Krig i Ukraina

Putin anklages for massedeportering av ukrainske borgere

Det omtales som et "skremmende ekko av andre verdenskrig" når Putin tvangsdeporterer tusenvis av mennesker fra Mariupol til byer langt inne i Russland. Ifølge ukrainske tjenestemenn tvinges ukrainerne inn i slaveliknende arbeidsforhold i avsidesliggende deler av Russland. Den britiske utenriksministeren fordømmer massedeporteringen. 

Ukrainske myndigheter hevder at russiske styrker samlet flere tusen innbyggere fra Mariupol før de sendte dem til avsidesliggende byer hundrevis av kilometer fra grensen. Det melder britiske The Telegraph.

Søndag kveld ga Moskva Ukraina en frist til å overgi Mariupol da bakkekamper raste i sentrum. I en uttalelse sa det russiske forsvarsdepartementet at ukrainske og utenlandske væpnede styrker må slippe våpnene «uten unntak» og forlate byen mellom 07.00 og 09.00 (britisk tid) mandag.

Men søndag kveld sa Ukrainas visestatsminister Iryna Vereschuk at det ikke var snakk om å overgi Mariupol, rapporterte nettavisen Ukrayinska Pravda.

Den britiske utenriksministeren uttrykte sin forferdelse over handlingene søndag:

Propagandakrig

Mandag morgen er det avvikende meldinger om hva som foregår i Mariupol. Mens russiske statlige medier framstiller det som om russerne redder innbyggerne i byen og tar ansvar for å få dem i sikkerhet, sier ukrainere at det slett ikke er snakk om noen redningsaksjon, men at russerne tvangsdeporterer ukrainere.

Ti millioner mennesker – rundt en fjerdedel av befolkningen – har nå flyktet fra hjemmene sine i Ukraina på grunn av Russlands «ødeleggende» krig, sa FNs flyktningsjef søndag.

Vadym Boichenko, Mariupols ordfører, sammenlignet deportasjonene med «de grusomme hendelsene under andre verdenskrig, da nazistene tvangsdeporterte folk».

Han sa: «Det er vanskelig å forestille seg at i det 21. århundre kan folk bli tvangsdeportert til et annet land», skriver The Telegraph.

De ulike framstillingene kommer etter at Kyiv 7. mars avviste et tilbud fra Moskva om å lage «humanitære korridorer» fra sterkt bombede ukrainske byer etter at det viste seg at de fleste av de antatt sikre rutene førte direkte til Russland eller dets allierte, Hviterussland. Utspillet fikk den franske presidenten Emmanuel Macron til å anklage Putin for «moralsk og politisk kynisme», og han skal ifølge The Telegraph ha uttalt følgende:

– Jeg kjenner ikke mange ukrainere som ønsker å reise til Russland.

Fra ukrainsk side er det heller ikke noe ønske om å komme til verken Russland eller Hviterussland. Ifølge avisen skal Lyudmyla Denisova, Ukrainas menneskerettighetskommissær, ha opplyst til ukrainsk TV at de deporterte ukrainerne til Russland ble ført til «filtreringsleirer der okkupasjonsmakten sjekker folks telefoner og dokumenter».

Hun sa at de ble ført til Taganrog, den nærmeste russiske byen over grensen fra Mariupol, og noen ble deretter sendt med jernbane til «økonomisk depressive russiske byer».

– Innbyggerne våre fikk dokumenter som forplikter dem til å bli i en bestemt by, noe som betyr at de ikke har rett til å forlate den i minst to år, og de må søke arbeid der, sa hun på Ukrainas Channel 24.

Tvangsdeportering og påfølgende tvangsarbeid minner unektelig om andre verdenskrig.

Nazi-Tysklands logikk

Ifølge The Telegraph skal USAs FN-ambassadør ha sagt at rapportene om deportasjonene er «grusomme» og «samvittighetsløse» hvis de er sanne. Den danske avisen Berlingske viser til uttalelser fra det ukrainske parlamentsmedlemmet Inna Sovsun, med henvisning til informasjon gitt av borgermesteren i Mariupol.

I et intervju med Times Radio sier Sovsun at Russland følger «logikken til Nazi-Tyskland».

– Ifølge det vi vet fra byens ordfører og byråd, bortfører de (russerne, red.) ukrainske borgere.

Inna Sovsun sier dette egentlig er «slavearbeid».

I en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj søndag ettermiddag fordømte Storbritannias statsminister Boris Johnson «de avskyelige angrepene på uskyldige sivile som finner sted i Mariupol».

Tjenestemenn i Mariupol anslår at nesten 40.000 mennesker har flyktet fra Mariupol den siste uken. Det tilsvarer nesten ti prosent av byens 430.000 innbyggere.

Mens meldingene om tvangsdeportering av ukrainere fortsetter å tikke inn, sitter hundretusener fortsatt fanget i havnebyen Mariupol ved Svartehavet, som har vært under beleiring i tre uker og hvor forholdene er vanskelige. Russiske og ukrainske styrker fortsatte søndag å kjempe for kontroll, og Moskvas tropper har rykket inn i sentrum de siste dagene.