Aktuelt

Nå bor folk flest i India

Offisielle tall forteller at folk flest bor i Kina, men sannheten er antakelig at det bor flere i India. Og når Kina nå har befolkningsnedgang, noe som ikke har skjedd siden 1961, vil nok India snart trone på topp i den offisielle statistikken.

Ifølge det kinesiske statistiske sentralbyrå bodde det 1,412 milliarder personer i Kina ved utgangen av 2022, som er 850.000 færre enn året, melder NRK.

Offisielle tall sier at India har en befolkning på 1,408 milliarder, men en inder, som har hatt en rekke internasjonale toppverv, forteller til HRS at tallene fra India ikke å stole på. For det første har ikke det indiske statistikkbyrået fullstendig oversikt, ikke minst fordi det ikke finnes noen incentiver i India for å registrere seg. For det andre har den muslimske befolkningen i landet økt raskt, og som kjent får de gjerne mange barn.

Ettbarnspolitikken i Kina ble innført i 1985 og opphevet igjen i 2015. Fra 2022 ble det lovlig med tre barn. Samtidig har levestandarden i landet økt, og derav også prisene. Ikke minst er utdanning blitt dyrere, som igjen tilsier at det blir svært dyrt med flere barn. Mange har derfor fortsatt med ett, kanskje to, barn.

Det heter at kinesiske myndigheter er engstelige for at befolkningsnedgangen tilsier færre personer på arbeidsmarkedet som vil gå utover økonomien i landet. Sett sammen med at Kina har prøvd å dreid markedet bort fra kvantitet og billige produkter, ikke minst for eksport, og over til mer kvalitet, er det ikke godt nytt verken med dyr utdanning eller færre hoder.

I tillegg kommer at en aldrende befolkning vil legge press på helsevesenet.

Kinesiske myndigheter lokker nå både med redusert skatt, bedre foreldrepermisjoner og sponsede boliger for å få flere barn, men få tror trenden vil snu. Innvandring er neppe heller aktuelt for verdens eldste sivilisasjon.

Dette forteller oss at det er mer enn vesentlig at politikerne tenker nøye gjennom hva de langsiktige virkningene av realpolitikken kan føre til.

Eksperter har tidligere anslått at den kinesiske befolkningen vil krympe, men det skjer mye raskere enn de forventet. Nå er anslaget en nedgang på 109 millioner innen 2050. De tror befolkningen vil synke med 1,1 prosent i årene fremover. Da vil befolkningen i 2100 være på 587 millioner.

I India vil vi antakelig bare se en økning.