Antisemittisme

Jøder oppfordres til å flykte fra Russland

Moskvas tidligere sjefrabbiner ber jøder om å forlate Russland, melder Times of Israel. Oppfordringen kommer etter at det største jødiske trossamfunnet i landet blir omtalt som en farlig sekt når Russland skal «avsatanisere» Ukraina. 

Aleksey Pavlov, nestleder i det russiske sikkerhetsrådet, hevdet tidligere denne uken at det er nødvendig å «avsatanisere» Ukraina, skriver Times of Israel. Russland har tidligere forsvart invasjonen av Ukraina med at nabolandet må «avnazifiseres».

I tillegg til faktiske satanister, ifølge Pavlov, florerer sektene i Russland, og en av disse påståtte sektene er den jødiske Chabad-Lubavitch-bevegelsen. Hovedprinsippet for denne sekten er at tilhengerne anser seg som «overlegne alle nasjoner og folk», ifølge Aleksej Pavlov.

Utspillet har fått den tidligere sjefrabbineren i Moskva, Pinchas Goldschmidt, til å oppfordre alle gjenværende jøder i Russland til å forlate landet. På Twitter fordømmer han også det russiske utspillet som antisemittisk.

Statlig antisemittisme

Goldschmidt er ikke den eneste som reagerer på Pavlovs uttalelser om jødene.

– Det er en enorm forskjell mellom «bare» antisemittisme og antisemittisme som er en politikk fra staten. De siste tiårene har vi blitt vant til (…) at det ikke er offisiell antisemittisme eller diskriminering av jøder, sier talsperson for det jødiske trossamfunnet, Baruch Gorin.

– Nå er vi under press, og jeg lurer på om det som ble publisert i avisen – dette intervjuet med en høytstående sikkerhetstjenestemann – representerer starten på en offisiell bølge av antisemittisme. Jeg tror det vil bli slutten på jødisk tilstedeværelse i Russland. Offisiell antisemittisme vil drive alle russiske jøder ut av landet, sier han til Times of Israel.

At frykten brer seg i det jødiske trossamfunnet etter Pavlovs uttalelser er det liten tvil om. Også en tidligere Putin-venn har gått hardt ut mot sikkerhetsrådet etter at Pavlovs artikkel ble publisert i den regjeringseide ukeavisen Argumenty i Fakty.

Som svar på artikkelen skrev Russlands sjefrabbiner Lazar, som en gang ble ansett som nær Putin, et åpent brev til russiske myndigheter på onsdag, der de ba dem fordømme Pavlovs uttalelser.

«Du kan kalle Mr. Pavlovs logikk useriøs eller vulgær og overfladisk antisemittisk, men dette er en ny variant av gamle blod-injurier. Og hvis de blir ytret av et medlem av det russiske sikkerhetsrådet, representerer dette en stor fare. Derfor krever vi en umiddelbar og utvetydig respons fra samfunnet og fra landets myndigheter», skrev Lazar.

Foreløpig har jødene ikke fått noen beklagelse, og det ventes at de som har mulighet til å flykte fra landet vil gjøre det.

«Last: Jøder»

Symbolsk nok har NRK nylig lansert dokumentarserien «Last: Jøder. Historien om Holocaust i Norge», tre av seks episoder er foreløpig tilgjengelige for seerne.

I november er det 80 siden den største politiaksjonen i Norsk historie fant sted, og lasteskipet Donau la fra kai med kurs for de tyske dødsleirene.

Til sammen 773 jøder Norge ble sendt fra Norge til de tyske dødsleirene. Bare 38 overlevde.

Jøder som selv flyktet fra Norge til Sverige overlevde stort sett flukten, som familien Levin, der den eldste, Solveig Levin, mor til Mona og Sidsel Levin, fremdeles lever i beste velgående og som fyller utrolige 109 år i desember.

Igjen kan det se ut som det har gjort gjennom store deler av den jødiske historien: Når totalitære krefter begynner å stige frem, beveger jødene seg ut av områdene til frihet andre steder. For jødene er kanarifuglene i gruvene våre.