Barn

Vennesla: Kinoansatte drapstruet og slått av ungdomsgjeng

– Det er første gang jeg har vært redd på jobb, sier kinosjef Hege Therese Lochner til Vennesla Tidende. Søndag måtte hun få hjelp av en mannlig kollega for å få en gjeng 12-13 år gamle gutter ut av kinosalen da de skapte bråk og uro. Gjengen responderte med stjeling fra kiosken, drapstrusler og slag i ansiktet på en ansatt. 

Rundt 30 barn og unge skal ha vært involvert da de ansatte ved kinoen i Vennesla måtte kontakte politiet søndag. Vennesla Tidende har snakket med kinosjefen, som beskriver en gjeng som ikke ville høre verken på henne eller på politiet.

Fædrelandsvennen har også dekket saken, og beskriver en ungdomsgjeng fullstendig blottet for respekt for enhver som snakket til dem.

8 til 14 år gamle

I intervju med Fædrelandsvennen sier politistasjonssjef Frode Forslund at flere av de involverte var relativt små barn i barneskolealder.

– Da patruljen ankom ble det kastet en sparkesykkel i bakken like foran den uniformerte politibilen. Etter dette viste flere av de unge fingeren til politifolkene, og spyttet etter dem. Jeg vil anslå at gruppen som da var til stede var i alderen 8 til 14 år, sier han til avisen.

Kanskje er det gjengens unge alder som gjorde at politiet ventet med å møte opp på stedet. Til Vennesla Tidende forteller kinosjefen at de først fikk beskjed om å avvente da de kontaktet politiet vedrørende stjeling fra kiosken og drapstrusler fra ungdommene som hadde blitt bortvist fra kinosalen.

– Vi fikk drapstrusler, sier Lochner.

Hun ringte politiet, og ble enig med dem om at man skulle se an situasjonen litt.

Men så ble en av de ansatte slått i ansiktet.

– Da ringte vi politiet, og de kom, sier Lochner til Vennesla Tidende.

At politiet kom til stedet var likevel ikke avskrekkende for barna og ungdommene.

– Aldri opplevd liknende

Politistasjonssjefen forteller til begge de lokale avisene at barna og ungdommene ikke hadde respekt for politiet, og at de ropte skjellsord, viste fingeren til politiet og spyttet mot tjenestemennene. Forslund sier at det er bekymringsfullt å se hvilke holdninger disse barna og ungdommene har.

Også kultursjefen i Vennesla har latt seg sjokkere av hvordan gjengen oppførte seg i møte med beskjeder fra ulike voksne.

– Vi har aldri opplevd noe lignende tidligere. To ansatte ved kinoen ble utsatt for vold og trusler. Den ene ble slått i ansiktet og sparket. De som gjorde dette var var i ungdomsskolealder, sier kultursjef Anstein Håkonsen.

Han forteller at det hele eskalerte etter at ungdommene som lagde bråk kom ut i foajeen.

– Flere av de unge var utagerende og voldsomme. De spyttet, sparket og slo. Da politiet ankom var det også noen som la seg over politibilen, forteller kultursjefen til Fædrelandsvennen.

Mens det beskrives at det er de eldste fra gjengen som har vært mest aggressive, besto altså gjengen på tre titalls barn og unge, hvorav de yngste var i 8-årsalderen.

Dialog

I Vennesla vil episoden føre til ekstrabemanning ved kinoen under de siste forestillingene før sommerferien, og det vil også engasjeres vekter, opplyser de lokale avisene. Og mens kommunen har anmeldt saken og politiet skal iverksette etterforskning, er det åpenbart at den mindreårige ungdomsgjengen ikke vil bli møtt med andre sanksjoner enn dialog.

– Kommunen har anmeldt saken, og vi iverksetter etterforskning. Vi vil blant annet finne ut hvem av barna og ungdommen som var mest aktive, og ta en prat med dem og deres foresatte, sier politistasjonssjefen til Fædrelandsvennen.

Og slik er det jo i Norge. Er man under 18 år er man per definisjon et barn, og man tåler per definisjon også svært lite belastning. Innbakt i denne tankegangen ligger det implisitte frelserkomplekset: «Alt blir bra bare vi får snakket om det, jeg kan redde deg.»

Det finnes ingen mulighet til å straffe barn eller gi foreldrene sanksjoner, i Norge er loven utformet slik at barn skal beskyttes – også når det er barna som utøver vold. At barna på ingen måte selv kan identifisere seg som sårbare barn, tar ikke loven høyde for.