Innvandring

Lykkes med å betale migranter for å reise hjem

Litauen sender nå ulovlige migranter tilbake til Irak på charterfly, med den irakiske regjeringens velsignelse. Det oppsiktsvennekde er at ved å gi den enkelte migrant kun 10.000 kroner i hånden, forlater migrantene Litauen frivillig. Dette burde være et signal til resten av EU-landene om hvilke metoder som gir frukter.

Hviterusslands hybridkrig mot østeuropeiske land, ved å presse migranter over grensen til oss i Europa, har gitt et land som Litauen nesten 4.000 uønskede migranter, mange fra Irak.

Landets utenriksminister Gabrielius Landsbergis sier at det å få migranter til å reise tilbake har kunnet la seg gjøre i samarbeid med Irak.

– Siden begynnelsen av migrasjonskrisen har vi hatt et veldig nært samarbeid med våre partnere i EU. Vi har også hatt en kontinuerlig kontakt med den irakiske regjeringen og setter pris på det konstruktive samarbeide med å utstede dokument til irakiske borgere som ønsker å vende tilbake, sier Landsbergis.

Har bedratt migrantene

Landsbergis understreker at Hviterussland har bedratt migrantene:

– Disse menneskene har falt for bedrageriet til det udemokratiske regime i Hviterussland. Vi er klar over at strømmen av irregulær migrasjon kan gjenoppstå når som helst, så sammen med våre partnere i EU gjør hver av oss en innstas for å stanse veien for irregulær migrasjon til Europa.

Den litauiske regjeringen inngikk både et tett samarbeid både med EU og Irak. Samarbeidet har lyktes. I henhold til det litauiske innenriksdepartementet har allerede 537 migranter forlatt landet og reist hjem. 482 gjorde dette frivillig. Ytterligere 3.166 skal på nåværende tidspunkt befinne seg på utreisesentre.

For å stimulere migrantene til å reise, har myndighetene tredoblet den statlige utbetalingen til dem som reiser til 1.000 euro, altså rundt 10.000 kroner. Det er ikke minst denne støtten som ses som en suksessfaktor:

– Vi har lyktes å stoppe den irregulære migrasjonen, og utlendinger som har ankommet Litauen og EU illegalt må sendes tilbake til sine opprinnelsesland. Vi må gjøre alt vi kan for å oppmuntre migrantene til å reise tilbake frivillig. Beslutningen om å tredoble den statlige utbetalingen til migranter som vender tilbake har lønnet seg og vi ser allerede resultatet, sier innenriksminister Agnė Bilotaitė.

Putin lusker i kulissene

Det var i s0mmer som Litauen først anklaget diktatoren, Aleksandr Lukasjenko, for å fly migranter fra Midtøsten og Afrika og sende dem til den litauiske grensen. I juli ble det anslått at over 1.500 personer i løpet av sommeren hadde tatt seg ulovlig inn i Litauen. Liknende scener utspilte på Polens grense der rundt 10.000 soldater jobbet intenst for å beskytte grensen sin mot Hviterussland, inkludert ved å rulle ut piggtrådgjerder. Også den gang ble Hviterussland utpekt som syndebukk med støtte fra Russlands Vladimir Putin.

– Dette angrepet som Lukasjenko nå gjennomfører er planlagt i Moskva og hjernen bak det er president Putin, sa Polens statsminister Mateusz Morawiecki under et krisemøte i det polske parlamentet i høst, rapporterte The Guardian.

Lukasjenko har tidligere truet med å oversvømme Europa med narkotika og migranter grunnet EUs sanksjoner mot diktaturet.

Nyheter i dag