Aktuelt

Rekrutteringen til IS fortsetter på europeisk jord

På lørdag ble to menn anholdt på Landvetter flyplass utenfor Gøteborg. De hadde planer om å reise for å tilslutte seg IS, sier sikkerhetspolitiet. Kampen mot IS er med andre ord langt fra over.

De to mennene, som skal være brødre, ble pågrepet og varetektsfengslet da de var på vei ut av Sverige. De er anklaget for koblinger til voldelig islamistisk ekstremisme ved å skulle tilslutte seg IS.

Aksjonen bekreftes av sikkerhetspolitiet.

– Vi pågrep disse personene i forbindelse med at de var i ferd med å forlate Sverige, og da er mistanken at de var på vei til et konfliktområde, sier Fredrik Hultgren-Friberg, pressestalsperson hos sikkerhetspolitiet.

I politiets søkelys – var fotballtrenere

Det fremkommer ikke om politiet hadde mistanke om hvor de skulle reise, men det heter at brødrene var i Syria allerede i 2013. Etter noen år returnerte de til Sverige, hvor de blant annet har vært trenere i en lokal fotballklubb for ungdommer.

De mistenkte IS-reisende har vært kjent av sikkerhetspolitiet i flere år, ifølge opplysninger til Expressen. En av dem var også en del av en større granskning i 2016 av personer i voldsparate islamistiske miljøer i Sverige.

At de faktisk var kjent for politiet for ekstreme islamistiske synspunkt, var derimot ikke til hinder for at de samme ble fotballtrenere. Samtidig forteller en av lederne i den lokal fotballklubben at han reagerte på mennene. Det førte til at samarbeidet ble avbrutt.

Virket så snill

Men denne lederen, som er anonym, påpeker at det ikke handlet om politikk, men av «fotballmessige grunner». Ikke minst hvordan mennene behandlet fotballguttene.

– Under pågående kamp sa jeg fra og takket for innsatsen. De tok gutter ut av kampen uten at jeg forsto grunnen til det, og de ønsket å straffe de unge på en merkelig måte som jeg ikke likte. De forlot klubben der under denne kampen.

Hva denne «merkelige straffen» handlet om, blir ikke den anonyme lederen spurt om. Han blir derimot svært overrasket når han før høre at de er mistenkt for å skulle tilslutte seg IS.

– De virket så snille begge to. Men det fotballmessig likte jeg ikke. De hadde en veldig merkelig holdning til visse spillere, noe jeg mente var galt.

Hva denne «veldig merkelige holdningen» handler om, får vi ikke vite. Vi får heller ikke vite om det var noen spesielle kjennetegn hos «visse spillerne». Men hvordan denne lederen kan mene at de virket snille og samtidig åpenbart ikke var like snille med alle fotballguttene, fremstår som noe uforståelig.

Brødrene begjæres varetektsfengslet i Gøteborg tingrett onsdag morgen. Den ene av dem nekter for alt.

– Han krever å bli satt fri. Han nekter for noen forbrytelse, sa hans advokat Lennart Johansson da avhøret startet.

Det fremkommer ikke om brødrene har innvandrerbakgrunn.

Ikke over

Det vi skjønner ut fra denne saken er at rekrutteringen til IS ikke er historie. Men hvor aktive IS faktisk er for tiden, vet vi lite om.

Ifølge Cole Bunzel, stipendiat ved Stanford Universitys Hoover Institution, fortsatte IS ved utgangen av 2021 å være en svært aktiv og dødelig opprørsstyrke i Midtøsten, spesielt på landsbygda i Irak og Syria. IS skal ha vært langt mindre aktiv i Nord-Afrika, med unntak av Sinai-halvøya, hvor den opererer under navnet «Sinai-provinsen». Ifølge FN var det fortsatt rundt 10.000 IS-krigere mellom Irak og Syria.

Det amerikanske Finansdepartementet anslår at IS har titalls millioner dollar til rådighet, hvorav mye sannsynligvis er en arv fra tiden før tilbakegangen. De er i stand til å flytte penger rundt gjennom hawalaystemet og kryptovalutaer via knutepunkter i Tyrkia og andre steder. IS genererer nye inntekter gjennom smugling, utpressing, plyndring og løsepenger.

Og nå når alles øyne er rettet mot Vladmir Putin og krisen i Ukraina, kan det være at IS ser sitt snitt til å ekspandere.