Aktuelt

Tenåringsjente i Sverige mistenkes utsatt for grooming

Politiet vest i Sverige søker etter en forsvunnet tenåringsjente hjemmehørende i Värmland. Jenta skal ha tatt seg til Göteborg, der politiet mistenker hun er utsatt for grooming. Hun har vært borte i fem dager.

Jenta, som er under 15 år, forsvant fra sin skole i en kommune i Värmland på torsdag, melder SVT. I løpet av helga har politiet fått mistanke om at hun er utsatt for grooming i Göteborg, i denne saken grooming i betydningen seksuell utnyttelse av unge jenter.

Politiets hypotese er at jenta holder seg borte «frivillig», da de har flere opplysninger som styrker denne frivilligheten. Men for alle som kjenner til grooming, vet man også at dette er typisk unge, sårbare mennesker som er manipulert.

En mann i 20-årene fra Göteborg ble søndag pågrepet, men politiet holder kortene tett til brystet. Mannen skal tidligere ha en rekke dommer på seg, blant annet for voldtekt mot barn.

– Mannen og jenta har vært synlige sammen og opplysninger i forbindelse med det gjør at vi forstår at hun holder seg borte frivillig. Jeg kan ikke gå inn på noen detaljer, sier pressesjef Thomas Fuxborg i Politi Vest.

Imens letes det etter jenta. På kort tid mandags kveld samlet samlet organisasjonen Missing People flere enn 150 personer for å lete etter henne, og stadig flere skal strømme til. Da hadde de fått beskjed av politiet om å konsentrere leteaksjonen i og rundt Bispegården i Göteborg.

 – Vi kommer til å lete så lenge det trengs, sier Christer Nordqvist som leder søket.

Søket foregår både i bygninger, skogen og sjøen som er i nærheten. Søket pågikk til midnatt, forteller Missing People, men uten resultat. Søket fortsetter i dag.

HRS fortalte nylig om Englands nye grooming-skandale, der det er i all hovedsak gutter, aller helst sorte gutter, som utnyttes på det groveste, ikke minst knyttet til narkosalg. Slaveri, kynisme og sågar tortur er stikkord for den nye formen for grooming i England.

Det er et tiår siden The Times gravde opp historien om hvordan hundrevis av sårbare, unge jenter i de nordlige byene av England hadde blitt utnyttet av overveiende asiatiske kriminelle gjenger. Groomingskandalen avdekket hvordan absolutt alle instanser sviktet jentene av frykt for å stigmatisere innvandrere. Den omfattende frykten for rasismestempel førte til at ingen hjalp jentene ut av misbruket og straffet de ansvarlige.

Om grooming har fått fotfeste i Sverige – eller Norge for den saks skyld – er vanskelig å vite, da fenomenet i liten grad får oppmerksomhet. Kanskje den pågående saken i Sverige kan gi noen flere svar.