Islam

Flyktninghjelpens problematiske bindinger

Flyktninghjelpens bindinger til Islamic Relief er høyst problematisk. Hvordan kan en hjelpeorganisasjon som har støttet Yezidi-kvinnene tilknytte seg personer som er ansatt i en organisasjon som har påstått at yezidiene er djeveldyrkere? Hvorfor konfronterer ikke mediene generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, med fakta som bør svi ideologisk?

Det er verdt å ta en nærmere kikk på Flyktninghjelpen, hvem som sitter i styret og hvilke samarbeidspartnere organisasjonen mottar finansiering fra. Det er ikke alle bindinger som tåler dagslys.

Jan Egeland

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, trenger neppe noen nærmere introduksjon, men dersom noen likevel har behov for å gjenoppfriske hukommelsen, er Egeland mest kjent for å refse norske, hvite, middelaldrende menn for ikke å ønske å ta imot enda flere flyktninger og migranter.

Han er videre kjent for sitt enorme engasjement for Palestina, og at han således kan ha et bankende hjerte for muslimske hjelpeorganisasjoner er ikke vanskelig å forstå. Egeland er ikke i tvil om at Israel, den eneste demokratiske staten i Midtøsten, er ansvarlig for Palestinas misære, og han er heller ikke taus om sitt politiske ståsted.

Så sent som i november gikk Hamas-leder Ismail Haniyeh ut med sin visjon om hvordan palestinerne bør samle seg for å gjenerobre «hele Palestina», altså slette Israel fra kartet. Men det er neppe nok til å vippe Egeland av Palestina-pinnen. Så sent som i juli 2021 signerte han et brev til USAs president Joe Biden, der han oppfordret til å «ta grep for å bidra til å få slutt på Israels institusjonaliserte dominans og undertrykkelse av det palestinske folket og beskytte deres grunnleggende menneskerettigheter.»

At Jan Egeland slik sett har vært åpen for at Flyktninghjelpen bør ha Palestina-vennlige styremedlemmer er ikke overraskende, men dersom man ser nærmere på disse styremedlemmene er det noe som skurrer.

Islamic relief og Det muslimske brorskap

Islamic Relief er en internasjonal muslimsk hjelpeorganisasjon med sterke bindinger til Det muslimske brorskap. Senest i går, tirsdag 11. januar, omtalte vi  Global Watch Analysis sin gjennomgang av offentlige subsidier til det som i realiteten er islamistiske organisasjoner som jobber for politisk islamsk innflytelse, og der dukket Islamic Relief opp.

Ifølge Global Watch Analysis går brorparten av europeiske subsidier til islamistiske organisasjoner til Islamic Relief, en London-basert «veldedighetsorganisasjon» med avdelinger i 60 land. Den alene har mottatt €40,026,424 fra EU-kommisjonen siden 2009, opplyser GWA.

Enda verre er skandalene knyttet til antisemittiske overgrep og bortforklaringer av terrorisme, som førte til at organisasjonen Islamic Relief i sin daværende form ble presset til oppløsning i august 2020. Men det at presidenten for organisasjonen, og deretter hele styret, trakk seg, hindret ikke EU-kommisjonen i å fornye den som en «humanitær partner» fram til 2027!

Men Islamic Relief Sverige er i tilsvarende trøbbel. MENA Studies skrev 21. november i fjor om granskningen av den svenske fraksjonen av organisasjonen, og hvordan den avslørte nære bånd mellom Islamic Relief og Det muslimske brorskapet (MB):

Etterforskning utført av sikkerhetstjenesten i Sverige har funnet nære koblinger mellom MBs virksomhet i Sverige og Islamic Relief. Denne etterforskningen kommer i en tid hvor forsøkene fra MB på å infiltrere de muslimske miljøene i Sverige øker. Forsøkene er i utgangspunktet å kontrollere islamske organisasjoner og organer, inkludert Islamic Relief Organization. Dette har fått politikere i det svenske riksdagen til å kreve kraftig kontroll over Islamic Relief Organization i Sverige.

