Æresdrap og æresrelatert vold

Den gravide kvinnen ble strupeskjært

Den gravide afghanske kvinnen (37) i Danmark som ble knivdrept av en afghansk mann (24), fikk strupen skåret over. Nå er ytterligere en person pågrepet, en afghansk kvinne (33). 

Kort tid etter at den gravide kvinnen ble knivdrept torsdag, uttalte politiet at de mistenkte mordet «som målrettet». Den ufødte gutten ble mirakuløst reddet.

Mandag pågrep dansk politi en afghansk mann (24), mistenkt for drapet.

Drapet bærer preg av å være et såkalt æresdrap. Denne mistanken styrker seg når Ekstra Bladet kan fortelle at kvinnen som ble drept med flere knivstikk, også fikk strupen skåret over. I tillegg melder nyhetsbyrået Ritzau at det ved 7-tiden i dag ble anholdt en kvinne (33) i saken. Også hun er afghansk.

Begge ble i morgentimene i dag fremstilt for såkalt grunnlovsforhøret i Retten i Holbæk.

Ifølge Midt- og Vestsjællands politi er mannen (24) er mistenkt for å ha drept kvinnen, mens den 33 år gamle kvinnen er mistenkt for å ha hatt en rolle i drapet. Dommeren fortalte at de mistenkte ikke har noen plikt til å uttale seg. Mannens forsvarer sa at hans klient ikke ønsket å uttale seg, da han mener han har sagt det han skal si i saken.

Det heter at tolken tolker til pashto. Mannen bekreftet at han forstår tolken, mens kvinnen sa at hun ikke forstår ham så godt fordi han snakker en annen dialekt. Hun forstår bedre den andre tolken som dukket opp. Forsvareren til kvinnen opplyser at han er komfortabel med at forhøret gjennomføres med tolk.

Begge de siktede nekter seg skyldige.

Påtalemyndigheten la ned begjæring om lukkede dører, da det gjenstår en rekke etterforskningsskritt og avhør av vitner. Forsvaret ba om navneforbud, der de fremholdt at et navneforbud også må omfatte bosted og forhold til fornærmede. Dørene ble lukket med henvisning til sakens ekstremt alvorlige karakter og at den er i en innledende fase. I forhold til navneforbudet uttalte dommeren at det «har vært mye medieoppmerksomhet og mye informasjon i pressen, men uavhengig av dette og karakteren av den særdeles alvorlige saken og miljøet siktede kommer fra, så innebærer det en unødvendig krenkelse for de siktede dersom deres identitet fremkommer. Det er derfor forbudt å offentliggjøre siktedes navn, bosted og stilling.»