Frihetsverdier

En svært god nyhet: Tilsynet for høy moral er parkert

Både saudiske kvinner og menn har fått betydelig mer frihet de siste årene. Shariapolitiet som plaget folk i det offentlige rommet som moralens voktere, er fratatt sine straffemuligheter. Kvinner kan kjøre bil, kle seg lettere, røyke i det offentlige rommet, gå på konserter og sportarrangement sammen med menn, og skaffe seg pass uten en mannlig verges tilatelse. Shariapolitiet henger sutrende med hodet. De er strippet fra å kunne piske eksempelvis kjærester med bambusstokker i gatene og parkene.

Saudi-Arabia har vært et gigantisk utstillingsvindu for hvor vulgær islam er i praksis. Sammen med Iran har disse to landene avkledd hva islam med politisk makt innebærer av usselhet og nedrighet. Kvinner i Norge lever også under islams vanvittige «Taliban-regime».

Sharia i praksis er ikke annet enn avskyelig. Dette har det saudiske folket levd med i årtier. Nå går det heldigvis mot langt lysere tider, melder NTB 20. januar.

Det saudiske moralpolitiet mutawa får ikke lengre svinge bambusstokkene mot egen befolkning. Nå kan kvinner både røyke, kjøre bil og kle seg lettere.

De var tilsynet for høy moral i det strengt wahabistiske kongedømmet. Både kvinner og menn ble jaget ut av kjøpesentra for å be. Forelskede par fikk føle mutawaens vrede hvis de våget å vise sine følelser for hverandre offentlig. Den religiøse politistyrken trålet strender, parker og bygater i jakt på oppførsel eller utseende som brøt med myndighetenes tolking av sharialovene.

Shariapolitiet gikk løs på musikkinstrument, for de kan lede til hor, i henhold til klassisk islamtolkning. De raidet skjønnhetssalonger, pisket i gatene, og laget bokbål av bøker som stred mot det som mullahene anser som urent og en fare for islams totale makt.

Men i april 2016 var det over og ut for vokterne av den høye moralen.

I en kongelig resolusjon ble det religiøse politiet fratatt de fleste privilegier. De fikk ikke lenger ID-sjekke, forfølge, avhøre, eller pågripe mistenkte. Mutawa-tjenestemenn er nå pålagt å melde lovbrudd til det ordinære politiet.

Shariapolitiet sutrer

I tillegg åpnet regimet for at kvinner kan kjøre bil, delta på konserter eller sportsarrangement sammen med menn, og skaffe seg pass uten tillatelse fra en mannlig verge. Den nye tiden får moralens voktere i gater og parker til å henge med hodet. En av dem sier følgende:

– Alt jeg skulle slå ned på tidligere, er nå blitt tillatt. Derfor sluttet jeg. Mutawaen har blitt fratatt alle sine privilegier, og har ikke lenger en klar rolle, sier en tidligere tjenestemann som overfor nyhetsbyrået AFP ikke vil stå fram med sitt riktige navn.

Mannen legger sarkastisk til at mutawaen tidligere var den viktigste autoriteten i Saudi-Arabia, mens nå er det det statlige byrået for underholdning og kultur som har overtatt. Dette har resultert i eksempelvis konserter med Justin Bieber (i fjor) og en elektronika-festival fire dager i strekk.

Butikker har endog fått lov til å holde åpent når det kalles inn til bønn fem ganger om dagen.

«Radikal forandring»

Forfatteren Saud al-Katib karakteriserer mutawaens reduserte makt og innflytelse som en «betydelig og radikal forandring». Mange vanlige saudiere feller ingen tårer for tjenestemennene i mutawa-styrken. En av dem er Lama som nyter en sigarett i sentrum av hovedstaden Riyadh. Hun står med abayaen åpen slik at man kan se klærne under. Spørsmålet er ikke minst om mullahene vil løsne opp på begrensninger på for kvinners utdannelse og yrkeskarriere.

Men ikke tro alt går mot rosenrøde tider. Politiske opponenter fengsles fremdeles. Kvinneaktivister og intellektuelle blir slått hardt ned på. Men at fremgangen menneskelig sett er betydelig siste sju årene, skal vi virkelig glede oss over.