Dette er i slutten av 2021, men dersom vi spoler tilbake til 2017, finner vi interessant informasjon om både Det muslimske brorskap og Islamic Relief i Norge. Hege Storhaug skrev dette:

Da jeg leste den ferske rapporten fra Sverige om Brorskapet, som defineres som den mektigste islamistiske gruppen i Sverige, og der det heter at Brorskapet i Europa har etablert seg aller sterkest i Sverige, merket jeg meg følgende: Rapportørene forteller at den angivelige internasjonale veldedighetsorganisasjonen til Brorskapet, Islamic Relief (IR), mottar betydelig med statlige kroner i Sverige. IR er en «sentral organisasjon for å gi Brorskapet troverdighet», heter det. Den tidligere imamen i Stockholms moské (Brorskapets angivelige viktigste moské i Sverige), Haytham Rahmeh, var «lenge aktiv i Islamic Relief, men har de siste årene vært innblandet i støtte til militser som er koblet til MB (Brorskapet, min merknad), i Syria-krigen gjennom lobbing og våpeninnkjøp». Islamic Relief kobles blant annet til terrorgruppen Hamas.

Dette er jo interessant i forhold til ovennevnte mistanke fra PST-hold om innsamling til terrorgrupper på dørstokken til Rabitamoskeen. For Islamic Relief er også etablert i Norge. Hvem tror du sitter i styret?

Basim Ghozlan, akkurat som han sitter i styret til Amanastiftelsen.

Vi kan la både Brorskapets moské og Basim Ghozlan ligge i denne omgang, men peke på noen med både Islamic Relief- og Hamas-forbindelser; svenske kvinner i Islamic Relief. En av dem sitter nemlig i styret til den norske Flyktninghjelpen.

Amira Malik Miller

Et besøk på Flyktninghjelpens nettsider viser at organisasjonen har innhentet to personer med tilknytning til Islamic Relief, henholdsvis Amira Malik Miller og Sofia Janjua. Mens Janjua tilsynelatende har avsluttet sitt engasjement i Islamic Relief, skriver Flyktninghjelpen om Malik Miller:

Amira Malik Miller (født 1978) er en svensk-sundanesisk nødhjelp- og utviklingsarbeider, med bred erfaring fra programledelse, policyutvikling og strategidesign. Hun jobber for tiden som avdelingssjef for eksterne relasjoner og påvirkning hos Islamic Relief Sweden og sitter i styret til CONCORD Sverige. Før dette jobbet Malik Miller som strategisk rådgiver innen bærekraft og utvikling for Stockholm by og har tidligere hatt flere stillinger relatert til humanitær bistand, internasjonal utvikling og internasjonal politikk ved SIDA (Swedish International Development Cooperation Agency), det svenske utenriksdepartementet, UNICEF og internasjonale ideelle organisasjoner. Hun har jobbet med mange av de komplekse humanitære og beskyttelseskrisene i Afrika, Midtøsten og sentral Asia. Malik Miller er svensk statsborger og har en mastergrad i utviklingsstudier fra School of Oriental and African Studies (SOAS) i London.

Malik Miller er altså fremdeles aktiv i Islamic Relief, som er under etterforskning i Sverige.

Det kan videre være verdt å nevne at den eneste svensken som sitter i hovedstyret for Islamic Relief Worldwide er Samaa Sarsour, en hijab-iført kvinne (som alle kvinnene i styret for IR) hvis far, palestinskfødte Amil Sarsour, deltok i Gaza-flotiljen i 2010.

Verdt å nevne, siden vi er inne på Flyktninghjelpen og deres utvalgte – både utvalgte hjelpetrengende og utvalgte styremedlemmer – er også Islamic Reliefs grunnlegger, Hany El Banna, som åpent har kalt yezidiene djeveldyrkere.

Islamic Relief Sweden ble grunnlagt av Haythem Rahmeh, tidligere arrestert i Romania for involvering i et mislykket terrorangrep og grunnlegger av en islamsk milits i Syria. Et tidligere styremedlem i både Islamic Relief Sweden og Islamic Relief Worldwide, Lamia El Amri, er svigerdatteren til avdøde Ali Al Asbai, en av grunnleggerne av Ennahdha. Denne tunisiske politiske bevegelsen prøvde å vedta en lov mot kvinners rettigheter i et av de eneste muslimske landene med flertall i MENA-regionen som avskaffet polygami.

Ingen av disse forholdene har fått Malik Miller til å forlate organisasjonen eller gjort at noen har stilt spørsmål ved hennes styremedlemsskap i Flyktninghjelpen.

Hijab-hyllest

5. november retweetet nevnte styremedlem i Flyktninghjelpen, Malik Miller, en uttalelse av den svenske erkebiskopen Antje Jackelen: «Patriarkatet må forsvinne… kjønnsrettferdighet må være kjernen i klimarettferdighet!»

Man kan selvsagt kalle det forbløffende at en tweet fra en kvinnelig kristen biskop bærer hashtaggen Islamic Relief Worldwide, men enda mer forbløffende er det faktum at Amira Malik Miller et par måneder tidligere publiserte en tweet fra Islamic Relief om å styrke kvinner i Somalia.

