Demografi

«Islamofobi»: Derfor vendte muslimer sosialdemokratene ryggen

Valget i Sverige viser hvorfor så mange muslimer stemte på islamistpartiet Nyans. De forakter vår ytringsfrihet og mener at det avgående regjeringspartiet Socialdemokraterna slapp løs "islamofobi" i samfunnet ved å tillate koranbrenning. Denne kampen mot ytringsfriheten peker mot en dyster horisont. Når blir ytringsfriheten lovmessig innskrenket i Sverige?

Den dansksvenske politikeren Rasmus Paludan har de siste årene, ikke minst i påsken i år, turnert i de svenske gettoene og brent koraner. De fleste har fått med seg all volden dette skapte – fra muslimsk hold. Man følte seg hensatt til Midtøsten da de voldelige opptøyene utspilte seg for åpen scene og medførte at 100 politifolk ble skadet. Bare i påsken.

Partiet Nyans ble det største partiet utenfor Riksdagen i valget forrige søndag. Nyans ligger an til å innta kommunestyret i Botkyrka og Landskrona.

– Vi lykkes fordi vi fremmer saker som ingen andre fremmer. LVU (lov om omsorgsovertakelse av barn, red.), islamofobi og Palestina-spørsmålet er noen eksempler. Velgerne har sagt sitt og fremmedfiendtlig politikk faller dårlig i smak hos mennesker som bor i utsatte områder, forklarer partiets leder, tyrkeren Mikail Yüksel.

– Velgerne i forstedene har forstått at disse etablerte partiene, spesielt ledet av S og Vänsterpartiet, har lurt dem i mange år. Da de så at det fantes et alternativ, valgte de ikke lenger å stemme på disse partiene, sier Yüksel.

I de samme valgdistriktene som Nyans stormet frem, som med 30,9 prosent i gettoen Rosengaard Sentrum, tapte nemlig Socialdemokraterna (S) stemmer.

Sviktet islam

Journalisten Mohamed Omar er selv vokst i en getto i Sverige, Gottsunda utenfor Uppsala øst i Sverige. Han har loddet stemningen i Gottsunda der Nyans fikk 12,2 prosent av stemmene.

Jeg dro ut til Gottsunda for å snakke med folk om det nye partiet. På kafeteriaen i Gottsunda sentrum møter jeg en middelaldrende mann med bakgrunn i Somalia. Han stemte ikke bare på Nyans, men aksjonerte også for partiet blant sine landsmenn.

Jeg spør mannen, som jeg heretter vil kalle Abdi, hvorfor han valgte Nyans.

«I alle tidligere valg stemte jeg på sosialdemokratene. Jeg så dem som våre venner. Men da Rasmus Paludan begynte å brenne Koranen og fornærme religionen vår, også utenfor moskeen, da viste de hvem de egentlig var. Socialdemokraterna gjorde ingenting for å stoppe Paludan. I stedet brukte de politiet for å beskytte ham. Da forsto jeg at de hadde lurt oss. De ville bare bruke oss til å holde seg selv ved makten. Rasmus Paludan viste sosialdemokratenes sanne ansikt.»

Stemmene gikk altså til Nyans fordi partiet forsvarer islams dogmer. For koranbrenning er en «stor sak» forklarer somalieren i Gottsunda. Han mener endog at dersom noen hadde brent jødiske hellige skrifter ville de blitt stoppet, arrestert og tiltalt:

Så det var koranbrenningene som fikk deg til å forlate sosialdemokratene?

«Ja, fremfor alt. Det var en stor sak. Ingen muslim kan akseptere å fornærme vår religion, profeten og Koranen. Det er ikke mulig. Å tillate det er det samme som å fornærme seg selv. Som muslim må du prøve å stoppe slike ting.»

Men har vi ytringsfrihet i Sverige?

«Frihet har grenser. Hvis Paludan hadde brent jødiske bøker og fornærmet den jødiske religionen utenfor synagogen, ville politiet ha arrestert ham umiddelbart. Alle politikerne hadde fordømt ham. Men nå var politiet på Paludans side i stedet.»

Somalieren mener også at brenning av pride-flagget ville ført til politiaksjoner.

«Hvis en muslim brenner pride-flagget foran Pride-demonstrasjonen, vil han også få problemer. Da er det ingen ytringsfrihet. I Sverige må man respektere Pride, men ikke islam. Det ønsker vi å endre på. Det er flere muslimer enn homofile i Sverige. Hvorfor beskytter ikke loven oss?»

Fornærmelser aksepteres ikke

Å stemme Nyans handler om å være på innsiden – av familien, moskeen og familie i hjemlandet.

«Vi kan ikke akseptere at man fornærmer islam. Det er et prinsipp. En muslim kan ikke støtte et parti som lar deg fornærme islam, da er du selv medskyldig. Det er det vi sier til alle muslimer i de andre partiene. Du burde skamme deg over å støtte et islamofobisk parti! Flere har allerede forlatt (de andre partiene, red.) og gått over til oss. For hvordan kan du gå til moskeen og be sammen med muslimer hvis du er i et parti som fornærmer islam? Hvordan vil du forklare de for familien din? Hvordan vil du forklare deg for barna dine? For familien din i hjemlandet? Vi tvinger dem til å vise hvem de er. Er de ekte muslimer eller ikke?»

Det er bred enighet i Riksdagen om å beskytte ytringsfriheten, ikke antatte helligdommer eller profeter. Det er dette som ikke aksepteres:

«Det er lett for meg å få muslimer til å støtte partiet vårt. Det er bare å si at alle andre partier lar Rasmus Paludan fornærme islam. Vi er det eneste partiet som vil forby ham. Hva vil de svare?»

Somalieren definerer således hele Riksdagen som islamofob. Spørsmålet fra Omar lyder slik:

I flere medier beskrives dere som et islamistisk parti. Hva synes du om det?

Svaret taler for seg.

«Islamisme er et ord som islamofober bruker for å svartmale islam. Jeg følger islam. Nyans er ikke et islamistisk parti, men et parti som beskytter og hjelper muslimer. Vi muslimer blir diskriminert og fornærmet i Sverige. Derfor trenger vi et parti som beskytter oss.»

Det vi i dag kan «trøste oss med», er at muslimer som vendte S ryggen og ga stemmen til Nyans kan være årsaken til at S ble vippet ut av regjeringen. Nyans fikk 28.352 stemmer, Magdalena Anderssons S trengte 26.500 flere stemmer for å beholde regjeringsmakten. Om dette kan bety at S før neste valg vil bli (enda) mer islamvennlige, kan jo bli en grøsser å følge.

I Sveriges grunnlov ble ytringsfriheten fastspikret allerede i 1766. Det er kanskje vanskelig for «godt integrerte» muslimer å forstå sammenhengen mellom ytringsfriheten og den friheten og velferden som har sprunget ut av nettopp denne friheten og som er grunnen til at de valgte å reise helt nord i Europa. Så lenge man ikke forstår dette så kan man heller ikke regne seg som en del av den innfødte befolkningen. Verken Norge eller Sverige er deres land.

Det goda samhället