Annet (nyhetssøk)

Russiske styrker dreper sivile på flukt fra annektert område

I dag erklærer Vladmir Putin fire ukrainske regioner som russiske. I ett av områdene, Zaporizhzhia, hadde en rekke ukrainere samlet seg for å flykte fra okkupert territorium. Bilder i sosiale medier viser grufulle scener av døde mennesker som ligger strødd på bakken ved bilene sine. Reuters opplyser at Ukrainas guvernør i Zaporizhzhia har sagt at antallet døde etter angrepet på konvoien er 23, mens 28 er såret.

En sivil konvoi av biler på vei for å plukke opp slektninger som forsøkte å flykte fra russisk okkupert territorium ble beskutt nær byen Zaporizhzhia fredag ​​morgen, melder Reuters.

Missilangrepet mot konvoien kommer samme dag som den russiske presidenten formelt skal signere en erklæring som annekterer deler av det okkuperte Ukraina, og ifølge The Guardian har russiske styrker gått til angrep på sivilbefolkningen i flere byer i timene før angrepet mot bilkonvoien. Den nærliggende byen Dnipro har også blitt angrepet av russiske styrker, skriver avisen.

På Twitter ligger det en rekke bilder av konvoien av sivile, og Anton Gerashchenko, rådgiver for den ukrainske innenriksministeren, skriver at dødstallene stiger. På oversiktsbildet han har lagt ut vises et tydelig krater i bakken på parkeringsplassen der bilene sto klare for avreise.

Olena Halushka, styremedlem i antikorrupsjonsorganisasjonen AntAC, beskriver det russiske angrepet som et terrorangrep, og bildene hun har lagt ut viser et barn som ligger på bakken med bagasje strødd rundt seg. Kroppen til barnet er sensurert, men rødfargen levner ingen tvil om at barnet har en skade som er så stor at det neppe overlever.

Politi og beredskapsarbeidere kom raskt til stedet for missilangrepet, ifølge Reuters, som skriver at granatsplinter var synlige i hele området.

Vinduene på kjøretøyene – for det meste personbiler og tre varebiler – ble blåst ut.

Kjøretøyene var fullpakket med passasjerenes eiendeler, tepper og kofferter. En kropp lente seg fra førersetet inn i passasjersetet på en gul bil, mens venstre hånd fortsatt holdt på rattet, skriver nyhetsbyrået.