Nyhetssøk

Det tok 21 år: terroristen Ayman al-Zawahiri drept i droneangrep

Ayman al-Zawahiri (71), sammen med Osama bin Laden, regnes som hjernene bak terrorangrepene på World Trade Center og Pentagon 11. september 2001. I 2011 erklærte USA at al-Qaida-lederen bin Laden var skutt og drept i en amerikansk militæraksjon i Pakistan. Men bin Ladens etterfølger al-Zawahiri har igjen og igjen kommet seg unna, helt til nå: USA melder at al-Zawahiri søndags morgen ble drept i en CIA-operasjon i den afghanske hovedstaden Kabul. Drapet skal ha blitt utført med en såkalt "ninja-bombe".

Siden oktober 2001 har Ayman al-Zawahiri vært på toppen av av FBIs «Top 22 Most Wanted Terrorists», den gang presentert av daværende president George Bush, men som siden har vært en hodepine for de etterfølgende presidentene.

Al-Zawahiris død er således å regne som en seier for nåværende president Joe Biden, ikke minst fordi Biden etter den kaotiske tilbaketrekningen fra Afghanistan lovte at USA skulle fortsette å forfølge terrorister.

Ninja-bombe

Ifølge amerikanske medier skal al-Zawahiri ha blitt drept av en såkalt «ninja-bombe». Dette skal være en relativt ny våpenteknologi, der utviklingen skal ha startet på oppfordring fra eks-president Barack Obama.

Målet med dette våpenet er å redusere antallet sivile ofre i krigen mot terror. «Ninja-bomben» utløser nemlig ingen eksplosjon, den inneholder ingen stridshoder, men kniver. Rett før den rammer sitt mål frigir missilet, som skal veie rundt 50 kilo, seks lange knivblad som kan skjære vegger, biltak eller mennesker i stykker. Denne form for bombe skal ha blitt brukt tidligere for å ta livet av ettersøkte terrorister.

Bakgrunnen for Obamas ønske om et slikt våpen kan henge sammen med at al-Zawahiri har unnsluppet en rekke angrep. På slutten av 2001 ble al-Zawahiris kone og tre av deres barn drept i et amerikansk flyangrep i Afghanistan, mens han selv overlevde. I 2006 mente amerikansk etterretning at al-Zawahiri befant seg i Pakistan, men etter et angrep der sto en lys levende al-Zawahiri frem i en video.

Terroristreir?

Det kanskje mest oppsiktvekkende, eller urovekkende, med meldingen om al-Zawahiris død, er at han og familien befant seg i en leilighet i Kabul.

Amerikanske etterretningskilder sier til CNN at lederne for Haqqani-nettverket – som de facto er en del av Taliban – visste at al-Zawahiri var i leiligheten. Ifølge analytiker Charles Lister var bygningen til og med eid av lederen for Haqqani-nettverket. Dermed skaper det frykt for at Afghanistan igjen utvikler seg til en sikker havn for terrorister, da spørs det om «rettferdigheten har seiret», slik som Biden uttalte det i en tale fra Det hvite hus.

Utviklingen i Afghanistan synes bare å gå fra vondt til verre.

(Forsidefoto: skjermdump YouTube)