Innvandring

Kunden banket opp thaimassøren da hun nektet sex – NRK sensurerer informasjon om hvem overgriperen er

Thaimassør Chomphunut Sa-ngasri ble utsatt for et voldelig angrep da hun nektet kunden av utenlandsk opprinnelse sex. Mannen er fremdeles på frifot, mens NRK utelater vesentlig informasjon i saken. 

Østlandsposten har skrevet om hva som skjedde med Chomphunut da hun var på jobb tirsdag kveld. Hun måtte insistere på at kunden beholdt underbuksene på da mannen av utenlandsk opprinnelse la seg på massasjebenken, men da massasjen var ferdig, begynte mannen å antaste henne. Etter å ha tatt henne på rompa og brystene, gikk han til fysisk angrep på henne fordi hun nektet å ha sex med ham. Historien er brutal, og kunne endt verre for Chomphunut dersom hun ikke hadde klart å komme seg ut på gaten. Hun har flere hevelser i ansiktet, blåmerker og skrubbsår når avisen intervjuer henne torsdag i forrige uke.

NRK plukket opp saken og publiserte Hun ble banket opp av massasjekunde: – Først var jeg sint. Nå er jeg redd. Men at det ikke er første gang Chomphunut og kollegene hennes blir antastes, utelates i NRKs sak. Skulle de skrevet om det, måtte de gjengitt hva Chomphunut selv sier om forskjellen mellom menn av utenlandsk opprinnelse og nordmenn.

Grov vold

– Han slo og slo med neven, og han sparket meg med knærne og ropte at det var jeg som begynte. Han mente at jeg hadde slått da jeg masserte ham, og nå skulle han hevne seg. Og han ville ha sex, forklarer Chomphunut til Østlandsposten.

– Jeg løp ut i gata og ropte om hjelp, men det var ingen der. Jeg falt midt i gata, og han dro meg langs asfalten mens han trakk mobilen ut av hendene mine. Han sparket meg også mens jeg lå der, sier hun videre til avisen.

Disse detaljene har NRK fått med i sin sak også. Volden og overgrepene Chomphunut ble utsatt for gjengis i detalj, og statskanalen er også tydelig på at thaimassøren strever med frykt for at gjerningsmannen ikke blir funnet.

Hvordan hverdagen i massasjestudioet arter seg og fysiske kjennetegn på overgriperen som er på frifot har derimot NRK valgt å holde tett om.

Utlendinger ber om sex

Chomphunut er redd for at mannen skal utsette noen andre for det han utsatte henne for, og hun forteller Østlandsposten at hun ikke har det noe greit nå.

I dag er Chomphunut redd og skvetten, men da det sto på i går var hun bare sint. Nå er det helt slutt på å ta imot kunder når de ikke er to i studioet. Hun tviler på at gjerningsmannen kommer tilbake, men hun frykter at han skal skade noen andre.

Mens det er første gang Chomphunut har blitt utsatt for vold, er det ikke første gang hun har blitt seksuelt trakassert på jobb. Nå etterlyser daglig leder ved massasjestudioet, Suree Orsteen, et bedre samarbeid med politiet.

– Jeg håper at politiet tar det på alvor. Nå skal vi finne ny mobil til henne, så håper jeg at vi kan prate med politiet. Og vi må nok endre på praksisen her slik at vi alltid er to. Det er trist at det må være slik, og dyrt for oss, sier hun.

– I fare for å høres rasistisk ut, men det skjer ganske ofte at kunder med utenlandsk opphav tror at vi tilbyr seksuelle tjenester. Disse forespørslene får vi ikke fra nordmenn, legger hun til.

Det er interessant at NRK velger å bruke ordrette sitater fra Orsteen om at disse kundene er «ekle», for hvem kundene som trakasserer de ansatte seksuelt er, velger NRK å holde tilbake. Slik er NRKs omtale av kunder som utsetter massørene for krav om seksuelle tjenester:

Det er ikke første gang hun opplever at kunder ber om seksuelle tjenester. Orsteen sier at slike spørsmål kommer i perioder.

Senest to dager tidligere ba en kunde om det samme.

– Når vi sier at vi ikke selger sex, er det mange som ikke tror på det.

Den daglige lederen synes det er trist at det skjer, siden mange thaimassører er seriøse aktører.

– Det er ekkelt. Så blir vi sinte. Stort sett kommer de ikke tilbake, sier Orsteen.

Ikke alene

Å bli slått ned, sparket og slept nedover gaten er heldigvis ikke dagligdags for landets thaimassører, men problematikken Orsteen belyser er ikke unik for Larvik by. Seksuell trakassering og en forventning om at thaimassørene skal utføre seksuelle tjenester for kundene finnes så absolutt flere steder. Det er utvilsomt behov for å belyse den problematikken NRK sensurerer: Hvem er det som trakasserer thaimassørene og hvordan skal samfunnet få bukt med trakasseringen?

Vi sier som Siam Spa & Thaimassasje i Drammen, her i en faksimile fra Drammens Tidende:

NRK kan ikke å hevde å være verken på thaimassørenes eller feministenes side når de som folkeopplysningskanal ikke engang er villige til å belyse hvilke menn som trakasserer kvinner.