Innvandring

Innenriksminister om kanalmigrantene: En invasjon

Storbritannias innenriksminister Suella Braverman får pepper for å bruke begrepet "invasjon" i omtale av migrantene som kommer over Den engelske kanal. Men det er vanskelig å finne noe mer dekkende begrep, for mottakskapasiteten er ganske enkelt sprengt. Braverman sier at asylsystemet er "håpløst slapt". Rekordmange 40.000 migranter har i år tatt turen over kanalen, og på overfylte mottakssentre registreres utbrudd av difteri, skabb og multiresistente stafylokokker.

Innenriksminister Suella Braverman har blitt anklaget for å bruke provoserende språk om migranter, etter å ha uttalt at hun ønsker å stoppe «invasjonen». I en opphetet debatt i Underhuset lovte hun å fikse det «håpløst slappe» asylsystemet – men slike uttalelser vekker som forventet reaksjoner. Som på repeat fra migrantkrisen i 2015 kommer anklagene om «inhuman behandling» og «uanstendig retorikk» fra venstresiden og ikke minst fra interesseorganisasjonene som lever av migrantene.

Rekordmange

BBC har sett på tallene, og det er rekordmange migranter som har ankommet Storbritannia i småbåter i år. I helgen alene kom det nær 1.000 lørdag og ytterligere 468 på søndag, skriver nyhetskanalen. Økningen i antall sammenliknet med regnskapsåret for i fjor er på hele 77 prosent.

Regjeringen har opplyst at det i regnskapsåret, som endte i juni 2022, var 63.089 asylsøknader, 77 prosent flere enn i 2019.

Vi har fulgt utviklingen i en rekke saker de siste årene, og situasjonen i Storbritannia er utvilsomt prekær. I likhet med Danmark ønsker innenriksdepartementet å få til et samarbeid med Rwanda, slik at illegale migranter kan sendes direkte til asylmottak på afrikansk jord. At «noe må gjøres» er det liten tvil om når man ser grafikken til BBC.

Braverman sa at hennes politikk med å samarbeide med franske myndigheter og sende asylsøkere til Rwanda ville dempe smuglerturene over kanalen, og kalte det nåværende systemet «ødelagt» og ulovlig migrasjon «ute av kontroll», skriver BBC.

Kollapset mottakssystem

Mottakssystemet i Storbritannia er både overbelastet og ekstremt kostnadskrevende, samtidig som landet står overfor akkurat den samme økonomiske usikkerheten som resten av Europa. Ifølge BBC bruker Storbritannia svimlende 7 millioner pund om dagen på hotell for asylsøkere – og kostnadene vil sannsynligvis stige. De politiske bikkjekampene handler for tiden om asylmottaket Manston, som tilsynelatende ble opprettet for å få en viss oversikt over de tusenvis av hovedsakelig unge menn som kommer illegalt til landet.

Rundt 4.000 mennesker blir holdt på Manston prosesseringssenter, som kun er designet for å huse 1.600 mennesker på midlertidig basis.

Hundrevis av mennesker ble flyttet dit søndag etter at en mann kastet brannbomber mot et annet mottakssenter i Dover. Han ble senere funnet død i nærheten.

Manston åpnet i februar 2022, for å motta det økende antallet migranter som kommer til Storbritannia i småbåter, og folk skal bare holdes der i 24 timer for sikkerhets- og identitetskontroller.

Senteret har blitt en flaskehals der folk blir sittende i ukesvis, og det knyttes bekymring til en rekke forhold ved senteret – ikke minst at det er i ferd med å bli uforsvarlig overfylt. Den sittende innenriksministeren får kritikk for at hun ikke har skaffet til veie alternative overnattingsmuligheter, vanligvis hotellrom.

Da sjefsinspektøren for immigrasjon besøkte forrige uke, fant han ut at noen hadde vært der i over en måned. Det inkluderte en familie som hadde vært der i 32 dager og sovet på matter i et telt.

(…) Blant funnene deres var imidlertid mangel på senger og ingen tilgang til frisk luft eller trening. Rapporten oppgir at noen toalettdører ikke kunne lukkes og at tolketjenester ikke alltid ble brukt.

En talsperson for innenriksdepartementet ønsket rapporten velkommen og sa at tjenestemenn «fortsetter å jobbe hardt for å løse det nåværende presset på Manston som en presserende prioritet».

Manston er ikke bare overfylt. Folk i tusentall tett oppå hverandre utløser også uunngåelig smitte når noen av migrantene er syke. The Guardian rapporterte søndag at det nå var minst åtte tilfeller av difteri og et tilfelle av MRSA (multiresistente stafylokokker, min anm.) i Manston, skriver BBC, mens The Times skriver om utbrudd av skabb.

Rop om mer penger

Kanalmigrantene har så langt vært en politisk umulig floke å løse, der verken Storbritannia eller Frankrike har evnet å få bukt med problematikken. Samarbeidet landene imellom har tidvis vært elendig, og Storbritannia har beskyldt Frankrike for praktisk talt å lose migrantene videre til menneskesmuglerne i kanalen for selv å slippe å ta ansvar for dem.

Når det skal opprettes 40.000 nye bosteder årlig for migrantene har resultatet blitt at Storbritannias hoteller fylles av illegale, og migrantene ankommer i et tempo som gjør det umulig for myndighetene å håndtere. Det standardiserte forslaget fra venstresiden lyder som det pleier; kast mer penger på problemene og snakk pent om flyktningene, da ordner det seg sikkert.

Men sjefsinspektøren for fengslene, Charlie Taylor, fortalte BBC Radio 4s Today-program mandag at «innenriksdepartementet og mottaksapparat må få et grep» om situasjonen.

Han oppfordret myndighetene å «bevilge passende midler slik at folk kan flyttes bort fra stedet så raskt som mulig og innkvarteres under humane og anstendige forhold», skriver BBC.

Det er i lys av tilstandene ved Manston at Bravermans beskrivelse av småbåter som krysser kanalen som en «invasjon» vakte fordømmelse, og en veldedighetsorganisasjon for flyktninger kalte hennes kommentarer «uforsvarlige». Hva som reelt sett er «forsvarlig» når titusentalls illegale migranter ankommer landet bør derimot kunne diskuteres. På ett eller annet tidspunkt er det helt nødvendig å si stopp.