Kriminalitet

«Han har det ikke så bra»

I en leilighet i den lille kommunen Sel stikkes to mennesker til døde med kniv. Bak lukkede dører har de ikke klart å komme seg unna, ikke klart å få hjelp, til tross for at det var folk hjemme i de tilstøtende leilighetene. Synet som møtte politiet må ha vært forferdelig. Det tar tid å stikke ihjel to mennesker, det blir kamp, blodbad. Når det rapporteres om dobbeltdrapet i norske medier er fokuset derimot på gjerningsmannen. "Han har det ikke bra" heter det i overskriftene. 

Det er noe smått grotesk ved mediefokuset på hvordan en drapsmann har det minutter etter at han har stukket to mennesker til døde. Det går ikke an å telle timer, drapene er for nært i tid, det er snakk om minutter. Kroppene som ligger i leiligheten som nå er avsperret med politiets plastbånd må fremdeles være varme når VG og Dagbladet skriver sine overskrifter.

Dagbladet har dobbelt fokus på gjerningsmannen på sine nettsider i morgentimene. VGs nettside ser ikke særlig annerledes ut, der kan man tilsynelatende følge «siste nytt» om hvordan gjerningsmannen har det.

Villet avdramatisering

Drap er dramatisk. Dobbeltdrap er mer enn dobbelt dramatisk, ganske enkelt fordi den ene drepte høyst sannsynlig var vitne til drap på en nærstående før hun eller han selv ble drept. Å se en av sine nærmeste bli stukket i hjel uten å kunne hjelpe vedkommende er vel det frykteligste noe menneske kan oppleve, men norske hovedstrømsmedier tilpasser informasjonen slik at den kan inntas til morgenkaffen uten at publikum setter kaffen i halsen.

– Gjerningsmannen ringte selv nødetatene om forholdet, og ble pågrepet udramatisk i nærheten, skrev politiet på Twitter klokken 19.26.

Alt gikk stille og rolig for seg. I intervju med VG sier politiet at gjerningsmannen ble pågrepet uten dramatikk.

Gjerningsmannens oppnevnte forsvarer intervjues og forteller til VG at mannen «ikke har det så bra».

Hovedbudskapet er at det er helt udramatisk i Sel i Otta etter at to mennesker er drept. Hovedbudskapet er at nå skal vi tenke på at dette er vanskelig for gjerningsmannen. Det er en vridning i nyhetsformidlingen som går fra fokus på ofrene til fokus på gjerningsmannen, alt snus på hodet, helt umerkelig.

Også NRK fokuserer på dobbeltdrapsmannens helse:

Advokat Anders Bjørnsen i Vågå er oppnevnt som gjerningsmannens forsvarer. Han sier til NRK tirsdag at mannen blir ivaretatt av helsevesenet.

– Han blir ivaretatt av helsevesenet nå. Jeg er ikke kompetent til å vurdere denne typen helseopplysninger, sier Bjørnsen.

Han sier det er snakk om psykiske helsespørsmål.

– Almenntilstanden da jeg møtte ham var ikke god, og det vil bli et tema om helsetilstanden bør bli vurdert av sakkyndige, sier forsvarer Anders Bjørnsen til NRK.

Dagbladet oppdaterer løpende med sitater fra drapsmannens forsvarer.

– Helsevesenet er involvert og det er et behov han har nå. Jeg vet han er i gode hender, legger forsvarsadvokaten til.

Finne sammen

Man må undres om vi rett og slett blir litt snillere av knivdrap. Ikke bare er vi opptatt av å ivareta drapsmannen på best mulig måte, men lokalsamfunnet oppfordres til å «finne sammen».

«Man er så flinke til å finne sammen i Otta» heter det i VGs løpende reportasje.

NTB har intervjuet den fungerende ordføreren i Sel.

Kriseteam i Sel kommune er iverksatt, ifølge politiet. Det bekrefter fungerende ordfører i Sel kommune, Pål Ellingsbø (Sp).

– Denne type hendelser er ikke en ønskesituasjon for et lite lokalsamfunn som det Sel er. Det er tragisk. Det er sjelden vårt lokalsamfunn er så tett på en slik hendelse, sier Ellingsbø til NTB.

En «ønskesituasjon»? Dobbeltdrap er i alle tilfeller uhyrlig, helt uavhengig av størrelsen på lokalsamfunnet.

Otta bykirke skal holde åpen tirsdag for dem som ønsker å komme inn der og tenne lys, opplyser kirkeverge Steinar Grønn til VG.

Finn sammen, tenn lys og ha fokus på gjerningsmannens psykiske helse. Det er oppskriften på hvordan vi skal forstå drap, gitt av hovedstrømsmediene. Fokuser på at slikt kan skje hvor som helst. Mens blodet fremdeles ikke har størknet kan politiet fortelle Dagbladets reporter at det har ingenting med noe miljø å gjøre, det er bare tragisk og sjeldent.

Innsatsleder i Innlandet politidistrikt, Fredrik Thompson er på stedet. Han forteller at det er for tidlig å si noe om partene har noen tilknytning til hverandre.

Thompson sier at ingenting tyder på at dette er et bestemt miljø. Han forteller også at de tre involverte skal være norske statsborgere.

– Så vidt meg bekjent, ja.

(Illustrasjonsfoto: HRS)