Innvandring

Norsk-somaliere samlet 700.000,- på to dager. Skal gå til kameler som blodpenger i sharia-dom

Med hjelp av advokatfirmaet Elden og Sparebank1 Spleis kan norsk-somaliske Mustafa glede seg til at hans dødsdømte far kommer tilbake til Norge. Faren var på ferie i Somaliland da han ifølge seg selv ble overfalt, forsvarte seg, og deretter ble uskyldig dømt til døden. Nå har norsk-somaliere og andre på kort tid samlet inn nok penger til å betale 100 kameler i blodpenger til den drepte mannens familie. Dermed går han fri. 

«Alle pengene går direkte og uavkortet til å betale for den erstatningssummen som bidrar til løslatelse av pappa Saad Jirde Hayd fra dødsstraff og fengsel i Somaliland. Alle midlene håndteres av advokat John Christian Elden og advokat Farid Bouras, ved Elden Advokatfirma AS. Jamal Sheik (Rasisme i Norge) hjelper også til», heter det på spleis.no, der innsamlingen av 700.000,- gikk som smurt.

Den flerkulturelle avisen Utrop skriver at beløpet på nærmere en million norske kroner skal gå til å handle inn 100 kameler, siden klanene i Somaliland ikke er interessert i penger.

Advokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden bekrefter at det kan gå mot en løsning.

– Erstatninger gis i form av kameler, og ikke i form av penger. Når man har samlet eller kjøpt hundre kameler, og overgitt det til avdødes familie, så er avtalen i boks, forteller advokaten til Utrop.

Å få organisert innkjøpet av kamelene kommer med all sannsynlighet til å gå greit. Advokatfirmaet Elden har ifølge avisen «flere ganger reist til Somaliland for å forhandle med de lokale høvdingene».

«Det siste håpet»

Dødsdømte Saad Jirde Hayd var ifølge sønnen Mustafa fryktelig uheldig på ferieturen han hadde til Somaliland i 2019. Mustafa insisterer på at faren var helt uskyldig, og at han bare forsvarte seg da han ble overfalt av en fremmed mann. Utrop skriver at Hayd ble pågrepet etter basketaket, og at han dagen etter ble vekket av politiet som pågrep ham, som så fortalte at den andre mannen var død.

Sønnen Mustafa, som opprettet spleisen, skriver også at faren var uskyldig, og at det hele skyldes bruken av en forsvarsspray fra Clas Ohlson.

April 2019 får jeg og familien en grusom telefonsamtale som forandret livet vårt. Det hele var og er fremdeles et mareritt.

Min far er dødsdømt og fengslet i Somaliland fordi han forsvarte seg med en forsvarsspray som kan kjøpes på Clas Ohlson.

Siden 2019 har han sittet fengslet på dødsdom og har blitt dømt til døden i alle instanser. Han deler celle med utallige mennesker, hvor flere innsatte har mistet livet.

«Godt likt»

Lovsystemet i Somaliland er basert på islam, og i henhold til sharia kan dødsdommer oppheves dersom familien til den dødsdømte betaler blodpenger til familien til den drepte. Ifølge Utrop var familien så godt likt at det gikk raskt å samle inn blodpengene.

Familien virker å være godt likt: I løpet av to døgn, har venner, bekjente og andre engasjerte betalt 707.630 kroner til spleis-kampanjen.

Med andre ord, er mer enn det nødvendige beløpet betalt inn og familien kan overholde sin del av avtalen. Om alt går etter avtalen, kan Saad Jirde Hayd dermed gjenforenes med kone, barn og barnebarn.

Ser man på historikken på spleisen, er det ikke utelukkende norsk-somaliere som har bidratt til at shariadommen kan fullbyrdes, her har også mange nordmenn bidratt etter navnene å dømme. Lisa, Tobias, Mariann og Stein-Arild er blant navnene på giverlisten. Og rause har de utvilsomt vært. Oversikt over de spesifikke summene som er gitt er ikke tilgjengelig, men totalt 2.239 givere har bidratt.

«Pappa, mitt store forbilde»

For Mustafa har faren alltid vært et forbilde, skriver han på spleis.no:

Han har lært meg alt om hvordan man skal takle motstand i livet. Derfor er det ekstra vanskelig at det nå er pappa som går igjennom dette marerittet, fordi pappa alltid har vært så rolig. Jeg klarer nesten ikke å tenke på hva han er utsatt for, men alt jeg kan tenke meg er hvor redd han er for alt som skjer.

Derfor ber jeg og min familie om hjelp til å få vår kjære pappa hjem igjen til Norge:

Etter lange forhandlinger har det blitt inngått klan-forlik (dvs. forlik inngått av klan-høvdinger) og vil ha samme rettslig virkning tilsvarende en rettskraftig dom. Dødsdommen vil bli en nullitet, og således ikke lenger ha retssvirkning. Min far slipper dødsstraff dersom det betales erstatning til den avdødes familie. Min familie og jeg er klar for å gjøre hva som helst for å få pappa hjem.

I og med at spleisen er avsluttet og noen norsk etterforskning av drapet i Somaliland neppe blir iverksatt, kan alle hjerter glede seg til Hayd kommer tilbake til Norge som en fri mann, takket være norske advokaters forhandlinger med islamske klanledere.