Demografi

Stort organisert menneskesmugler-nettverk knust av spansk politi

Over 100 spanske etterforskere har vært involvert i å etterforske og deretter knuse et nettverk av menneskesmuglere som har tjent vanvittige summer på å frakte migranter til Europa - og ettersøkte kriminelle tilbake over Middelhavet. 

Med hurtiggående ribb, altså store avstivede gummibåter, drev menneskesmuglerne skytteltrafikk over Middelhavet. Det kriminelle syndikatet strakte seg fra Algerie til Almeria, Alicante og Frankrike. Hvor mye de kan ha tjent på virksomheten vites foreløpig ikke, men det er på det rene at smuglerne tok 5.000 euro i betaling per passasjer, enten det var til eller fra Europa. Returbillettene ble solgt til ettersøkte kriminelle, skriver The Times.

Ikke fattige migranter

Den engelske avisen skriver at de kriminelle i tillegg til å smugle mennesker også smuglet narkotika inn i Europa og tyvegods tilbake til Nord-Afrika. Slik maksimerte syndikatet fortjenesten.

Speedbåtene fraktet på ingen måte fattige flyktninger, men migranter som betalte omtrent 50.000 norske kroner for turen over Middelhavet.

Migrantene som krysset fra Algerie til Spania ble ført til okkuperte leiligheter i Alicantes nordlige forsteder, opplyser The Times. En rekke ferieleiligheter står tomme, spesielt etter koronarestriksjoner som gjør at utenlandske eiere ikke får benyttet dem.

Leilighetene ble utnyttet «så lenge som mulig, inntil det oppsto rettslige problemer med eierne, og deretter forlot de dem og byttet dem ut med andre».

I Alicante mottok migrantene penger gjennom hawala-systemet, som er vanlig i hele den islamske verden og består av økonomiske overføringer basert på tillit, gjennom mellommenn. «Transaksjonene ble utført av en hawalder i Oran, som slektninger av hver migrant ga 10.000 dinarer, som så ble vekslet til 1.000 euro gitt av en annen hawalder basert i Spania,  hånd til hånd, uten noe skriftlig register over transaksjonene», sa betjenten The Times har opplysninger fra.

Den kriminelle nettverket skal ha tatt 5.000 euro for reisen mellom Algerie og Almeria, ytterligere 200 til 600 euro for overføringen til Alicante og opptil 1.000 euro mer for den videre turen til Frankrike. Det er rimelig å anta at nordafrikanere har spekulert i å sende et utvalgt familiemedlem i håp om å kunne sikre resten av familien opphold i Europa på sikt.

Svært godt organisert

Det kriminelle nettverket var svært godt organisert og benyttet altså oppblåsbare båter med kraftige motorer kjøpt i Europa for å gjøre de 124 mil lange krysningene fra Maghreb til den steinete kysten av Spanias Cabo de Gata, Almeria.

Gjengmedlemmene «kjente til perfeksjon» til ni mil med isolerte viker, slik at de kunne unngå å bli oppdaget.

«De pleide å sende mange båter samtidig, noen ganger opptil ti, slik at hvis en ble oppdaget, kunne de andre nå Spania uten problemer», sa offiseren som var ansvarlig for operasjonen for å pågripe de involverte.

En syv måneder lang etterforskning som involverte 100 polititjenestemenn førte til arrestasjon av 24 personer forrige måned. De siktes for å tilhøre en kriminell organisasjon, brudd på utenlandske borgeres rettigheter, folkehelsebrudd og besittelse av tyvegods. Politiet fant mer enn 40.000 euro i kontanter, fire kjøretøy, 3,5 kg ecstasy av typen «rosa kokain», 61 mobiltelefoner, stjålne identitetsdokumenter og bankkort, skriver The Times.

Ifølge avisen har nettverket også sørget for å ha utplassert en gruppe nordafrikanere på strendene og i sentrum av Alicante. Disse hadde i oppdrag å stjele smykker og mobiltelefoner, som deretter ble fraktet tilbake til Almeria.

«Reddet» drapsmenn

Menneskesmuglernettverket har ikke bare hatt ansvar for å frakte et ukjent antatt illegale migranter til Europa og utplassere kriminelle på europeiske strender. De har også tjent store beløp på å frakte kriminelle tilbake til Afrika, slik at de slipper straff i Europa.

Hovedsakelig ser dette ut til å dreie seg om tidligere migranter som har begått kriminelle handlinger i Europa, men ifølge informasjonen fra The Times dreier det seg ikke bare om tyver som opererer på spanske, franske og italienske strender.

«Dette er kriminelle som har begått alle slags forbrytelser i Europa, fra voldelige ran til drap, og som ikke ønsket å bli arrestert i Europa», skriver den engelske avisen.

Det er utvilsomt en god nyhet at akkurat dette smuglernettverket har blitt knust, men det er fremdeles ivrig smuglervirksomhet i Middelhavet. I snitt tok omtrent 10.000 migranter seg over Middelhavet hver eneste måned i 2021, skriver FN.