Kriminalitet

Bærum: Gjengvold og småbarn som blir jaget med øks

En ung gutt blir banket opp av tre jevnaldrende og må tilbringe natten på sykehus. Småbarn blir jaget av ungdommer med øks. Hendelsene er alvorlige, fastslår både politi og skoleledelse i Bærum, og har samtidig løsningen klar for voldsbekjempelse: Når slike episoder blir filmet, er det viktig å forstå at "å dele=å delta", og så må det forebyggende arbeidet videreføres med "gode opplegg for hvordan vi skal være mot hverandre". 

Overskriften i Budstikka levner ingen tvil om at livet i Bærum ikke bare er fryd og gammen. Tenåringer med øks jaget små barn heter det i lokalavisen. Både politi og skoleledelse er intervjuet i saken, og enigheten er stor om at slike hendelser må få konsekvenser – i form av forebygging.

At det er litt sent å forebygge noe som allerede har skjedd, ser ikke ut til å falle noen av intervjuobjektene inn. Og snakker man sensitivt nok om volden er det nesten som om den ikke har skjedd, er tilsynelatende budskapet til leserne.

– Det er tilfeldig at to så alvorlige hendelser skjer på samme sted med få dagers mellomrom. Politiet ser ingen sammenheng mellom sakene, og det er ikke noe som tilsier at det er utrygt i området, sier etterforskningsleder Marianne Langdal ved Bærum politistasjon.

Ja, det virker jo veldig trygt, i alle fall for de av oss som ikke er gutt i ungdomsskolealder som blir slått ned i en klassisk «tre mot én-kamp». I min egen oppvekst på 80-tallet het det at «tre mot én er feigt», men dette gjelder kanskje ikke Bærum anno 2022. Vi får i alle fall vite at det ikke var så alvorlig egentlig.

– Fornærmede var lagt inn på sykehus over natten, men ble ikke alvorlig fysisk skadet. De tre gjerningspersonene skal avhøres om hendelsen, sier hun.

Det er kanskje alminnelig å overnatte på sykehuset dersom man bare er litt pjusk i Bærum, hva vet vel jeg.

Alle like slemme

Det etterforskningslederen derimot mener er alvorlig, det er at volden ble filmet og delt i sosiale medier. De som deler slikt er de egentlige skurkene, får vi vite.

– Dette er et fenomen vi ser at mange bidrar til, men det er viktig å få frem at dette også er straffbart. Politiet driver prosjektet «DELE=DELTA», voldssaken fra Bærums Verk går rett inn i det arbeidet og blir høyt prioritet av ulike årsaker, sier Langdal.

Det er nesten litt stas at volden ble filmet slik at politiet får jobbet med prioriterte oppgaver, hvordan skal man ellers få bukt med den uhyre farlige telefonbruken som henger som en trussel over Bærums barn og unge?

Heldigvis, eller uheldigvis, alt ettersom hva som passer, ble ikke neste voldshendelse filmet. Det var en hendelse der to 14-åringer jaget fire småbarn med øks. Men politiet kan opplyse at det var en «liten øks» og at det var «helt tilfeldig, de var bare på «feil sted til feil tid». Ja, det var kanskje småbarnas feil, hvorfor i all verden oppholdt de seg ikke på et annet sted akkurat da disse ungdommene hadde med seg øks? Det må sies å være kjempeklønete gjort av barna. Hadde de ikke gjort det, ville de ikke vært tilfeldige ofre for noe som helst.

– Vi følger opp alle de involverte – noen med avhør, andre med forebyggende arbeid, sier Langdal til Budstikka.

– Kjenne på trygghet

Også rektor ved den lokale skolen er intervjuet av avisen, og Mølladammen-rektor Gunvor Alderslyst kan fortelle at hun har sendt e-post til elevenes foresatte tidligere denne uken, for å informere om de to alvorlige episodene.

– Det er trist og leit å vite at det skjer enkeltepisoder som på ingen måte har noe med hverandre å gjøre, selv om de faller nær hverandre i tid. Vårt utgangspunkt var at det kan oppstå spekulasjoner, derfor var det viktig å være tydelige for lokalmiljøet, fortsetter hun.

– Og når vi gjør oss slike erfaringer som sist uke, har vi et medansvar for å bidra til at folk skal kjenne på trygghet, mener rektoren.

Ja, den trygghetsfølelsen som brer seg når man som forelder får e-post om uprovosert vold, er noe helt spesielt. Særlig når man får vite at liknende hendelser skal forebygges ved at egne, ikke voldsutøvende, barn lærer mer om nettvett.

– Det er gjort noen avtaler som både ansatte og elever, og muligens foreldre, skal ta del i. Vi samarbeider med politiet og andre ressurser som har gode opplegg for hvordan vi skal være mot hverandre. Eksempler på dette er Nettpatruljen i politiet og den reviderte antimobbekampanjen «BRUK HUE», sier Mølladammen-rektoren.

Jeg blir sittende med en klar følelse av at begrepet «bruk hue» også har et litt annet meningsinnhold enn hva det en gang hadde.

(Illustrasjonsfoto: HRS)