Demografi

Politisjef gir Trump rett: «Har problemer vi aldri trodde vi skulle få»

For fem år siden skapte Donald Trump store overskrifter med sin uttalelse «Last night in Sweden» om den omfattende voldskriminaliteten i landet. Mange svenske politikere ble overrasket over uttalelsen og opprørt over at Sveriges image i utlandet ville bli negativt påvirket av uttalelsen. Nå siterer Sveriges etterretningssjef Linda Staaf den tidligere presidenten og gir ham rett i det Trump spådde ville skje. Bakteppet er drapsstatistikken og bombene som smeller i et Sverige man skulle tro var i krig.

– Du ser på det som skjer i Tyskland, du ser på det som skjedde i Sverige i natt. Sverige, hvem skulle tro dette. Sverige. De tok inn et stort antall (innvandrere, red.). De har problemer de aldri trodde var mulig, sa den tidligere presidenten i 2017.

Blant dem som ble opprørt over uttalelsen var den fremtredende profilen for Moderaterna, tidligere stats- og utenriksminister Carl Bildt. Han tvitret «Sverige? Terrorangrep? Har han røyket?», som en kommentar til det hele. Men nå blir Trump sitert av ingen ringere enn Politimyndighetens profilerte etterretningssjef Linda Staaf.

Linda Staaf har tidligere vist at hun er en person med mot og integritet, som våger å peke på Sveriges enorme «utfordringer» med gjengkriminalitet. I 2020 snakket hun om et Sverige med krigstilstander. Samme år pekte Staaf på 40 innvandrerklaner som truer det svenske demokratiet.

Trump hadde rett

Nå slipper hun på ny en bombe i den den søvntunge svenske offentligheten.

– I dag ville vi ikke blitt like overrasket, for nå har vi problemer vi aldri trodde vi skulle få, sier Linda Staaf til DN.

– Vi får nok aldri vite nøyaktig hva Trump mente. Men i dag blir unge menn jevnlig skutt og drept. Det risikerer å bli normalisert og vi ønsker ikke å leve i et slikt samfunn.

I intervjuet med DN forteller Staaf om sine erfaringer med å jobbe mot den økende organiserte kriminaliteten i landet. Hun tar opp problemene med no-go-soner, familiebaserte nettverk (utenlandske klaner, red.) og overføring av makt fra staten til kriminelle som eksempler på alvorlig kriminalitet – og bemerker at den farlige utviklingen i Sveriges forsteder var noe som politiet lenge hadde sett dukke opp.

– Det var en intern frustrasjon over at vi var sen med å reagere. I dag må vi betale for arbeidet som ikke ble gjort den gang. Da jeg begynte som leder, ønsket vi seriøst å demonstrere problemene. Men vi får fortsatt spørsmål om dette stigmatiserer, sier hun.

Skal bistå ny regjering

Staaf forteller at det også i dag er en angst blant tjenestemenn i styringsfunksjoner. Migrasjonsspørsmålet er omdiskutert og mange tør ikke kalle en spade for en spade.

– De siste årene har det blitt litt lettere å diskutere bakenforliggende årsaker til problemer, som migrasjon og manglende integrering, men det er fortsatt ekstremt sensitivt. Vi tenker for mye på andre og er redde for å velge feil ord, feil terminologi. Som person synes jeg det er vanskelig og jeg mister meg selv. For meg er det utrolig viktig at politiet ikke er engstelige. Vi må, med respekt, snakke tydeligere. Som for eksempel i Danmark.

Linda Staaf har så langt vært tredje høyest i rang innen svensk politi. Snart forlater hun jobben for å tiltre en post som ekspert for den nye regjeringen i Justisdepartementet.

Sistnevnte lover godt for et mer ærlig klima i svensk offentlighet knyttet til den alvorlige, innvandrede kriminaliteten. Og det lover godt med tanke på å skjerpe straffenivået betydelig.

Samnytt