Den kulturelle revolusjonen

Stor spionsak i Danmark utløst av iraner i Norge

Husker du da store deler av Danmark den 28. september 2018 ble lukket ned? Politiet sperret av landet største broer og blokkerte adgangen til fergene i det som betegnes som Danmarks største politiaksjon. Dramaet viser seg å involvere to diktaturstater: Iran og Saudi-Arabia, og altså en iraner bosatt i Norge. Spionsaken i Danmark er rene thrilleren - og lover ikke godt for Europa.

Fredag i forrige uke falt en spiondom i Danmark. Det er en sak som har manglet alt av offentlighet – og det av gode grunner. La oss derfor starte forfra, eller i alle fall nesten forfra.

Husker du da store deler av Danmark den 28. september 2018 ble lukket ned? Politiet sperret av landet største broer og blokkerte adgangen til fergene i det som betegnes som Danmarks største politiaksjon. Trafikk-kaoset var komplett, og alle biler ble undersøkt av bevæpnet politi. Og ingen, utenom utvalgte i politiet og politiets sikkerhetstjeneste (PET), visste hvorfor. Men omtrent like plutselig som en uhyggelig ukjent trussel falt over landet, så ble det hele avblåst. Det hadde blitt jaktet på en sort Volvo, ankommet fra Sverige, men i denne bilen satt noen småkriminelle ungdommer som ikke var særlig lysten på kontakt med politiet og som heller ikke skjønte hvorfor de ble jaktet på. Så de ga bånn gass – og slik ble de del av noe som de aldri burde vært involvert i. Men det de klarte, var å gjøre offentligheten enda mer forvirret. For alle som fulgte med, skjønte at det var noe stort på gang i Danmark. Uten å skjønne hva, men det ble mumlet noe om at en gruppe iranske flyktningers liv i Sjælland var i fare.

Da starter vi forfra, med kildemateriale fra et samarbeid mellom danske DR og NRK, i tillegg til at VPRO (Nederland) deltatt i dette arbeidet. DR har fått tilgang til en hemmelig liste som forteller om navn på personer og organisasjoner som er spionert på. Det er snakk om flere enn 100 navn i Danmark, Norge, Sverige, Nederland og andre vestlige land. Spiongruppen består av tre menn, alle iranske flyktninger i Danmark, nærmere bestemt i Ringsted i Sjælland.

Den norskiranske hemmelige etterretningsagenten

Det er den 25. september 2018 tidlig kveld at en mann interesserer seg for en bolig i Ringsted. Han studerer omgivelsene og fotograferer dørtelefonen ved inngangsdøren. Mannen heter Mohammad Loloei (40), en iraner som er bosatt i Norge. Loloei fikk asyl som flyktning i 2008 og er norsk statsborger.

Flere måneder før denne kvelden i lille Ringsted har Loloei mottatt kodede beskjeder fra en iransk etterretningsoffiser. Loloei er instruert i å reise til Danmark. I denne oppgangen som Loloei interesserer seg for, bor Habib Yabor Kabi (51) med familie, også han flyktning fra Iran. Kabi kom til Danmark i 2006 som «særlig utsatt kvoteflyktning», der han driver en TV-stasjon og en internasjonal organisasjon som har som mål å bidra til selvstendighet for området rundt storbyen Ahwaz, sørvest i Iran. Organisasjonen, Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA), startet Kabi i 1999, altså mens han fortsatt bodde i Iran. Kabi er således en nøkkelfigur for andre arabere som ønsker frigjøring for dette området.

Denne aktiviteten anser antakelig det iranske prestestyret som både en trussel og politisk opportunisme. Kabi har fortalt etter han forlot Iran er flere av hans venner fra det han kaller «løsrivelsesbevegelsen» blitt anholdt og henrettet. Mens Kabi har bodd i Danmark, har da også Iran flere ganger krevd han utlevert for terroranklager.

I to dager følger Loloei med på Kabi og familien, men det Loloei ikke vet er at mens hans spionerer på Kabi, så skygger PET Loloei – som verken er den første eller den siste hemmelige etterretningsagenten Iran har sendt til Europa. Blant annet har Nederland utvist to iranske diplomater etter at en politisk flyktning fra Iran ble likvidert på høylys dag i 2017. Den drepte var en mangeårig venn av Kabi, og også medstifter av ASMLA.

Kabi frykter han er i livsfare. Den samme oppfatningen har PET. Derfor har de siden drapet i Nederland i all hemmelighet beskyttet Kabi.

PET snur bunken

Om natten slår PET til. Loloei er på hotellrommet og i bilen hans finner PET et iransk og norsk pass, en gasspistol og en langbladet kniv. På morgenen benytter PET anledningen til å ransake rommet hans, mens Loloei spiser frokost. Så setter Loloei kursen mot Øresundbroen og kjører inn i Sverige. PET slipper han ut av syne.

