operativ i det kriminelle miljøet i Alby. Han er dømt for narkotikaforbrytelser, ulovlig kjøring og voldelig motstand. Han har jobbet på noen av fritidsgårdene og også havnet i en kamp med en av formennene der.

ABF Botkyrka Salems styreleder Christina Zedell, også aktiv innenfor S, har tidligere sagt til Expressen at partiforeningen «Folkbildarna» ble startet for å tiltrekke seg nye medlemmer i utsatte områder. Det er ca. 60 personer i foreningen, som ifølge opplysninger består av ca. 20 nylig vervede medlemmer, resten er gamle partimedlemmer.

Mobiliserte kriminelle

Flere uavhengige kilder med innsikt i Socialdemokraterna i Botkyrka sier til Expressen at folk som startet «Folkbildarna», mobiliserte kriminelle for å hjelpe til med å stemme Ebba Östling ut på grunn av en konflikt mellom S i Botkyrka og ABF. Konflikten handlet om Östlings tiltak for å bekjempe gjengkriminelle som hadde infiltrert flere ABF-arenaer, som fritidsklubber.

Gjengmedlemmer klarte å bli ansatt i tre ABF-drevne fritidshjem og fire fritidsklubber, som kommunen nedla i februar i fjor da en person tipset kommunen om alvorlige forhold. I mars i fjor kom det en rapport om situasjonen på blant annet fritidsklubbene. Det ble konstatert at det ble funnet euforiserende stoffer. Her jobbet ansatte siktet for grov kriminalitet med barn, og ansatte brukte skuddsikre vester.

Etter nedleggelsen og kritikken av ABF-klubbene ble det satt i gang en svertekampanje mot Ebba Östling som ledet til hennes avgang. Den nye lederen for kommunestyret er nå en mann med bakgrunn fra Syria og Libanon, Gabriel Melki.

Expressen: Skal granske S-kuppet i Botkyrka.