Aktuelt

Det lukter bestillingsmord

Fredags ettermiddag ble en mann (31) skutt og drept på et kjøpesenter i Malmø i Sverige. Den pågrepne gjerningsmannen er en 15-årig gutt. Både avdøde og gjerningsmann knyttes til kriminelle miljø.

Det lukter rett og slett bestillingsmord, kynisk utført av det som skal være en 15-årig gutt.

Og man mistenker noe annet, kynisk nok; Om det ikke var for at disse kriminelle elementene utgjør en fare og skaper utrygghet for uskyldige, så bryr man seg egentlig ikke all verden om at de utrensker hverandre.

Skytingen skjedde inne på et kjøpesenter fredags ettermiddag hvor en mann og en kvinne ble truffet, ifølge SVT. Kvinnen er alvorlig skadet, men i live. Det fremgår ikke om eller hvilken relasjon det var mellom dem, men det er vel grunn til å anta at kvinnen var mannens kjæreste. Korrigert 20.08 kl 18:40: Det er nå fremkommet at kvinnen helt tilfeldig var på stedet. Det gjør ikke saken bedre.

Tidlig på kvelden ble mannen erklært død. Politiet knytter «hendelsen» til kriminelle miljø.

 – Det er en isolert hendelse koplet til kriminelle miljø, sier politiets talsperson Evelina Olsson.

Isolert kan ikke bety annet enn internt oppgjør. Etter kort tid pågrep politiet den mistenkte gjerningsmannen, gutten på 15 år.

Den drepte mannen (31) skal ifølge politiet ha vært leder i (den flerkulturelle MC-) gjengen Satudarah Assassins og skal ha sittet i fengsel mesteparten av tiden de siste fem årene, mistenkt for en rekke ran, ifølge Expressen. Men også gjerningsmannen skal tilhøre et kriminelt miljø. Guttens forsvarer, Johan Fernvall, svarer følgende på spørsmålet om hvordan opplever din klient å være frihetsberøvet?

 – Det her er en 15-årig gutt, et barn. Det er klart det er ekstremt belastende for ham, som det er for folk flest, å bli frarøvet friheten, sier Fernvall til Expressen.

Ja, for all del, la oss få det smurt inn at det som nå er en drapsmann er et barn. Og siden jeg verken er forsvarer eller påtalemyndighet kan jeg legge til at vi snakker et barn som tilhører et kriminelt miljø og som nettopp har drept en mann og forsøkt å drepe en kvinne inne på et kjøpesenter fullt av folk. Selvsagt er det belastende for denne gutten å være frihetsberøvet, det må da vi alle forstå. Unnskyld ironien.

Akkurat her begynner det svenske problemet. Deres lovgivning (som vår) klarer ikke å håndtere kriminelle ungdommer – disse barna – avskrekkende nok. Disse «barna» frykter ikke boller og brus og «gode» sosionomsamtaler – om de så er i politiet eller i hjelpeapparatet. De har ingenting å frykte, de tildeles kanskje egen leilighet og «oppfølging» slik at de kan komme seg på rett kjøl igjen. For å frihetsberøve dem vil bare gjøre dem til skikkelige hardbarka kriminelle, er vi blitt fortalt, og de har jo hele livet foran seg. La oss minne om historien til to unge hyperkriminelle gutter i Oslo der det klart kommer frem at samfunnet mangler de nødvendige verktøy.

Det vi derimot gjør, er at vi også legger til rette for at unge mennesker kan utnyttes på det groveste – for eksempel til å bli drapsmenn. Kan vi få stoppet denne galskapen?

For øvrig bringer Samnytt bilder av både den drepte og gjerningsmannen. I mine øyne ser vi en relativt «moden» 15-åring.