Dagen etter er de imidlertid i full beredskap igjen. Det er observert en mistenkelig bil som har tatt seg inn fra Sverige til Danmark, en svenskregistrert svart Volvo. Politiet forsøker å få bilen til å kjøre til siden, men Volvoen skyter fart. PET tror det er Loloei som er kommet tilbake for å ta livet av Kabi, og de plasserer Kabi og familien i et såkalt safehouse på et hemmelig sted. Men det var altså falsk alarm denne spesielle dagen, 28. september 2018, i dansk historie. Det viser seg at Loloei er på vei til Iran for å møte sin sjef i den iranske etterretningstjenesten.

Omtrent samtidig med at dette foregår i Danmark, skjer det noe i storbyen Ahwaz i Iran. En militærparade utsettes for et voldsomt angrep. Fire menn bevæpnet med maskingeværer åpner ild, der minst 25 soldater og tilfeldige tilskuere blir drept. 70 blir såret.

Men angrepet blir hyllet – blant annet av ASMLA. I et intervju kaller Kabi angrepet «en heltemodig operasjon – av høy kvalitet». Iran hevder at Danmark huser terrorister med tilknytning til terrorangrepet og krever at Danmark tar affære, blant annet mot Kabi. PET snur bunken, og begynner å se nærmere også på Kabi.

Iran og Saudi-Arabia

Mens Loloei er i Iran, blir han etterlyst internasjonalt. I Norge har Loloei blant annet vakt oppmerksomhet fordi det ble kjent at han feiret det persiske nyttåret i mars 2018, på første rad, sammen den iranske ambassadøren i Norge.

Da Loloei lander på flyplassen i Gøteborg den 21. oktober 2018 blir han anholdt og ført til Danmark. Da rettssaken tok til, hevdet Loloei seg uskyldig. Noe av det sentrale bevismaterialet i saken var en kodet chat mellom Loloei og en person som, ifølge politiet, er tilknyttet den iranske etterretningstjenesten. Men forsvareren mente det ikke kunne bevises at personen er ansatt i den iranske etterretningstjenesten, og at det heller ikke kan bevise at det var planer om å drepe lederen av ASMLA.

Den 26. juni 2020 blir Loloei funnet skyldig i spionasje og medvirking til planlegging av drap. Han fikk syv års fengsel, og utvisining fra Danmark for alltid. I 2021 skal ha blitt overført til soning i Norge. I sin siste kommentar til den danske retten, sa Loloei blant annet:

«Jeg vil gjerne komme med en liten bemerkning angående PET og det danske politi. Det danske politiet og PET har i 14 år beskyttet en gruppe mennesker vitende om at de utfører terroristiske aktiviteter», sa han med henvisning til ASMLA.

Den kunnskapen fikk faktisk PET, og slo til en måned etter at Loloei hadde landet på Gøteborg flyplass. I november 2018 ransaker PET i all hemmelighet leiligheten til Kabi og TV-studioet til ASMLA som ligger rett ved. De setter opp avlyttingsutstyr, og så finner PET en USB-nøkkel. Den avdekker at det ikke bare er én, men to, maktfulle etterretningstjenester som opererer i Danmark. Gjemt på denne USB-nøkkelen er det 1.200 beskjeder hvor den ene part i kommunikasjonen har kodenavn MS32, som er Kabi og hans ASMLA i Danmark. Den andre part er en saudisk etterretningsoffiser.

Kabi, ASMLA og Saudi-Arabia har én ting til felles: hatet mot Iran.

Terrorcelle

USB-nøkkelen avdekker at ASMLA og Kabi i årevis har operert som ulovlig spioncelle for Saudi-Arabia fra Ringsted. ASMLA har fra den saudiske etterretningstjenesten blitt bedt om å skaffe opplysninger om hvor Iran har plassert missiler, droner og militærbaser – og de har pekt ut spionmål i Europa. De vil ha opplysninger om en rekke organisasjoner og navngitte personer i Danmark, Norge, Sverige og Nederland.

ASMLA har svart med en strøm av rapporter. Ikke minst har de utpekt flyktninger i europeiske land som fiender og etterretningsagenter. De lever nå farlig.

Også PETs avlytting gir resultater. PET finner ut at Kabis ASMLA har en væpnet gren som utfører angrep i Iran – men Kabi skjønner at det vil ikke Danmark like. I en samtale med sin egen svigersønn, som sammen med Kabis lillebror er sentral i ASMLA i Danmark, sier Kabi at de må ta avstand for den væpnede grenen i organisasjonen fordi «danskene ikke vil akseptere det». På spørsmål fra svigersønnen om det betyr at de skal legge den væpnede kampen til side, er svaret et klart nei.

Dagen etter går politiet til aksjon både hos Kabi, lillebroren og svigersønnen. På fredag – i en sak som har gått for lukkede dører og strengt vakthold – ble de funnet skyldig i blant annet å ha spionert i årevis for Saudi-Arabia og for å ha finansiert og fremmet terror i Iran.

Men er det én ting denne saken forteller oss, så er det at Midtøstens hat og metoder er kommet til Europa.

***

Kilder til denne saken er først og fremst DR: Spionkrigen, men også:
NRK: Saudisk etterretning hadde liste over personer i Norge
NRK: Spiondømt norsk-iraner overføres til soning i Norge
Dansk TV2: Da Sjælland lukkede ned
NRK: Her feirer den attentatsiktede mannen nyttår med den iranske ambassadøren