Kriminalitet

Mammaen til drept jente (12) kan bidra til svenskenes valg

På gårsdagens statsministerduell var det en kvinne som fanget mest interesse, nemlig moren til Adriana (12) som ble et uskyldig offer i et gjengoppgjør. Hun gjorde begge de to potensielle statsministerne i Sverige ordløs, da hun lurte på om de skjønte hvordan det var å miste en datter i kriminalitet - fordi politikerne ikke handler.

Den 2. august 2020 i byen Botkyrka gikk livsglade Adriana (12) på tur med hunden, men like ved en bensinstasjon kom en hvit Audi forbi. Fra bilen ble det løsnet 21 skudd, der to av dem traff den lille jenta. Adriana døde av skadene. Hun var slett ikke målet, men ble likevel en del av den dystre statistikken over liv som går tapt i svenske gjengoppgjør. En helt alminnelig svensk jente, fra en helt alminnelig familie. Nå, to år senere, nærmer rettssaken seg.

Ordløs

På onsdag var det statsministerduell hos SVT. Her skulle M-leder Ulf Kristersson og S-leder og statsminister Magdalena Anderssson diskutere de sedvanlige valgkampsakene som skole, klima, helse, innvandring, integrering, kriminalitet og nå også gjeninnføring av kjernekraft. Men en kvinne tok fra dem hele glansen.

Kvinnen i salen som tok ordet, var Adrianas mamma.

– Da Adriana forlot meg, forlot oss, etterlot hun også et stort tomrom etter seg. Hun var så full av liv, full av energi. Hun hadde virkelig evnen til å fylle et helt rom. Hun hadde et utrolig vakkert smil og hennes latter smittet. Nå er det bare tomt og ensomt.

– Så spørsmålet mitt er: Hvordan tror dere det føles å miste et barn fordi dere ikke har klart å stoppe denne typen kriminelle personer?

På scenen sto to tause og politisk avkledde personer. De så på hverandre som en desperat bønn om hjelp ved å la den andre svare. Kristersson tok ordet først, men de ellers så ordrike politikerne var plutselig helt fri for ord:

– Helt forferdelig, jeg er så lei meg, stotret Kristersson, mens Andersson famlet i blinde:  – Å sette ord på en slik hendelse, at man forteller det, det er så sterkt.

At man er «lei seg» eller å mene at det er «sterkt» å fortelle om at ens datter er drept fordi politikerne ikke tar konsekvensene av egen politikk, står til stryk. Her stilles sosialdemokratene, som har styrt de siste åtte årene, i et særdeles grelt lys. I denne perioden har den alvorligste kriminaliteten og gjengdrapene bare gått én vei, og det er opp, opp, opp. Men den S-ledede regjeringen har ikke tatt tak i problemene, noe som antakelig henger sammen med at de slett ikke har innsett hvor alvorlig situasjonen har utviklet seg. Man har vært mer opptatt med å bortforklare eller skjule hva kriminaliteten i realiteten handler om, og det gjelder også Moderaterna – inntil nylig. For med Sverigedemokraternas gode målinger har skjelven tatt hele det politiske landskapet som gir ringvirkninger inn i mediehusene. Eller motsatt.

Handling?

Etter å ha inntatt politiker-rollen igjen, sa Kristersson:

– I alle land er det en eller annen form for kriminalitet, men ingen andre land i hele Europa har det slik som oss. Vi har den verste alvorlige kriminaliteten, som har vokset frem de siste årene, og da må man stoppe det. Og da kan jeg ikke se at man kan gjøre annet enn hva andre som har hatt de samme problemene har gjort– og løst dem. Gjør som Danmark: Danske straffer for svenske kriminelle, sperre gjengkriminelle inne i virkelig lang tid hvis de er svenske statsborgere – eller utvis dem hvis de ikke er svenske statsborgere.

I tillegg vil Moderaterna innføre muligheten for anonyme vitner og avskaffe strafferabatt. Svaret kunne vært tatt ut av SDs program.

Og tenke seg til, den sosialdemokratiske Andersson er helt enig.

– Jeg deler helt Ulf Kristerssons oppfatning om at vi må gjøre mye mer for å sette de gjengkriminelle bak lås og slå. Og derfor foreslår jo vi de kraftigste straffeskjerpelsene som noengang har vært for gjengkriminelle i Sverige, vi vil gjøre den største utvidelsen av politiet som noensinne er gjort, sa Andersson og la til at hun vil ha straffeskjerpelser og muligheten til å konfiskere penger og eiendeler, men det er bare halve løsningen:

 – Det handler også om å stoppe nyrekrutteringen slik at unge gutter velger en annen vei enn kriminalitet.

Andersson ble møtt med et fnys fra Kristersson, som mente at sosialdemokratenes «småjusteringer» ikke fører noe sted, det må tas «drastiske grep».

Er det noen som tror på dem lengre? Adrianas mamma sa antakelig det som vanlige folk i det tidligere folkhemmet, som nå er mer splittet enn noen gang, tenkte:

 – Vi hører hva dere sier, men når skjer det noe? Det er bare sykt, om man får si slikt, at jeg står her i dag – i 2022 – og tar opp dette spørsmålet i dagens Sverige. Jeg vil bare at det skal handles, ikke bare prates, repliserte hun.

Gjorde Adrianas mamma et så sterkt inntrykk at det kan bidra til velgernes partivalg? Noe av svaret kommer kanskje på søndag, etter at valglokalene har stengt sine dører.

Aftonbladet

(Fotomontasje: HRS)