Demografi

Syrere planlegger karavane fra Tyrkia til Europa

Etter at millioner av syrere tok seg til Tyrkia, er stemningen i landet blitt stadig dårligere. Nå planlegger en syrisk gruppering karavane til Europa. Organiseringen skjer via internett og følges av nesten 70.000 syriske migranter.

Syriske migranter i Tyrkia lengter etter velferden de mener er å finne i Europa. For i Tyrkia er det lite økonomisk bistand å hente og migrantene er heller ikke populære i den tyrkiske befolkningen, de beskyldes tvert om for å ta jobbene fra dem og de presser ned lønningene.

Offisielt skal det bo rundt 3,7 millioner syrere i Tyrkia, et land med om lag 84 millioner innbyggere. I tillegg til syrerne skal det være rundt 300.000 andre migranter. Ingen av dem får noen formell flyktningstatus, men regnes som gjester som frivillig skal reise hjem igjen.

Karavaneplaner

Planen med karavane til Europa skjer via Telegram-kanalen på Internett og den har nå nesten 70.000 følgere, melder Alarabiya.

Organisatorene av karavanen oppfordrer folk til å ta med soveposer, telt, redningsvester, vann, hermetikk og førstehjelpsutstyr.

«Vi vil kunngjøre når tiden er inne til å begynne å gå», sier en av organisatorene, en 46 år gammel migrant som ønsker å være anonym, til AFP. Han forteller videre at noen av organisatirene bak karavanen allerede bor i Europa.

Karavanen vil bli splittet opp i grupper på rundt 50 personer, der hver gruppe har sin veileder.

«Vi har vært i Tyrkia i 10 år», heter det i en av meldingene fra en av administratorene på Telegram-kanalen, og videre:

 «Vi er beskyttet… men vestlige land må dele byrden.»

Syrerne i Tyrkia innrømmer altså at de ikke har noe beskyttelsesbehov, men at de er ute etter bedre velferd. For det er liten grunn til å tro at de drar fra Tyrkia fordi de vil bidra til å «minske byrden» på landet. Samtidig er det interessant at de selv mener å være en byrde – var det ikke slik at syrere kunne være i jobb fra dag én?

Det kan heller være at statsminister Recep Erdogan og hans menn har en finger med i spillet.

Innvandringsproblemene

Det er ikke så lenge siden Erdogan igjen begynte å true med å sende migranter til Europa, og med samme krav til EU som sist: Send penger, ellers... Og penger trenger Erdogan, for det er mye som går galt i landet, særlig siden de har en økonomistyring som Erdogan bestemmer selv – til tross for alle advarsler fra økonomiske eksperter. Gjør ikke finansministeren som Erdogan vil, sparkes han.

Samtidig er det stadig flere av tyrkerne som knurrer over alle migrantene som har tatt seg til landet. Sosiale medier fylles opp med videoer som kritiserer syrere, men også afghanere og pakistanere, for deres «usiviliserte oppførsel». For «gjeste-ideen» overfor migrantene fungerer ikke. Det er svært få som reiser hjem igjen, de fleste som eventuelt drar tar veien til Europa. Og i takt med at flere av migrantene blir i Tyrkia, blir innvandringen stadig mer politisk betent. Innvandring skal nå være et større politisk tema blant tyrkerne enn hva økonomien er.

Med tvang eller løgn?

Noen av de tyrkiske partiene vil sende migrantene til hjemlandet med tvang, mens Erdogan prøver seg på en mer «smidig» taktikk.

Han sier Tyrkia vil bygge 100.000 hus i det nordvestlige Syria, som grenser til Tyrkia, og i samarbeid med lokale aktører og frivillige organisasjoner i området få syrere til å reise tilbake. Målet er at minst en million syrere skal vende til disse «sikre zoner», hvor Tyrkia utover husbygging vil være behjelpelig med sykehus og utdanning. Det finnes for øvrig allerede tyrkisk militær i området.

Tyrkia har flere ganger forsøkt at få EU til å finansiere gjenoppbyggingen i området – uten hell.

Det er imidlertid svært få som tror på Erdogans lovnader. Det er mer trolig at «den dårlige stemningen» som utvikler seg i landet får flere til å reise til Europa. Og hadde Erdogan hatt noe imot karavane-ideen, hadde han nok fått stoppet planene før de fikk gått et eneste skritt.