Demografi

Full alarm i Tyskland etter vold og kaos på nyttårsaften

40 blålyspersonell ble skadet i bydelen Neukölln i Berlin på nyttårsaften. Volden og kaoset handler ikke om fyrverkeriet og andre våpen som ble brukt til å vandalisere og angripe folk. Det handler om et innvandret problem. For hvorfor var det i en innvandrerdominert bydel dette skjedde? spør flere. "Vi har å gjøre med en gruppe som ikke er integrert og som ikke har tilpasset seg dette samfunnet", sier en forsker på radikalisering. Debatten raser nå i Tyskland. Kan vi se en oppvåkning i år? Neppe.

Tonen i debatten i Tyskland har hardnet til etter nyttårsaften.

Hvorfor var det, ifølge brannmenn og politifolk i Berlin, så mange med åpenbar innvandrerbakgrunn blant de unge som angrep dem da de kom for å slukke nyttårsbranner og håndtere situasjoner som kunne sette mennesker i fare?

Sjokket er til å ta og føle på over videoer av menn på nyttårsaften som sikter raketter og kaster antente prosjektiler i alle retninger. Opptil 40 politifolk og brannmenn ble skadet i Berlin under innsatsen på nyttårsaften.

En buss ble satt i brann i Neukölln. Flere butikker ble totalskadd av brann og hærverk. Søppelcontainere ble brukt til å lage brennende blokkeringer av veier. Men fyrverkeri brukt som våpen, sammen med bruk av gass og fakkelvåpen rettet mot biler og politi, er det som har sjokkert mest.

Det fremmes nå forslag om å forby alt fyrverkeriet på landsbasis.

Opprørte politikere fra venstre til høyre har krevd kontante og harde straffer, og politiet har krevd innstramming av loven for å beskytte offiserer i uniform.

Men den tidligere helseministeren og talsmannen for den konservative CDU/CSU-opposisjonen åpnet med sin reaksjon på t-online en følsom debatt som går langt utover nyttårsaften.

Tidligere statsråd Jens Spahn kaller angrepene på politi og brannmenn fullstendig utålelige, men sier at «man kan ikke bekjempe opptøyer i enkelte deler av byen og på spesielle steder med et landsomfattende fyrverkeriforbud».

– Tyskland burde heller stille seg et seriøst spørsmål om hvorfor nyttårsaften alltid eskalerer på de samme stedene med de samme deltakerne, sier Spahn og har selv et svar:

«De handler mer om uregulert migrasjon, mislykket integrering og manglende respekt for staten enn om fyrverkeri.»

Den ene berlinborgeren etter den andre har beskrevet i hovedstadens medier hvordan det tydeligvis var særlig menn med innvandrerbakgrunn som ledet opptøyene på nyttårsaften. Det var også lignende opptøyer andre steder i Tyskland, men Berlin skilte seg ut med spesielt voldelige konfrontasjoner.

Det er ikke første gang nyttår vekker debatt. I starten av 2016 var det nok en innvandringsdebatt, da hundrevis av kvinner ble utsatt for seksuelle overgrep på jernbanestasjonen i Köln på nyttårsaften. Også Berlin ble rammet av unge innvandrermenn som angrep innfødte kvinner. De seksuelle overfallene ble sett som et varsku om hvilke endringer en ukontrollert innvandring har medført, men det ble med varslene. Den pågående ulovlige migrasjonen fikk fortsette.

Etter opptøyene på nyttårsaften i Berlin sa brannmann Baris Coban til Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb) at hundrevis av «unge mennesker dukket opp fra alle kanter» og angrep ham og kollegene hans med steiner, flasker og nyttårsfyrverkeri.

«Jeg sier det som det er. Det var ikke venstreautonome. De var unge mennesker og tenåringer, de fleste med immigrasjonsbakgrunn. Og det sier jeg, selv om jeg også har migrasjonsbakgrunn og har kjempet mot fordommer hele livet.»

En tysk psykolog og forsker i radikalisme, Ahmad Mansour, har sagt til flere medier etter opptøyene på nyttårsaften at det trengs en landsomfattende integreringsdebatt i stedet for å bare diskutere det i forbindelse med spesielle arrangementer:

«Vi har å gjøre med en gruppe som ikke er integrert og som ikke har tilpasset seg dette samfunnet.»

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz og innenriksminister Nancy Faeser – begge fra SPD – har fordømt angrepene på politi og brannmenn på nyttårsaften. Faeser kaller det en «fornærmelse», som krever kontant handling og full bruk av allerede skjerpet lovverk mot denne typen opptøyer.

Den følsomme debatten har blitt sparket i gang med nyttårsopptøyene, og den kan føre til politiske bakrus langt inn i 2023.

Erfaringsmessig blir det med en kort og heftig debatt – og ingenting gjøres for å stanse den pågående ulovlige innvandringen, ei heller vil man ta i bruk det mest virkningsfulle tiltaket: repatriering av de unevnelige unge voldsmennene og deres familier. Det er den samme leksen over hele Vest-Europa, og med Tysklands historie med Hitler ligger forholdene ekstra godt til rette i EUs økonomiske hovedmotor at knapt noe gjøres. Ideologisk ligger man fremdeles med brukket rygg.

Berlingske: De kom for å slukke branner og ble fanget i et mareritt. Nå får «uregulert migrasjon» skylden.