Demografi

Houellebecq slepes for retten for å advare om islam

Han har nylig advart om at vi i fremtiden kan oppleve attentater og skyting inne i moskeer i Frankrike, som et motsvar til alle terrorangrep utført av jihadister de seneste årene. Advarslene falt ikke i god muslimsk jord, og nå har stormoskeen i Paris anmeldt han og han skal slepes for retten. Norske intellektuelle synes mannen virkelig fortjener det han nå opplever. De feige våger ikke å røre islam, og slik svikter de grovt sin samtid.

Man har ikke fulgt med i sin samtid hvis man ikke kjenner til den franske forfatteren Michel Houellebecq og hans ramsalte uttalelser om islam siste 20 årene. Houellebecq sier akkurat hva han tenker. Og han gjør det med fakta i bunn, skarpe analyser og observasjoner – og uten noen form for filter.

Med andre ord: Houellebecq er en sann intellektuell av ypperste varemerke. Han har aldri forskanset seg i de løgnaktige salongene sammen med de valne, de som er mer enn villige til å overlate et samfunn til sine etterkommere som de vanskelig vil klare å hamle opp med på en god, demokratisk måte.

«Ordet fobi betyr frykt heller enn hat»

Han er blant verdens mest oversatte nålevende forfattere.

Han har også blitt kalt en islamhater.

Men det er et bomskudd.

I hvert fall hvis du spør superstjernen på Frankrikes litterære himmel selv. Fordi, har Michel Houellebecq sagt, han er sannsynligvis islamofob, men:

«Ordet fobi betyr frykt heller enn hat», forklarte han tilbake i 2015 under et intervju med den britiske avisen The Guardian.

Intervjuet fant sted noen måneder etter terrorangrepet mot den satiriske ukeavisen Charlie Hebdo, som kostet 12 mennesker livet.

Akkurat den uken var Houellebecq på forsiden av avisen i anledning sin da nye bok Sousmission (Submission), som handler om at Frankrike skal få en muslimsk president, slik at for eksempel polygami blir lovlig i landet.

Derfor fikk Houellebecq da helt automatisk politibeskyttelse. Og han innrømmer også gjerne at terrorisme er blant de tingene ved islam han frykter mest.

Det er sikkert at Houellebecq snart igjen må forklare resten av verden skillet sitt mellom frykt og hat.

Nå går Stormoskeen i Paris til aksjon mot ham for noen uttalelser som ble gitt under en lang samtale med filosofen Michel Onfray, som vi omtalte her.

Den ble publisert i magasinet Onfray grunnla «Front populaire» tilbake i november.

Uttalelsene og varslene

Houellebecq sa blant annet dette som har fått moskeens ledelse til å anmelde ham:

«Folk bevæpner seg. De får våpen, øver på skytebanene. Og dette er ikke desperate mennesker. Når hele områder er under islamistisk kontroll, tror jeg det blir motstand. Det vil være attentater og skyting i moskeer, på kafeer med mange muslimske kunder, kort sagt omvendte Bataclan-angrep», sa forfatteren, med henvisning til terrorangrepet på Bataclan-stedet i Paris, der islamske terrorister drepte 90 mennesker i november 2015.

Det andre sitatet kom litt senere i samtalen:

«Den opprinnelige franske befolkningen, som de sier, ønsker ikke at muslimene skal assimilere seg, men at de slutter å rane dem og angripe dem, kort sagt at deres vold avtar, at de respekterer loven og folket. Eller en annen god løsning: at de forlater landet.»

Houellebecq kom også med disse ordene:

Houellebecq sa at han var sjokkert over at «den store utskiftningen» – en befolkningsutskiftning der vestlige mennesker gradvis erstattes av migranter fra den tredje verden – blir presentert som en teori, ofte til og med en høyreekstreme konspirasjonsteori. At dette skjer er tvert imot et ubestridelig faktum, sa Houellebecq.

«Den store erstatningen, jeg ble sjokkert, det kalles en teori. Det er ikke en teori, det er et faktum”, sa Houellebecq tidlig i samtalen. «Når det gjelder innvandring, er det ingen som kontrollerer noe – det er hele problemet. Europa vil bli revet ned av denne katastrofen.»

Det er klart at disse barske, men sannferdige, uttalelsene får både intellektuelle som er desperate etter å skygge over egen utilstrekkelighet i innvandringsdebatten gjennom årene, som Aftenpostens utsendte skribenter, Vibeke Knoop Rachline, journalist i Paris, og Franc Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, til å reagere. De går så langt som å mene at uttalelsene oppfordrer til vold – intet mindre.

Ingen intellektuell størrelse innen mainstream i Norge har sagt et pip av støtte til Houellebecq. Alt er med andre ord ved det samme. De svikter sin samtid.

«Den dummeste religionen (er) uansett islam»

I pressemeldingen vurderer moskeens leder, advokaten Chems-Eddine Hafiz, at Houellebecqs uttalelse «som en selvfølge legitimerer en avgjørende motsetning mellom ‘muslimene’ og de ‘opprinnelige franskmenn’, for å si at muslimene aldri vil bli ekte franskmenn», og at uttalelsene «vil ødelegge landets enhet» (som om den enheten ikke allerede for lengst er sprengt).

Dette var ikke grunnen til at de to mennene møtte hverandre i retten den gang i 2002. Det var fordi Houellebecq hadde sagt i et intervju med månedsbladet Lire at av alle monoteistiske religioner er «den dummeste religionen uansett islam».

Senere i intervjuet la han til at islam er en farlig religion.

Den gang forsvarte Houellebecq seg i retten ved å si at han kritiserte religionen, ikke dens tilhengere. Og juryen endte opp med å frikjenne ham.

Det argumentet kan han naturligvis ikke bruke denne gangen. Men han vil nok ha en rekke sterke argumenter klare når han skal forklare og forsvare seg igjen.

Det som er sikkert er at den offentlige interessen for Houllebecq som alltid er gigantisk. Det franske svært sekulære folket er mer enn skeptisk til fremveksten av islam, alle moskeene og slørene. Front Populaire har således måttet trykke sin siste utgave på nytt.

Og søndag 15. januar kan man se selve samtalen mellom de to mennene på en kino i Paris.

Det er dermed ingenting som tyder på at debatten vil avta foreløpig.