Den kulturelle revolusjonen

Nå møter de wokekulturen i døra

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) fleipet om forlovelsen mellom Durek Verrett og prinsesse Märtha, der kombinasjonen sjaman og prinsesse ble heks. En journalist i The Washington Post videreformidlet en kommentar om en sexisistisk spøk. Nå får begge smake på wokekulturens nådeløse dom. 

Som seg hør og bør er det et (taust) salig samrøre mellom tenketanken Agenda og Arbeiderpartiet. På en nylig fest i regi av Agenda var derfor kunnskapsminister Tonje Brenna tilstede, hvor hun holdt en tale som ikke falt i smak hos alle, melder VG.

Uskyldig humor er fortid

I talen – som omtales som «morsom og avslappet» – fleipet hun med at prinsesse Märthas ekteskap med en sjaman, kvalifiserer til tittelen «heks». Men det er lenge siden noe kan defineres som morsomt og avslappet, gravalvoret og krenkelseskulturen har også trengt seg inn i de fine salonger.

Flere av gjestene reagerte på hendelsen, fordi Brenna som statsråd sitter ved Kongens bord – og at det derfor ikke passer seg å si noe slikt, selv om det bare var ment som uskyldig humor.

Tankesmien Agendas leder, Trygve Svensson, forsvarer Brenna – og prøver å le det hele bort. Gid det var så enkelt.

– Jeg synes den vitsen var ganske vittig. Hvilke politikere får man hvis du ikke kan spøke litt om den store snakkisen den dagen, som forlovelsen var, sier han. ( … )

– Vi har blitt vant til at prinsesse Märtha har et kjempealternativt livssyn. Hun er en del av en inkluderende kongefamilie som vi setter pris på. At det kan vitses med, det mener jeg er helt greit.

Putt på «inkluderende» og så tror man det hele er tilgitt? Men hvilke politikere får vi hvis man ikke kan spøke? Eller kanskje riktigere: hvilke politikere har vi fått? Og hva skyldes det?

Brenna selv kaller det en «uskyldig spøk».

– Jeg dro en uskyldig spøk som refererte til noe jeg hørte på vei ut av Stortinget om dagens store snakkis, om hva prinsessetittelen og sjamantittelen blir om de slås sammen.

Man kan alltids prøve å «skylde» på Stortinget, men krenkelsesfesten lever uansett sitt eget liv, og får stadig flere deltakere. Bare at dette er en sak for VG sier jo sitt.

Spøk om kjønn

En annen som har fått smake på krenkelsespisken, er den politiske reporteren David Weigel i The Washington Post – en av verdens mest prestisjefylte aviser, melder Berlingske i en kommentar. Weigel retweetet det han trodde var en uskyldig spøk, som lød som følgende:

«Alle jenter er bi. Du må bare finne ut om det er bipolar eller biseksuell.»

Så tok det fyr på sosiale medier. Weigel er således blitt et slags symbol på et sexistisk svin, mens andre mener reaksjonene viser hvor riv ruskende galt det står til med arbeidsmiljøet særlig i politiske venstreorienterte medier (som jo er en del av wokismen).

Det var Weigels kollega på The Washington Post, Felicia Sonmez, som for alvor satte fyr i debatten. Hun skrev i en (tydelig sarkastisk) tweet, med henvisning til Weigels retweet, at det er «fantastisk å arbeide i et medie hvor retweets som dette er tillatt». Men det skulle det vise seg at det ikke var. Senere på dagen fjernet Weigel tweeten og kom med en unnskyldning. Men også unnskyldningens tid er forbi. Ledelsen i The Washington Post sendte Weigel hjem – uten lønn.

Kolleger forsøkte å få Sonmez til å roe ned, men hun fortsetter med nådeløs kritikk av både kolleger og The Washington Post. Dette fikk avisens sjefredaktør, Sally Buzbee, i en intern e-post, også delt på Twitter, til å oppfordre ansatte til å «behandle hverandre med respekt og vennlighet, både i redaksjonen og på nettet». Det resulterte i at striden eskalerte.

Den opprinnelige avsender av spøken som ble et spøkelse, er Cam Harless – som få amerikanere visste hvem var før 5. juni, påpeker kommentatoren i Berlingske. Nå er han imidlertid et yndet intervjuobjekt. I Spectator skriver han blant annet at det er absurd at en mann sendes hjem fra jobb for å dele en ufarlig spøk.

Dødelig seriøs

«Det er viktig å kunne se på verdens absurditeter og finne korte pauser fra det enorme alvoret som omgir oss.»

«Men det kan ikke de som er woke. De er dødelig seriøse med alt. Og det i en slik grad at en mann kan stå overfor arbeidsmessige konsekvenser, til og med potensielt miste jobben, for å le av en annen manns vittighet. Det er et stort tap.»

Det finnes vel neppe et mer presist begrep på wokekulturen enn «dødelig seriøs». Så kan kanskje Tonje Brenne, David Weigel eller Cam Harless prise seg lykkelig for at de ikke har sagt noe slikt som: Alle jenter er hekser. Du må bare finne ut av om de er sjaman eller prinsesse.  

(Fotomontasje: HRS)