Aktuelt

Åkesson får ikke delta på Nobelfesten

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson er heller ikke i år invitert på Nobelfesten. Begrunnelsen er tynn.

Nobelstiftelsens styre har ikke sett noen grunn til å revurdere sin tidligere beslutning om å ikke invitere Sverigedemokraternas partileder til festen, skriver stiftelsen i en kommentar til nyhetsbyrået TT. Riksdagens øvrige partiledere er invitert.

Det var i en pressemelding at Nobelstiftelsen opplyste om at partileder Jimmie Åkesson ikke får delta på Nobelfesten i år heller. Begrunnelsen, om man kan kalle det for det, oppleves tynn:

«Nobelprisen hviler på en respekt for vitenskap, kultur, humanisme og internasjonalisme», heter, og videre:

«Den respekten er også grunnlaget for innsatsen som feires og anerkjennes når nobelprisvinnere og gjester fra hele verden inviteres til nobelprisutdeling og bankett 10. desember», skriver stiftelsen.

Når det gjelder respekt for vitenskapen, så er det jo for eksempel endel klimapolitikere en kunne gått nærmere etter i sømmene. Men det er vel neppe respekten for verken vitenskap, kultur, humanisme eller internasjonalisme som er problemet her, men at det er ulike politiske oppfatninger som ligger til grunn. Åkesson og hans parti har nok uttrykt litt for mye kjærlighet til Sverige enn til internasjonalisme, og det betraktes nok ikke som stuerent i Nobelstiftelsens styre å ønske en bærekraftig innvandring til landet.

Dessuten må stiftelsens styre har god kontroll over de rundt 1.300 gjester som er invitert til banketten på Stockholm stadshus, der også den svenske kongefamilien er tilstede.

At SD er en del av regjeringsgrunnlaget og er Sveriges nest største parti endrer ingenting for Nobelstiftelsens styre. Man kan bare undre over hvordan de mange SD-velgerne reagerer på en slik behandling av Åkesson. Det bidrar neppe til å minske oppslutningen om partiet når eliten slår døra i fjeset på dem.

For øvrig skal vel prisene prisene i Nobels ånd gå til dem som gjør de «største framskrittene for menneskeheten», og disse kan visstnok en rekke ambassadører fra diverse land få være med å feier. For ambassadører som er stasjonert i Sverige deltar også på festen, men i år er ikke ambassadørene fra Russland og Hviterussland invitert. Det betyr i så fall at ambassadører fra for eksempel Iran, Irak, Nigeria, Pakistan og Saudi-Arabia er hjertelig velkommen i respekten for vitenskapen, kulturen, humanismen og internasjonalismen? Her kan du se listen over utenlandske ambassader i Sverige (her er for øvrig ikke Hviterussland representert).