Demografi

– Utskiftningen av befolkningen er et faktum, sier ledende forfatter

"Den store utskiftningen av befolkningen er et faktum", slår den anerkjente og prisvinnende forfatteren Michel Houellebecq fast. Han avviser tvert at påstanden er et falsum. Han sier påstanden "er et ubestridelig faktum", og avviser med dette at utskiftningen er en høyreekstrem konspirasjonsteori. Houellebecq mener at vestens demografiske tilbakegang også resulterer i kulturell, økonomisk og åndelig tilbakegang.

Michel Houellebecq hylles som Frankrikes fremste nålevende forfatter for sine presise observasjoner og skarpsinnede forståelse for det moderne samfunnet.

Samme uke som hans bok Underkastelse ble utgitt, skjedde det vanvittige terrorangrepet på Charlie Hebdo (7. januar 2015). Houellebecqs roman Underkastelse handler nemlig om innføringen av islamsk styre i Frankrike, med tilhørende sharialovgivning. Timingen på utgivelsen kunne knapt vært mer morbid.

Ikke en høyreekstrem konspirasjonsteori

Houellebecq er forfatteren som tør der andre tier. Derfor er han (selvsagt) kontroversiell. I en offentlig samtale forrige uke med den kjente forfatteren og filosofen Michel Onfray, ble politisk ladede temaer som religion, eutanasi og Europas demografi diskutert. Houellebecq sa at han var sjokkert over at «den store utskiftningen» – en befolkningsutskiftning der vestlige mennesker gradvis erstattes av migranter fra den tredje verden – blir presentert som en teori, ofte til og med en høyreekstreme konspirasjonsteori. At dette skjer er tvert imot et ubestridelig faktum, sa Houellebecq.

«Den store erstatningen, jeg ble sjokkert, det kalles en teori. Det er ikke en teori, det er et faktum”, sa Houellebecq tidlig i samtalen. «Når det gjelder innvandring, er det ingen som kontrollerer noe – det er hele problemet. Europa vil bli revet ned av denne katastrofen.»

– Ja, det tallene viser er objektivt, samstemte Onfray.

Houellebecq mener ikke at utskiftningen nødvendigvis er en bevisst politisk handling. Det store problemet, mener han, er at den vestlige verden har mistet kontrollen over tilstrømningen av migranter og ikke lenger ser ut til å være i stand til å stoppe «katastrofen» som truer vår videre eksistens. Tilstrømningen har som kjent tiltatt kraftig i år – med hjelp av blant andre aktivistene i Leger uten grenser, som aktivt fortsetter å lete etter migranter utenfor den libyske kysten for å frakte dem over til Europa. I årets 10 første måneder tok 700.000 asylsøkere seg inn i EU, samt EØS-landene Norge og Sveits. Det er hele 70 prosent flere enn i hele 2021. Derfor slo vi nylig fast at dem som «påstår at det ikke pågår en befolkningsutskiftning på kontinentet vårt, har et uoverkommelig forklaringsproblem».

Muslimer blir sekulære?

Ifølge Houellebecq, skiller ikke Frankrike seg ut fordi befolkningsutvekslingen der er raskere enn i andre sammenlignbare EU-land. Det som kjennetegner Houellebecqs hjemland er i stedet at det her er «en usedvanlig høy bevissthet om befolkningsnedgangen i eget land» .

Houellebecq og Onfray var enige om mye under samtalen, blant annet hvordan Frankrikes økende avkristning påvirker landet negativt. Meningene var dog forskjellige om hvor stor trussel som skal tilskrives islam, som i motsetning til kristen tro er på fremmarsj i Frankrike og mange andre europeiske land. Tall fra England bekrefter denne udiskutable utviklingen.

Mens Houellebecq ser på islams fremvekst som en stor trussel, bagatelliserte Onfray faren. Dette til tross for de mange, alvorlige og blodige hendelsene med islamsk terrorisme på fransk jord. Ingen land i Europa er mer terrorutsatt enn Frankrike. Onfrays teori er at de muslimske migrantene til slutt vil bli sekulariserte og åndelig forvandlet til forbrukere som alle andre. Onfrays hypotese lider under en sterk svakhet, nemlig alle undersøkelsene siste årene som viser at muslimske innvandreres etterkommere er mer fundamentalistiske  enn forelder- og besteforelder-generasjonen.

Houellebecq advarer mot en trend der vestlige begynner å svare på muslimsk terror med angrep på moskeer og lignende. Han uttrykte bekymring for en stat som ligner på en religiøs borgerkrig. Kraften i etniske motsetninger bør heller ikke undervurderes, sa han.

Onfrays svar på det var at borgerkrigen allerede er her, men føres på en måte vi ikke er vant til – uten våpen i hånden. Masseinnvandring til Europa har også blitt beskrevet på den måten – som en invasjon der invasjonsstyrkene ikke er bevæpnet eller kledd i uniform.

– Du tror borgerkrigen kommer. Jeg tror den allerede er her, stille, sa Onfray.

Spår angrep på moskeer

Houellebecq mener imidlertid at «når hele territorier er under islamistisk kontroll, vil motstandshandlinger finne sted … Det vil være angrep og skyting i moskeene … Bataclan i revers,» med henvisning til 2015-angrepene ved Paris på Bataclan-teateret der 130 personer ble myrdet og 416 skadet av terrorister. Angrepene var de dødeligste som har funnet sted i Frankrike siden andre verdenskrig.

Deler av den 45 sider lange samtalen samtalen mellom Houellebecq og Onfray er publisert i den franske avisen Le Figaro (betalingsmur). Den har også blitt satt sammen til et 45-siders essay og har allerede fått positive anmeldelser for sin «eksepsjonelle dialog» og for å være «strålende, dyp, ofte underholdende og på alle måter spennende, der Houellebecqs geni for det absurde emulgerer fantastisk med Onfrays retoriske kraft».

For øvrig omtaler både Houellebecq og Onfray seg som «populister». «Du er som meg. Du er populist!» sa Onfray, som Houellebecq deretter svarte slik på: «Det er greit for meg.»