Den kulturelle revolusjonen

Kvinnelige fotballspillere krever at hijabforbud oppheves

Franske muslimske fotballspillere ser ingen likhet for loven i det franske fotballforbundets vedtak om å forby religiøse symboler under sportsarrangementer. Loven gjelder for alle og innebærer at både muslimske hijaber og kristne kors må henge i garderoben under kamper, men muslimske spillere mener deres menneskerettigheter ikke ivaretas, og tar saken til retten. 

Det nærmer seg presidentvalg i Frankrike, og ikke i noe annet europeisk land er islam og islamisme en større valgkampsak enn i det søreuropeiske landet. Muslimer frykter færre særrettigheter dersom fransk høyreside kommer til makten etter valget, og kampen om retten til å bruke hijab i alle offentlige sammenhenger er i gang.

Nå har en gruppe kjent som Les Hijabeuses (hijabkvinnene, min anm.) bedt Frankrikes høyeste forvaltningsdomstol om å oppheve en avgjørelse om at hijab ikke kan brukes av fotballspillere, skriver The Times.

Det franske fotballforbundet nekter hijab med den begrunnelse at all «skrift eller symboler av politisk, ideologisk, religiøs eller unionistisk karakter», er forbudt på banene.

 – Vi blir ekskludert

Founé Diawara (22), styreleder i Les Hijabeuses, fordømmer hijabforbudet. Hun mener det fører til «stor urettferdighet», og sier til avisen at hun føler at fotballen ekskluderer muslimske utøvere. Hun forteller videre at når kvinner nekter å ta av seg hijaben, får de ikke delta i kamper, selv ikke i amatørligaer.

 – Vi betaler for klubbmedlemskap, vi gir 100 prosent på trening, men når alt kommer til alt og det er kampdag, blir vi fortalt at vi ikke kan spille, sier Diawara til avisen.

Det kan ikke sies å være overraskende at hijabkvinnene tar saken til retten. De gjør det med visshet om at aktivisme tidligere har gitt uttelling i deres favør.

Les Hijabeuses hevder at det franske fotballforbundet har overskredet sine fullmakter ved å forby hijab under kamper, og beskriver tiltaket som et «alvorlig og åpenbart ulovlig angrep på flere grunnleggende friheter». De påpeker at Fifa, det internasjonale fotballforbundet, opphevet forbudet mot hodeplagg i 2014, skriver The Times.

Hijabkvinnene er ikke villige til å ha respekt for fransk sekularisme eller støtte de mange tusener verden over som blir slått, mishandlet og fengslet fordi de tar av seg hijaben. De krever at det er en menneskerett å ha det religiøspolitiske symbolet på hodet når de vil og hvor de vil, eller enklere sagt; over alt, alltid.

Sekulært fotballforbund

Det franske fotballforbundet mener at sport skal være sport og at religiøse og politiske markører ikke har noe på fotballbanen å gjøre. Tjenestemenn fra fotballforbundet hevder at forbudet er i tråd med de sekulære verdiene til den franske staten, som ikke har hatt noen offisiell religion siden 1905 da staten ble skilt fra den katolske kirken, skriver The Times.

Høsten 2004 innførte Frankrike lovgivning som forbyr visning av «iøynefallende» religiøse symboler på statlige skoler og sykehus, og det førte til at tusenvis av muslimske jenter måtte kaste hijaben. Loven gjelder dog ikke bare for muslimer, men for alle religiøse, som må la religiøse markører være en privatsak. Det er i lys av denne lovgivningen det franske fotballforbundet har innført et eget forbud i fotballen.

Mange politikere hevder at landets religiøse nøytralitet har blitt utfordret av islamisme de siste tiårene. Myndighetene har svart med å forby religiøse tegn som hijab på skolene i 2004 og forby burkaer, som dekker kropp og ansikt, i offentlige rom i 2011, oppsummerer The Times.

Snart valg

Hijab-trassen de muslimske kvinnene forfekter ved å dra fotballforbundet for retten, aktualiseres ytterligere av to forhold. Den første (og minste) er Verdens hijabdag 1. februar, mens det andre og vesentlige er det forestående franske presidentvalget. Saken kommer under en fransk presidentvalgkamp der islamisme er et sentralt tema, med høyre-kandidater som Éric Zemmour og Marine Le Pen, som begge mener at islamisme er en trussel mot landet.

Hvorvidt forvaltningsdomstolen vil opprettholde hijabforbudet på fotballbanen vites ikke, men det har i januar blitt flertall i Senatet for å forby hijab i alle idretter, skriver The Times.

Selv om lovforslaget har liten sjanse til å bli vedtatt i nær fremtid fordi det er motarbeidet av Emmanuel Macron, hvis tilhengere kontrollerer underhuset i parlamentet, frykter Les Hijabeuses at det kan komme bli vedtatt hvis en av hans rivaler på høyresiden vinner vårens presidentvalg. De samlet seg til en «protest-kickabout» utenfor Senatet denne uken.

Men Jacqueline Eustache-Brinio, senator for sentrum-høyre-opposisjonsrepublikanerne, sa: «Frankrike i 2022 står overfor realiteten av islamistisk innflytelse. Og vi bør ha mot til å bevare nasjonal enhet og samhold. Sport og skole er to områder der vi må stå imot», skriver avisen.

Hovedillustrasjon: Den norsksomaliske modellen Rawdah Mohamed som promoterer hijab.