Aktuelt

Filer om krigføring i Vesten ble funnet hos terrorsiktet kvinne i Danmark

Er det tillatt å drepe barn og kvinner i vestlige land? Det er ett av de spørsmål som besvares i tekstene som er funnet på kvinnes datamaskin.

Religiøse tekster og sanger som oppfordrer til drap og terror på europeisk jord, og en slags manual med instruksjoner om hvordan en IS-kriger skal kjempe, var blant de rundt 1800 pdf-filene som politiet fant på den terrortiltalte kvinnes datamaskin, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Kvinnen (40) er sammen med to menn (begge 23) siktet for terrorforsøk. Påtalemyndigheten mener de planla terrorangrep enten et sted i Danmark eller i utlandet.

Pdf-filene som kvinnen hadde lagret på datamaskinen inneholder blant annet kapitler om krigføring i Vesten. I København byrett brukte aktor Anders Larsson tirsdag mye tid på å gjennomgå enkelte tekster fra disse pdf-filene, ifølge Ritzau. I de tekstene som Larsson legger frem behandles forskjellige spørsmål som er relevant for IS-krigere.

«Er det lov å drepe barn og kvinner i vestlige land? Er det lov å overgi seg under krig?» Det er blant spørsmålene tekstene svarer på.

Kvinnen, med sin advokat Jesper Storm Thygesen ved sin side, skal stirre intenst på skjermen foran seg mens aktor leste tekster fra pdf-filene høyt.

I tillegg til å være siktet for forsøk på terror og for å ha finansiert et terrorvirksomhet, er kvinnen tiltalt for å ha fremmet terrorvirksomhet ved å ha hjulpet flere personer som er tilknyttet IS, melder Ritzau. Dette blant annet ved å opprette profiler på sosiale medier på vegne av IS-folk og spre store mengder propagandamateriale.

Under ransaking på kvinnens adresse fant politiet 18 SIM-kort og en rekke mobiltelefoner. Flere av SIM-kortene var knyttet til Telegram-profiler. Telegram er en kryptert meldingstjeneste.

De tiltalte har ifølge tiltalen skaffet seg kjemikalier, lyspærer, batterier, spiker og en fjernstyrt lekebil. Gjenstandene skulle brukes til å lage det farlige sprengstoffet TATP og en bombe med fjernutløser.

Dom i saken er ventet i slutten av januar.