Islam

– Han bør dra ned til de muslimske vennene sine, sto det i kommentarfeltet. «Enig» skrev Pernille Vermund

Hijabdebatten går varmt i Danmark etter at lederen for Frie Grønne, Sikandar Siddique, foreslo å tillate religiøse hodeplagg i politiet og forsvaret. Ifølge Siddique handler forslaget om å "skape plass for mangfoldighet", og ifølge ham selv har forslaget "ingenting med islam å gjøre". Pernille Vermund, leder for Nye Borgerlige, er ikke imponert. Hun svarte "enig" på en kommentar der det sto at Siddique "bør dra ned til de muslimske vennene sine". I motsetning til norske politikere legger ikke Vermund seg flat når hun konfronteres med kommentaren. Tvert imot sier hun det finnes mange steder Siddique kan dra dersom han ønsker seg et samfunn der islam har større innflytelse. 

Det er «landsbymentalitet» å ikke tillate religiøse hodeplagg i offentlige stillinger, påstår Frie Grønnes leder i en video han har lagt ut på Facebook. Han sier at kalott, turban og hijab viser mangfold, og at det er på tide å tillate slike plagg både i politiet og forsvaret, slik andre land gjør.

Kommentarfeltet under videoen viser med all tydelighet at det er svært mange dansker som lar seg provosere av Siddiques uttalelser, der mange tar til orde for at Danmark må og skal beholde nøytralitetsprinsippet. En kommentator skriver at Siddique bør reise ned til de muslimske vennene sine, og det er Pernille Vemunds svar som har fått temperaturen til å stige til kokepunktet ikke bare i danske sosiale medier, men i mediene generelt. For Vemund lar seg ikke pille på nesen av Siddiques påfølgende påstander om rasisme og uverdig debattstil. Hun står på sitt.

Korstog for islam

Til Berlingske sier Vemund at hun ikke har noen tro på at Frie Grønne er så opptatt av «mangfoldighet», men at forslaget handler om islam.

Hun understreket samtidig at det i hennes optikk ikke er riktig når Sikandar Siddique avviser at forslaget handler om islam. Ifølge henne er der nærmest ingen jøder eller sikher som etterspør muligheten til å bruke religiøse hodeplagg.

– Hør nå her. Det er et vilkår i et demokrati, når meninger brytes, og man debatterer kontroversielle emner. Islam er kontroversielt. Det er viktig for mange at islam ikke får mer innflytelse i samfunnet vårt, og tilsvarende er det muslimer som synes islam bør få større plass. Vi må forvente at tonen er hard og debatten rødglødende, og hvis man ikke ønsker det, så skal man la være å gjøre det som Sikandar Siddique gjorde.

Hun mener at Siddique trekker offerkortet straks han kritiseres, og på egen Facebook-side skriver Vemund om Sikandar Siddiques «islamske korstog».

«Uverdig»

Ikke overraskende reagerte Siddique med påstått forferdelse over hvor «uverdig» det var av Vermund å kommentere. Til B.T. sier Frie Grønne-lederen følgende:

 – Jeg synes det er skremmende at en politisk leder ønsker en annen politiker sendt ut av landet. Det er ikke en slik demokratiske samtale jeg ønsker meg. Det er uverdig for en partileder. Pernille Vermund lever ikke opp til sitt ansvar om å holde god tone her.

Også på egen Facebook-side er Siddique opprørt, og insinuerer at folk som er tilknyttet Nye Borgerlige både er ekstreme rasister og nazister. Han omtaler dem som sympatiserer med Vermund som «kjellermennesker».

Så kan man enkelt se for seg hvilken kanossagang norske politikere ville gått for å renvaske seg for slike beskyldninger, men Pernille Vermund tar kritikken med knusende ro.

Til Berlingske påpeker hun at hun slett ikke har sagt at Siddique skal reise, men at hun absolutt mener han bør reise, dersom han virkelig ønsker seg et land der islam har makt.

 – Det er kanskje voldsomt å si det på den måten. Men hvis man ønsker mer islam i Danmark, så er jeg dypt uenig, og så finnes det mange  islamiske land man kan reise til.

 – Så hvis han fortsetter å stå for meningene sine, så bør han reise ned til sine muslimske venner?

 – Det er ikke noe han SKAL gjøre. Men jeg synes da at det er en fordel hvis man vil leve i et liberalt demokrati, at man støtter opp om de rettighetene vi har i Danmark. Blant andet det gjeldende prinsippet at vår ordensmakt er fri og nøytral.