Finansiering

– Gi Senterpartiets Borten Moe en øks!

Fra Stortingets talerstol beskyldte Høyre forskning- og utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) for å bruke for lite penger. De fikk svar på tiltale så det smalt i pengeskapet.

Aftenpostens politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim har plukket opp en interessant – for ikke å si uvanlig – hendelse i onsdagens spørretime på Stortinget.

Det handler om det som er blitt vanlig, nemlig at Høyre er gått inn i rekken av partier som vil bruke mer av våre (som de gjerne kaller «statens») penger, masse penger, mer penger til alt og (nesten) alle.

Nå er det slutt

Denne gangen beskyldte Høyre forskning- og utdanningsminister, Ola Borten Moe (Sp), for å møte sektoren med en «kald skulder».

 – Statsrådens krav om å kutte milliardbeløp i sektoren har gitt stor uro, sa Kari-Anne Jønnes (H).

Den kalde skulderen handler om at Borten Moe har satt bremsene på for et stort byggeprosjekt tilknyttet NTNU i Trondheim – og varslet at også andre byggeprosjekter skal gjennomgås.

 – Festen er over, fastslo Borten Moe.

Alstadheim påpeker det hele presist: «Når sa en statsråd noe slikt sist? Høyt?»

Oljenasjonen Norge håver inn penger, der skiftende regjeringer og storting oppfører seg som om det er deres penger. De beriker seg selv og bevilger penger for å selge seg selv inn politisk, og slik sett sikre sin egen karriere. Men nå har vi åpenbart fått en stemme i regjeringen som setter halen på grisen:

 – Det er slutt på å hive penger på ting som ikke virker, sa Borten Moe.

Det er som man ikke tror hva en hører: Skal ting også virke? Det må jo i så fall bety at noen hadde klart for seg hva formålet med prosjektet er? Og er det ikke bare å underbudsjettere et prosjekt for deretter å beklage budsjettsprekk- og så få mer penger? For når hørte du sist om et stort prosjekt som holdt budsjettet, for ikke å si benyttet mindre enn budsjettert?

Kostbar staur

Borten Moe som statsråd har visst gjort noe så uvanlig som å gå flere byggeprosjekter etter i sømmene. Ifølge Alstadheim sa han at det ene etter det andre byggeprosjektet «går over stokk og stein» – og at det er snakk om svært dyre stokker og steiner. Bestefar Per Borten ville nok vært stolt av barnebarnet som ikke vil bære kostbare sprikende staur.

Og – listen carefully – Borten Moe påpekte «fellesskapet penger, skattebetalernes penger» skal forvaltes på høvelig vis. 

Som Alstadheim, igjen riktig, påpeker: nøysomhet med skattebetalernes penger kunne vært noe som Høyre kunne sagt. Men akkurat det virker veldig lenge siden. I 2003 hadde Høyre slagordet «Mer igjen for pengene», mens de nå tror på Norge – kanskje denne troen tufter på alle pengene Norge har? Høyre har i alle fall bidratt til et stadig voksende statsbudsjett, og det har de visstnok tenkt å fortsette med. I alle fall ble ikke Jønnes «veldig beroliget» av svaret fra Borten Moe, og viste dessuten til at også Sp har stemt for NTNU-prosjektet.

Men hvis Høyre tror de kan forsette med svadageneratoren fra Stortingets talerstol, fikk de seg en smekk av Borten Moe. I klartekst svarte han at det bygges for dyrt – og for stort. Og det bør få konsekvenser.

Oljepengebruk

Derfra gikk Borten Moe i Alstadheims tolkning fra å være forskning- og utdanningsminister til å bli den finansministeren Senterpartiet mangler.

 – Vi kan ikke lenger fortsette med den enorme veksten i oljepengebruk som under den forrige regjering, sa Borten Moe, og fortsatte:

 – Man er nødt til å forvalte pengene man har slik at man får mer igjen for det man faktisk investerer.

Jeg vil anta, eller kanskje håpe, at Høyre skjønte hva Borten Moe sa, for stort sett klarere i målet er det vanskelig å være. Men Jønnes hadde ikke slått av svadageneratoren: «Nå er det viktigere enn noen gang å investere i forskning og utvikling for å finne løsninger på fremtidens utfordringer», lød det fra henne, antakelig lest opp fra huskelappen.

Borten Moes syrlige svar var da også at vi ikke løser samfunnsutfordringer ved å kaste penger etter dårlige prosjekter.

Alstadheims avslutter sin kommentar på nydelig vis: «Gi mannen en øks! En budsjettøks. Han vil elske å bruke den.»

Personlig vil jeg gi han alle øksene han trenger – og Finansdepartementet.