Lov og rett

Nå bør Tajik være ferdig

Som 23-åring kunne Hadia Tajik kjøpe to leiligheter uten å ta opp lån. Hun cashet ut den nette sum av 2,1 millioner kroner den gangen, ble sittende med store leieinntekter og framholder samtidig at hun hjalp foreldrene sine økonomisk og "frivillig betaler ekstraskatt". Nå viser det seg at hun unndro skatt ikke bare på pendlerleiligheten, men også på utleie. Ap kan ikke med troverdigheten i behold tåle at Tajik avsløres for stadig mer snusk og fremdeles gi henne tillit som nestleder.

Hun går fra asken til ilden, Tajik, men det er åpenbart at hun ikke legger alle kortene på bordet før mediene klarer å grave fram hva hun har foretatt seg. Ja, selv ikke da evner hun å si noe selvransakende, angrende eller ydmykt.

I dag kommer enda flere forhold på bordet i «Tajik-gate», og forholdene vil neppe bidra til økt velgertillit – tvert imot.

Cashet ut 2,1 mill

«Jeg var bare 23» har Tajik unnskyldt seg til det nær pinlige, men lommeboka så definitivt ikke ut som den tilhørte noen som var «bare 23».

Dagbladet kan i dag avsløre at de to leilighetene Tajik kjøpte samtidig som hun leverte Statsministerens kontor en leiekontrakt for en leilighet hun aldri benyttet slik at hun fikk skattefradrag, ble betalt uten å ta opp lån i det hele tatt.

Den ene leiligheten kjøpte hun sammen med sin bror, og andelen kostet Tajik 480 000 kroner. Den andre leiligheten kjøpte hun alene, og kostet 1,6 millioner kroner, skriver avisen.

Tajik framstår ikke akkurat som noen naiv ungjente, men snarere som en svært økonomisk bevisst og bemidlet investor. De 2,1 millionene omtaler Tajik selv som «sparepenger».

Hvordan en 23-åring har klart å spare opp over to millioner samtidig som hun kom fra en familie hun selv har omtalt som mindre økonomisk bemidlet, det kan man sannelig lure på. Visst er pakistanske foreldre svært flinke til å spare til barna sine, men summen er likevel skyhøy sammenliknet med hva man kan anta at «mindre økonomisk bemidlede» foreldre pleier å gi barna sine. Summen er høy for enhver sparegris, bemidlede foreldre eller ei, men når Tajik setter foreldrene sine i forlegenhet ved å fortelle at hun hjalp dem med «et par tusenlapper» i måneden i husholdningsutgifter, settes uttalelsene i et enda grellere lys etter denne avsløringen.

8.500-10.500 i måneden

Den «bare 23» år gamle Tajik sopte inn godt med penger på investeringene hun gjorde med «sparepengene». VG avslører i dag at hun hadde leieinntekter i titusenkronersklassen månedlig – og da er ikke leieinntekter for leiligheten hun kjøpte sammen med broren medregnet.

VG har spurt Tajik om leieinntektene for leiligheten hun eide alene:

– Leieinntektene mine ser ut til å ha ligget mellom 8500 kroner og 10.500 kroner i måneden. Etter at utgifter var betalt, ga det et lite overskudd som økte etter hvert som fellesgjelden gikk ned, skriver hun i en e-post til VG.

Ja, overskuddet økte definitivt, samtidig som Tajik unndro skatt på pendlerboligen. Det hjelper ikke å si «lite overskudd» mens man samtidig håver inn penger fra fellesskapet. Tajiks bagatelliseringer har ingen effekt lenger, ethvert oppegående menneske ser at måten Tajik har operert på ikke samsvarer med verken intensjonen bak gratis pendlerbolig eller med vanlige folks moral.

Det blir verre

Men det gir seg ikke med det. NRK kunne i ettermiddagstimene fredag fortelle at Tajik skulle ha skattet av inntektene hun hadde på utleie.

Saken heter ganske enkelt Tajik fekk skattefrie leigeinntekter – advokatar seier ho skulle ha skatta, og NRK skriver følgende:

Ap-nestleiar Hadia Tajik stadfestar i eit nytt intervju med NRK at ho fekk skattefrie leigeinntekter for ei utleigeleiligheit i perioden ho budde hjå sine foreldre. Ho skulle ha skatta av inntektene, seier ekspertar.

I saken avfeier Tajik det hele med at det kan ha vært snakk om noen hundrelapper i «skattefritt overskudd», men all den tid hun ikke bodde i hovedleiligheten i boligen selv, skulle inntekten vært skattet av.

Det hoper seg altså opp med skatteunnlatelser for Tajiks del, og mange bekker små – og noen store – blir som kjent en stor å.

-Erkjenner du noe umoralsk ved skatte- og pendlerboligregler i det hele tatt? ble Tajik spurt da hun holdt pressekonferanse om sin egen avgang som statsråd.

-Alt er gjort med de beste intensjoner. Jeg er motivert for å stå på videre, var svaret fra Ap-nestlederen.

Joda, intensjoner om å skaffe seg mer penger enn man er berettiget til kan vel kanskje sies å være en god intensjon for egen vinnings del, men det er virkelig å dra strikken langt.

Hva gjør Ap?

For utenforstående er det åpenbart at tålegrensen er nådd hva gjelder tillit fra folk flest, men det spennende nå er å se hvor lang strikken er når den skal måles innad i Arbeiderpartiet.

Avisa Oslo rapporterte fra Oslo Arbeiderpartis representantskapsmøte i etterkant av at Tajik trakk seg som statsråd.

– Det kom kraftig og samstemt applaus da jeg ved åpninga på Oslo Arbeiderpartis representantskapsmøte i ettermiddag sa følgende, sier Oslo Aps leder Frode Jacobsen til Avisa Oslo.

Deretter siterer han sitt eget forslag under gårsdagens møte:

«Jeg foreslår at Oslo Arbeiderparti sender blomster til Hadia og takker for fantastisk innsats som statsråd og at vi er glad hun fortsatt er på Stortinget og for at hun fortsetter som nestleder».

Den gleden er neppe vedvarende etter stadig flere avsløringer av Tajiks fortid, for det skal godt gjøres å finne andre enn ihuga entusiaster innad i partiet som er villige til å gi trampeklapp nå. Vanlige folk anser det tvert imot som en hån mot den tilliten vi gir våre folkevalgte, og strikken er i ferd med å strekkes for langt. Det gjenstår å se når den ryker, men det er liten grunn til å ringe spåtelefonen for å få svaret på hva som skjer videre. Arbeiderpartiet skaper sin egen tillitskrise og på ett punkt ryker strikken. Det er igjen bare et spørsmål om når det skjer, for Hadia er ferdig.

Hovedbilde: Skjermdump fra pressekonferasnen onsdag da Tajik trakk seg som statsråd.