Kriminalitet

Svensk IS-kvinne tiltalt for grov krigsforbrytelse

Kvinnen er blant annet mistenkt for å ha brukt sin sønn som barnesoldat fra han var 12 år. Kvinnen ble varetektsfengslet 23. september i fjor.

En IS-kvinne (49) er i Sverige tiltalt for grov krigsforbrytelse og grovt brudd på folkeretten, melder Åklagarmyndigheten i en pressemelding.

Kvinnen er tiltalt for å ha tatt med seg sønnen, født i mai 2001, til Syria som verge og forelder i april 2013. Hun er mistenkt for å ha tilrettelagt for at sønnen i perioden 1. august 2013 til 27. mai 2016, da han fylte 15 år , i Syria ble rekruttert og kontinuerlig brukt til å delta i fiendtligheter som ble utført av væpnede grupper, inkludert terrororganisasjonen IS.

Kvinnen ankom Sverige i desember 2020 og ble opprinnelig varetektsfengslet mistenkt for tvangsekteskap begått i Syria. Den etterforskningen er nå nedlagt.

Hun er tiltalt for å ha muliggjort at han ble rekruttert og brukt som barnesoldat fra han var 12 år og til han fylte 15 år.

Det er første gang det er tatt ut tiltale i Sverige for krigsforbrytelsen ved bruk av barnesoldater.

– Etterforskningen gir støtte for at sønnen, mens han bodde hjemme, ble utdannet og trent til å delta i krigshandlinger, at han var utstyrt med militært utstyr og militære våpen og at han ble brukt i kamp og til propagandaformål og til andre oppdrag som hørte med til krigføringen, sier anklager Reena Devgun.

– Det er et absolutt forbud mot å bruke barn under 15 år til direkte deltakelse i fiendtligheter under en væpnet konflikt. Det straffbare omfatter ikke bare bruk av barn i kamp, ​​men også en rekke andre prosedyrer knyttet til krigføring, som å holde utkikk, spionere eller bruke barn som lokkemiddel, kurerer eller vakter, sier anklager Karolina Wieslander.

Aktor har vurdert handlingen som grov blant annet ut fra at moren hadde et spesielt ansvar for gutten, der han ble rekruttert og brukt som barnesoldat av en terrororganisasjon som drev en krigføring som var ekstremt hensynsløs og brutal. Gutten ble brukt til kampoppdrag og utstyrt med militære våpen – og at han ble satt i livsfare ved handlingen.

16 år gammel ble han drept i kamp i Syria.

Kvinnen med irakisk bakgrunn nekter for alle anklagene. Dømmes hun, kan hun forvente en lang straff.

Illustrasjonsfoto: HRS