Krig i Ukraina

MENA-migranter prøver seg igjen over Hviterusslands grense

I skyggen av krigen i Ukraina prøver migranter fra Afrika og Midtøsten på nytt å ta seg til Europa via grensen mellom Hviterussland og Polen.

Mens Polen har åpnet sitt land for flyktninger fra Ukraina, holder de fortsatt grensen mot Hviterussland stengt. Men nå prøver migrantene fra Nord-Afrika og Midtøsten, som Hviterussland har gitt turistvisum til, igjen å ta seg over denne grensen for å ta seg videre inn i Europa.

Rask økning

I fjor høst erklærte Polen unntakstilstand og økte antallet soldater på grensen mot Hviterussland til 10.000 soldater. Det ble rullet ut piggtrådgjerde som etterhvert skulle bli til en mur. Dette for å stoppe irakere, afghanere og afrikanere i å ta seg videre inn i Europa, og Hviterusslands president Lukasjenko ble anklaget for bevisst å sende migranter over grensen til Polen og inn i Europa. Hviterussland erklærte hybridkrig mot Europa grunnet EUs sanksjoner mot diktaturet. På nyåret startet Polen byggingen av en 186 km lang mur som er 5,5 meter høy. Slik skulle de illegale migranter stanses fra å ta seg videre inn i Europa. Muren ble utstyrt med kamera, bevegelsesdetektorer og andre tekniske installasjoner som skal hjelpe grensevaktene å stanse migrantene.

Men det ser ikke ut til å skremme MENA-migrantene som oppholder seg i Hviterussland fra å prøve igjen. Ifølge DR stoppet grensevaktene 134 migranter tidligere denne uken. Selv om det er langt færre enn måneder tilbake, da det kunne komme opp mot 1.000 om dagen, så er det en klar stigning. For i løpet av vinteren skal det være snakk om et par stykker om dagen som har prøvd å ta seg over grensen mellom Hviterussland og Polen.

Lukasjenko prøver seg i skyggen av krigen

Paulina Bownik, lege som jobber frivillig i Grensegruppen for å hjelpe migrantene, forteller til DR at migrantene kommer nå fordi Hviterussland har stengt senteret som de så langt har oppholdt seg på. Dette senteret skal, fortsatt ifølge Bownik, ikke ha hatt på varme og de som prøver å ta seg over grensen skal være underernærte.

DRs reporter Malthe Sommerand, som befinner seg i den polske byen Sokolka, sier at i Polen er man nervøs for at Hviterussland utnytter det internasjonale fokuset på den polske grensen til Ukraina.

Over 10 millioner ukrainere skal ha flyktet fra hjemmene sine, og ifølge FNs høykommissær for flyktninger hadde rundt 3,6 millioner tatt seg til et naboland. Høykommissærens tall kommer fra IOM (Den internasjonale organisasjonen for migrasjon) som har foretatt en kartlegging i perioden mellom 9. til 16. mars. Per 22. mars skal Polen ha tatt imot over 2,1 millioner, melder BBC.

Migrantene fra Hviterussland som ble stoppet tidligere denne uken, skal være fra blant annet Jemen, Irak, Cuba og Sudan, ifølge en pressemelding fra grensevaktene. Uten at det er sagt, kan vi anta at det er snakk om unge menn. DRs reporter forteller at det de hører, er at hviterussiske grensevakter følger migrantene til den polske grensen og ber dem gå over. Hvis de ikke gjør det, risikerer de å ble returnert til sine hjemland. Men hjem vil de samme migrantene åpenbart ikke.

DR påpeker at Polen (fortsatt) ikke vil akseptere at Hviterussland bruker migrantene i et politisk spill for å presse EU. De som blir fanget opp på grensen, returneres til Hviterussland.