Innvandring

Valgkamp i Sverige på et nedrig nivå

En skulle tro at svenske politikere og medier klarte å oppføre seg som noenlunde voksne mennesker, gitt alle problemene Sverige sliter med. Men nei, der fortsetter man å gå etter Sverigedemokraterna (SD), for å sikre at partiet ikke kommer i noen maktposisjon om den borgerlige siden skulle vinne valget. 

I dag startet mediene sin oppkjøring til riksdagsvalget med partilederutspørring i Sveriges Radio (SR). Først ut var Moderaternas leder, Ulf Kristersson. Men det mediene synes ute etter, er å skandalisere Sverigedemokraterna (SD).

Det startet på lørdag da Expressen kunne melde, og som de fleste norske medier hang seg på, at en SD-politiker skal ha spilt inn en sex-video i Riksdagen og sendt til privatpersoner. Den såkalte sex-videoen skal vise en mann som knepper opp buksene sine og kjærtegner egen penis. Filmen knyttes til en SD-representant da han skal ha sendt klippet via messenger på Facebook, men ellers er saken tynn: det er visstnok filmet på et kontor i Riksdagen og var visstnok ment for en privatperson. Så hvor «svært upassende oppførsel» dette er, er kanskje et åpent spørsmål. Det mest interessante med dette er kanskje hvordan klippet havnet i en rekke andres hender. Men det er selvsagt utenfor medienes interesse hvis noe «skandaløst» kan klistres til SD.

Skandaløst er da også svenske mediers oppfølging av partilederutspørringen av Kristersson. M-lederen har nemlig holdt døren en smule på gløtt for SD, ikke at SD skal sitte i regjering, nei, bevare oss vel, men for et budsjettsamarbeid med SD. Men ikke engang det finner svenske medier seg i.

Aftonbladet presenterer oss for følgende overskrift: «Kristersson om SD: Sagts dumheter om muslimer». Det heter videre at Kristersson «ble presset om samarbeidet med Sverigedemokraterna» – men ut fra Aftonbladets gjengivelse fremstår dette presset som mildt sagt uredelig.

SR: Hvis vi tar et eksempel: I begynnelsen av sommeren skrev partisekretær Richard Jomshof «en voldtekt på Sverige» om en tilslørt kvinne. Hva betyr en slik uttalelse for deg?

Bakteppet er en kvinne med hijab iført det som kalles Sverigedrakten eller folkedrakten, ikke ulikt debatten vi har hatt om hijab og bunader i Norge. Men i Sverige skal det ikke diskuteres og slett ikke brukes sterke uttrykk. Expressen var raskt ute med sin fordømmelser og en rekke andre fulgte opp med å normalisere hijab som et hvilket som helst hodeplagg. Så kan Jomshof prøve å utbrodere sine meninger så mye han vil, det hjelper ingenting, «debatten» er ferdig.

Hva svarer så Kristersson på SRs spørsmål? Vi kan vel i beste fall si at barnehagenivået fortsetter: «Du har et ansvar som ledende politiker for å uttrykke deg riktig. Noen ganger lever de ikke opp til det. Det er de absolutt ikke alene om», sier Kristersson, og viser deretter til at man kan være enige eller uenige i sak uten at det betyr at man er enige eller uenige om alle saker.

SRs agenda er mildt sagt gjennomskuelig:

Har SD gjort opp fortiden sin?

De la nylig frem en dokumentarisk redegjørelse der det ble slått fast at de som grunnla partiet kom fra rasistiske og nazistiske sammenhenger. SD sier det ikke sier noe om partiet i dag. Har de gjort opp fortiden sin?

Betyr ikke historien noe for hvordan man er i dag?

Expressen er på samme galeien som SR og Aftonbladet, i tillegg til at de kobler på Miljøpartiets Märta Stenevi som på Twitter kan fortelle at det er «forferdelig å høre Ulf Kristersson vifte bort Jomshos uttalelse på P1. Det de nye gamle moderatene ikke forstår er at rasisme er en sak som rammer folk i Sverige hver dag. Og når man legitimerer rasisme får det konsekvenser». Med andre ord er det å legitimere rasisme å mene at hijab ikke passer til den svenske folkedrakten.

Hvis dette nivået skal fortsette i den svenske valgkampen er det bare å grue seg. Samtidig er det mer enn selvforklarende hvorfor så mye går galt i Sverige.