Innvandring

Migrantkrise: Planlegger teltleir for 4.000 midt i Berlin

Migrantene strømmer til Tyskland i et tempo som knuser mottaksapparatet fullstendig. Det finnes rett og slett ikke boliger nok til å huse dem, og aller størst er presset på hovedstaden Berlin. Løsningen er å bygge en teltby midt i storbyen, der opptil 4.000 migranter fra hovedsakelig Syria, Georgia, Tyrkia, Afghanistan og Moldova skal bo. 

Teltene migrantene skal bo i er allerede kjøpt inn, skriver avisen Remix News, men hvor i byen de skal plasseres er ennå ikke fastslått. Teltbyen forventes likevel oppført innen kort tid, for migrantene strømmer til hovedstaden i et antall man ikke har sett siden migrantkrisen i 2015.

«Akutt hjemløshet blant flyktninger»

Man kan undres om det er med en viss flau bismak den innvandringsliberale Katja Kipping har fremmet forslaget om å raskt opprette en teltby i hovedstaden. Som slagord på sin egen Twitter-konto har hun «For et sosialt og solidarisk Berlin – for alle».

Hvor «solidarisk» det i realiteten er å henvise MENA-migranter til å bo i telt kan sikkert diskuteres, men at det blir «sosialt» vil Kipping unektelig få rett i.

Remix News skriver at Kipping har kommet med innspill om at det innen «svært kort tid» må opprettes mottaksplasser «for opptil 4.000 mennesker» for å «avverge akutt hjemløshet blant flyktninger». Statens flyktningekontor (LAF) er «ikke i stand til å absorbere den ekstraordinært kraftige økningen» av asylsøkere, forklarer avisen.

Den hodeløse tyske innvandringspolitikken har ført til at Berlin har langt flere nyankomne enn de har sengeplasser til, i likhet med en rekke andre byer. Imidlertid er teltbyen av formatet Kipping foreslår allerede en realitet i andre byer, opplyser avisen, som viser til tilsvarende teltbyer i Leipzig, Bremen og München.

Mulige lokasjoner for Berlins nye teltby inkluderer den store parken ved Tempelhofer Feld, den olympiske parken, byens utstillingssenter og åpne områder på den tidligere Tegel-flyplassen, samt inne i terminalene A og B, ifølge en rapport fra det tyske nyhetsbyrået Taggespiegel.

10.000 til Berlin i år

Berlin har hatt en stor tilstrømning av flyktninger fra Ukraina så vel som fra Afrika og Midtøsten, opplyser Remix News.

Ukrainere er imidlertid ikke pålagt å søke om asyl. Ifølge det tyske Utlendingsdirektoratet (LAF) søkte 9.036 personer om asyl i Berlin i løpet av de første ni månedene – ingen av dem var ukrainere.

Omtrent 150 migranter ankommer daglig, ifølge Kipping. Hvis trenden fortsetter, forventer Venstre-politikeren at det trengs plass til opptil 10.000 flere innvandrere innen utgangen av året. Men hvis det tallet stemmer, vil selv ikke teltbyen hennes være nok til å huse alle de nyankomne.

Avisen opplyser at partiet Alternativ for Tyskland har innhentet statistikk over de viktigste opprinnelseslandene til migrantene som ankom Berlin i nyere tid.  Ikke overraskende var Syria, Tyrkia og Afghanistan blant de fem landene som lå på topp. Så spørs det hva den videre planen for «sosial og solidarisk» politikk i Berlin er.

Selv den innvandringsliberale hovedstaden vil streve med å absorbere tusenvis av unge menn med MENA-opprinnelse årlig.