Se nøye på bildet. Hvor gammel tror du jenta er? Seks år? En mindreårig jente som smiler anstrengt, iført hijab, noe som er et brudd på tradisjonelle islamske lover, da det antyder at den mindreårige jenta hadde nådd alderen for å gifte seg… Er det en måte å styrke kvinner på? Skal man styrke somaliske kvinner ved å forsterke ideologien som undertrykker dem?

Nå skal det sies at generalsekretær Jan Egeland selv ikke er flau over å promotere mindreårige hijabjenter han heller. Det har han gjort flere ganger, blant annet her og her:

I dokumentaren Egeland lenker til i tweeten, fokuserer Flyktninghjelpen på en syrisk flyktningjente i Bekaa-dalen i Libanon som er iført hijab, en kleskode fremmet av islamske militser. Hvorfor velger Flyktninghjelpen å fokusere på akkurat dette hijabkledde barnet når hun i dokumentaren åpenbart leker med andre flyktningjenter uten hijab?

Tilsløring av mindreårige jenter er ikke en lokal tradisjon, siden det ikke var tradisjon for de viktigste religiøse gruppene i vertslandet Libanon. Tilsløringen av mindreårige jenter er et motreaksjon mot kvinners rettigheter som påvirker hele regionen og som Flyktninghjelpen indirekte bidrar til å promotere.

Det fremgår av Flyktninghjelpens dokumentar at noen minoriteter har større krav på deres hjelp enn andre, og at minoritetene med størst hjelpebehov tilhører moderne kvinnefiendtlige og sekteriske grupper. Hvorfor samarbeide med Islamic Relief og ikke med Yazda eller andre velrenommerte veldedighets- eller menneskerettighetsorganisasjoner?

Et sammensurium

Grovt sett må Flyktninghjelpens styre sies å være et sammensurium av politisk aktivisme, der det grønne skiftet, identitetspolitikk og Brorskapstilhørighet går hånd i hånd i en lukrativ geskjeft der organisasjonen tjener økonomisk på hver flyktning de får tak i.

Både styreleder og nestleder er begge tidligere toppledere i store oljeselskaper:

Styreleder – Harald Norvik (født 1946) er en norsk næringslivsleder, og ledet Statoil fra 1988 til 1999. Før han tok over som leder av Statoil var han administrerende direktør i Astrup Høyer og styremedlem i Aker. Han har vært personlig sekretær til statsministeren og statssekretær i Olje- og Energidepartementet. Norvik har vært styremedlem i flere internasjonale og norske selskaper. Han er for tiden styreleder i Imatis, Rock Energy og Kraft Bank, og styremedlem i ConocoPhillips, Arundo og Umoe. Norvik er norsk statsborger og er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole.

Nestleder – Hege Marie Norheim (født 1967) er Direktør for HR, bærekraft og kommunikasjon hos Freyr Battery Norway. Hun har tidligere jobbet som konsulent hos Spencer Stuart Executive Search og som leder bærekraft i Statoil. Før dette ledet Norheim Hydros avdeling for global kommunikasjon og PR, og senere ledet hun selskapets investeringer i partneropererte felt. Norheim har vært statssekretær og rådgiver ved statsministerens kontor, samt statssekretær i Finansdepartementet. Hun har vært styremedlem i en rekke private- og statseide selskaper innen flere sektorer. Norheim er norsk statsborger og har en mastergrad fra Norges Handelshøyskole innen økonomi og administrasjon.

Mens mange stiller spørsmålstegn ved tidligere statsminister Jens Stoltenbergs mulige fremtidige stilling som sentralbanksjef fordi det er ulekkert å gi en karrierepolitiker et verv som er fullstendig avhengig av folkets tillit til at sentralbanken er uavhengig, er åpenbart ikke politiske verv og pengepolitikk til hinder i hjelpeorganisasjonene.

De to oljetoppene og tidligere Arbeiderpartipolitikerne leder altså styret for sitt ytre venstre, akademiker-sidekick og pro-Palestina generalsekretær Jan Egeland, mens to øvrige styremedlemmer koples direkte til Islamic Relief, et tredje styremedlem er professor og prest Sturla Johan Stålsett, forøvrig forfatter av boken Det livssynsåpne samfunn, og et fjerde styremedlem, Muktar Koshin, er somalier. Hvilke flyktninger som reelt sett er i fokus for den norske Flyktninghjelpen er kanskje ikke så vanskelig å tenke seg.

Foto: Skjermdump YouTube