Aktuelt

Overvåker Stockholm med droner

Det begynte med noen områder som i et par dager ble overvåket med droner i begynnelsen av februar, men det kan være begynnelsen på at droneovervåkning blir normalen i Sverige. For nå skal hele 42 områder i Stockholm overvåkes, over en betydelig lengre periode.

Sveriges nye regjeringen mener åpenbart alvor når de vil stoppe den eskalerende kriminaliteten i landet, ikke minst i Stockholm.

Starten på denne nye voldsbølgen blir av flere beskrevet som den juledagen i 2022 da gjengmedlem (i Dødspatruljen) Mehdi «Dumle» Sachit (27), som var formelt mistenkt i etterforskningen av drapet på rapperen Einar, ble skutt og drept i Rinkeby. En rekke alvorlige forbrytelser – skyting, drap og eksplosjoner – har skylt inn over Stockholmsområdet siden.

Volden anses å være en del av flere ulike konflikter mellom ulike kriminelle gjenger, hvor de utpekte gjenglederne «The Greek» og «Kurdish fox» antas å være to hovedpersoner.

Det ble da bestemt at politiet skulle få lov til å bruke droneovervåkning i noen av Stockholmsområdene, fra klokken 15 den 4.februar til klokken 06 den 6.februar.

– Målet er å redusere kriminalitet og øke sikkerheten i disse områdene. Gjennom kameraovervåking fra luften vil vi kunne overvåke steder på en mer dynamisk måte basert på etterretning og analyser av kriminaliteten. Vi vil også kunne lokalisere og identifisere gjerningsmenn som begår kriminalitet og også bidra til forundersøkelser med sikte på å oppnå økt straffeforfølgning, sa politiets kommandosjef (med det fantastiske navnet) Hanna Paradis da.

Kanskje ble det en suksess eller kanskje det ikke ble så mye ståhei om slik droneovervåkning som forventet, i alle fall utvider politiet både nedslagsfelt og tiden for slik overvåkning.

Politiet skal nå overvåke 42 områder i Stockholm, der det fra 25.desember og frem til 17.februar har vært 11 skyteepisoder med to døde og to alvorlig skadde. Droneovervåkningen skal denne gangen vare frem til 31.mai. Politiets Hanna Paradis kommer med akkurat samme begrunnelse som sist.