Nyhetssøk

Norske langtidskrenkede kvinner trenger andre perspektiver

I 2018 fikk Denis Mukwege fredsprisen for sitt fantastiske arbeid mot seksualisert vold i Kongo. En vaskeekte helt og helt utrolig inspirerende menneske. Ikke bare opererte han opptil ti pasienter daglig - kvinner og barn som ikke sjeldent kom til klinikken hans nakne og blødende. Voldtatte småbarn, kvinner som var voldtatt med machete. Han opererte dem, men han hjalp dem også å stable livet på beina etterpå. 

Jeg kan ikke sitere ham ordrett, men jeg husker essensen i hva han sa til dem.

Jeg husker opptak av en undervisningstime han holdt for kvinner som hadde vært utsatt for så bestialske handlinger at det nesten ikke er mulig å ta innover

– Ikke la det som har skjedd deg definere hvem du er. Du overlevde. Finn minst ett annet menneske du kan bry deg om og fokuser på hva du kan gjøre for det mennesket. Å tenke på andre enn deg selv og være viktig for noen er det beste du kan gjøre for å få tilbake livet ditt. Ikke definer deg som et offer.

Dette sa han til kvinner som var ofre for helt vanvittige overgrep. Flere titalls tusen kvinner og barn har han operert og hjulpet videre.

Nå er den seksualiserte volden dokumentert i Ukraina. Kvinner voldtas med barna sine som tilskuere. Mens mennene deres ligger drept.

Odd Roger Enoksen er et fjols, men hva inni helvete er det som får voksne kvinner til å time «overgrepshistoriene» sine fra 15-20 år tilbake til den tiden vi står i nå? Historier som ikke omhandler verken voldtekt eller status som mindreårig, men som handler om såre følelser man har giddet å gnage på i årevis.

Kvinnen som i dag er i 30-årene og i dag fremdeles har vonde følelser knyttet til et forhold hun hadde til den da 50 år gamle Enoksen har ikke fått hjelp av psykologer. Hun har gått i langvarig terapi uten å møte en eneste terapeut som har kunnet fortelle henne at hun ikke har noe å skamme seg over, ikke en eneste terapeut har styrket avgjørelsene hennes 18 år gamle jeg tok. Ingen terapeut har forklart henne at følelsen hun leter etter heter «anger» og at det nyttigste hun kan gjøre for seg selv er å tilgi seg selv. Hva sier det om effekten av terapi? Hva er nytten av et psykologkorps som sementerer offerrollen?

De aller fleste voksne kvinner har vel erfaringer fra de var nylig myndige der både egen dømmekraft og vilje var en annen enn hva den ville vært i dag. Ser jeg på noen forhold jeg hadde da jeg var ung ser jeg jo i dag at jeg ikke ville valgt det samme i dag. Men faen heller. Kutt ut da. Finn en annen enn deg selv å bry deg om. Det er et like godt råd til langtidskrenkede norske kvinner som det er til kvinner og barn som er voldtatt med machete.