Kriminalitet

IS-krigere kommer på falskt pass

Den britiske avisen The Guardian har sett nærmere på hvordan IS-medlemmer tar seg til Europa på falske pass. Blant annet har en usbekisk statsborger stor suksess med å selge falske pass av høy kvalitet.

Flere personer med tilknytning til den islamistiske militante gruppen IS har fått mulighet til å forlate Syria og sette kursen blant annet til Europa, Canada og USA på falske pass, melder den britiske avisen The Guardian som har foretatt en granskning.

Europa populært

Avisen har været i kontakt med flere anonyme personer som produserer falske pass av høy kvalitet, i det som omtales som «en blomstrende nettindustri». I nettverket er det blant annet en usbekisk statsborger, bosatt i Tyrkia, som selger pass til en lang rekke land for titusenvis av dollar. I minst 10 tilfeller Guardian kjenner til, har personer ulovlig krysset den syriske grensen til Tyrkia med pass usbekeren har laget, for så å dra videre via med fly fra Istanbul.

Selgeren hevder at Europa er det mest populære reisemålet. Det dyreste falske passene ligger på en pris rundt 130.000 NOK, typisk pass tilhørende et europeisk land, mens de billigere falske passene kommer fra Russland, Kirgisistan og Kasakhstan, som ligger på rundt 50.000 NOK. Men også disse kan bane vei for innreise til Europa.

Andre populære og litt dyrere alternativer er ukrainske og moldoviske pass, som tillater visumfri reise til EU.

Sikkerhetsrisiko

Usbekerens virksomhet går så bra at han nylig åpnet en ny kanal på den krypterte meldingsappen Telegram med det offisielt klingende navnet «Istanbul Global Consulting», melder avisa. Den økende handelen antyder at farlige ekstremister kan gå under radaren til sikkerhetstjenester over hele verden. Slik kan de unnslippe straffeforfølgelse for tidligere forbrytelser og potensielt være i stand til å fortsette terroraktivitet i andre land enn Syria.

I en kryptert melding til Guardian, som har fremstilt seg selv som en potensiell kjøper, fremkommer det hvor kynisk denne handelen er:

«Jeg spør ikke hvilken gruppe folk tilhører. Jeg er villig til at samarbeide med alle», sier han og fortsetter:

«Det er ikke min jobb å vurdere hvem som er onde og hvem som ikke er det. Sikkerhetstjenestene bør håndtere det», fastslår han.

Utvidet virksomhet

Ifølge Guardian, advarte vestlige sikkerhetstjenester i 2015 om at IS hadde klart å skaffe seg nødvendig utstyr for å lage syriske og irakiske falske pass, som fremmedkrigere i IS benyttet under den store folkevandringen som startet dette året. IS har hevdet at flere av terrorangrepene på europeisk jord, inkludert Bataclan-teatret i Paris i november 2015 og bombingen av Manchester Arena i 2017, var utført av deres menn.

Det førte igjen til at det europeiske grensebyrået oppgraderte sin kunnskap og utstyr for å avsløre slike falske pass, men der selgerne av falske pass svarte med å utvide antallet nasjonaliteter for potensielle kunder.

Usbekeren sendte en video til Guardian som viser frem et bredt utvalg av pass av høy kvalitet, altså godt forfalsket, blant annet franske, belgiske, bulgarske og russiske.

Mens det mest populære markedet for selgerne av falske pass var til IS’ fremmedkrigere i Syria og andre væpnede grupper som ønsker innpass i Europa, har de nå kastet sine øyne på leirene nord i Syria som huser IS-kvinner og deres barn. På en Telegram-chat for de som befinner seg i al-Hawl-leiren, hvor der skal være rundt 60.000 kvinner og barn, har en av usbekerens selgere, en utenlandsk kvinne som er internert i en annen leir, postet følgende: «Hvis du trenger falske reisedokumenter fra Russland, Sentral-Asia, Tyrkia, Europa, send meg en DM (direktemelding, red.)», rapporterer Guardian.

I tillegg har Talibans overtakelse av Afghanistan skapt en ny kundegruppe.

Florerer med falske pass

En russisk selger av falske som Guardian har snakket med, forteller at mens IS-krigere på lavt nivå knapt har råd til å kjøpe falske kvalitetspass, stiller det seg annerledes for dem som er eller var høyt opp i IS-systemet. De kjøper vanligvis reisedokumenter fra flere land, og bruker dem for å forflytte seg ofte – med nye pass for hver ny flyvning eller overføring. Men disse selgerne kan også bistå med at noen kan «forsvinne helt».

Usbekeren forteller at for i underkant av 5.000 NOK kan han tilby en tyrkisk dødsattest som sendes til hjemlandets konsulat.

– Med mindre du er Abu Bakr Baghdadi (IS-lederen, drept i 2019, Guardian red.) ville ingen gå til likhuset for å sjekke om du virkelig er død. De vil bare godta dokumentet og legge det inn i systemet, sier usbekeren til Guardian.

En anonym kilde fra USAs Homeland Security, som ivaretar USAs nasjonale sikkerhet, bekrefter overfor Guardian at det florerer med falske pass av høy kvalitet, og at det ikke lykkes for myndighetene å avdekke dem alle.